Wat moet ik doen als mijn kind ondergewicht heeft

Heeft jouw kind ondergewicht? Dan is het belangrijk om eerst de achterliggende reden te onderzoeken.
Wat moet ik doen als mijn kind ondergewicht heeft

Laatste update: 21 november, 2018

Ondergewicht bij kinderen – wat moet ik doen? Deze vraag kan voor heel wat angst zorgen bij veel moeders van kleintjes met één of ander voedingsprobleem. Vandaag vertellen we je daarom wat je hierover moet weten.

De maatschappij heeft de neiging om neer te kijken op mensen met overgewicht. Zeker wanneer dit voorkomt bij kinderen. Op dezelfde manier wordt er ook raar gekeken naar diegenen die last lijken te hebben van ondervoeding.

Een kind met ondergewicht kan een rode vlag zijn voor ouders wanneer de reden hiervan onbekend is. Volwassenen maken vaak de ernstige fout om deze kinderen alle junkfood te laten eten dat ze maar willen.

Ze denken dat dit hen zal helpen om op een gezonde manier zwaarder te worden. Natuurlijk is dit alles behalve gezond.

De beste manier om een kind te helpen gezond te laten aankomen is het veranderen van zijn voedingsgewoonten. Een goede verandering begint daarom bij het identificeren en kiezen van de juiste voedingsmiddelen.

Om aan te komen hebben kinderen namelijk voeding nodig waarin veel voedingsstoffen en vitaminen zitten. Ook moeten ze een juiste hoeveelheid calorieën bevatten.

De eerste stap bij ondergewicht bij kinderen 

Allereerst zou je in ieder geval met een kinderarts moeten praten. Hij of zij kan beslissen wat het beste is voor jouw kind. Regelmatige controles en de mening van een specialist zijn altijd de beste oplossing.

Wat kunnen de oorzaken zijn van ondergewicht bij mijn kind?

Erfelijkheid

De bouw van je kind kan simpelweg het resultaat zijn van het genenpakket wat hij gekregen heeft van jouw of jouw partner’s familie.

Wanneer de moeder of de vader slank is, dan zal het kind dit waarschijnlijk ook zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan zou een dokter de oorzaak vast moeten stellen.

Weinig eetlust

Kinderen houden van eten. Natuurlijk lusten ze niet alles. Maar er is een grote verscheidenheid aan producten die ze graag eten. Daarom kan het een medische of psychologische indicatie zijn wanneer je kind niet geïnteresseerd is in voeding.

Een andere oorzaak kan een hormonale onbalans zijn of een trage stofwisseling. Diabetes of hyperthyreoïdie kan hieraan ten grondslag liggen.

Je kind kan ook allergisch zijn voor bepaalde voedingstoffen. Ook kan hij last hebben van gastro-intestinale problemen. Al deze omstandigheden kunnen het eten onaangenaam maken voor je kleintje.

Wat kunnen de oorzaken zijn van ondergewicht bij mijn kind

Pesten

Gedurende de pubertijd is ondergewicht bij kinderen een veel voorkomend gevolg van sociale druk of pesterijen. Op deze manier kan pesten lijden tot boulimia of anorexia.

Lichamelijke activiteit

Een teveel aan lichaamsbeweging kan er voor zorgen dat het metabolisme versneld wordt. In de extreme gevallen zorgt dit ervoor dat de voeding niet correct verteerd en opgenomen wordt.

Hoe kan ik mijn kind helpen zijn of haar ideale gewicht te bereiken?

Het behouden van een gezond gewicht is van groot belang voor de gezondheid op lange termijn. Beweging en gezonde voeding zijn van groot belang wanneer we gezond willen blijven. Verder kun je de volgende tips in overweging nemen:

Regelmatig eten

Als je kind ondergewicht heeft is regelmatig eten een goede strategie. Het is niet alleen de vraag wát je kind eet, maar ook hoe vaak. Kleine kinderen hebben een kleine maag, waardoor ze zes tot zeven keer per dag zouden moeten eten.

Gezonde eetgewoonten binnen de familie

Het is belangrijk dat de rest van de familie een goed voorbeeld geeft. Wanneer de hele familie een gezond voedingspatroon heeft, volgt het kind dit gemakkelijker. Logischerwijs draagt dit bij aan de algehele gezondheid van je kind.

Het is verstandig om een effectieve beweegroutine en een gezond voedingspatroon te combineren. Lichamelijke beweging kan de eetlust stimuleren. Daarom kan het erg nuttig zijn om je kind voorafgaande aan de maaltijd te laten bewegen.

Daarbij moet je de volgende voedingsmiddelen vermijden:

  • gebak
  • frisdank
  • koekjes
  • snoep
  • fastfood en junkfood

Het eten van deze producten kan de kans op het ontwikkelen van gezondsheidsproblemen vergroten. Enkele risico’s hiervan zijn diabetes, hartziekten door overtollig vet, enzovoort.

Ouders maken vaak de fout om het ongelimiteerd eten van slechte voeding toe te staan. Ze denken dat dit hen zal helpen om op een gezonde manier zwaarder te worden. Natuurlijk, is dit alles behalve gezond.

Wat moet ik doen om mijn kind te laten aankomen?

Wat moet ik doen om mijn kind te laten aankomen

Allereerst zou je de eetgewoonten binnen het gezin onder de loep moeten nemen, wanneer je ondergewicht bij kinderen wil tegengaan. Neem de maatregelen die nodig zijn om gezonder te leven.

Neem afscheid van sappen die rijk zijn aan suiker en frisdrank. Beperk junkfood met veel calorieën. Geen van deze producten zal er voor zorgen dat je kind op een gezonde manier zwaarder wordt.

Als vervanging van deze producten kun je kiezen voor alternatieven met een gebalanceerde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen.  

Kijk naar opties die vol zitten met vitamines en mineralen. Het op voorraad hebben van verschillende van deze producten zorgt ervoor dat je eindeloos maaltijden kunt samenstellen, waar je kind van kan genieten.

Streef ernaar om een dieet aan te bieden met  items van alle hoofdvoedselgroepen. Koolhydraten, zoals pasta’s, brood en ontbijtgranen zijn belangrijk. Serveer groenten en fruit gedurende de dag.

Maak maaltijden met eiwitten zoals, rundvlees, vis, granen en eieren. Maar ook zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Tegelijkertijd is het belangrijk om een overschot aan vezels te vermijden. Volkoren rijst en pasta zal de eetlust van je kind afremmen. 

Onthoud dat vetten niet altijd slecht voor het lichaam zijn. Plantaardige oliën bijvoorbeeld zijn een geweldige manier om voedingsstoffen aan een dieet toe te voegen. Zaden en noten zijn een uitstekende keuze voor een snack in de middag. Ook voegen ze smaak en knapperigheid toe aan je maaltijden.

Wanneer je kind niet graag fruit eet, probeer dan eens om smoothies, natuurlijke ijsjes of fruitsalades te geven.

Met groenten kun je heerlijke purees of quiches maken. Met een beetje creativiteit en innovatie zijn we er zeker van dat je de eetlust van je kind kunt verhogen.

Tot slot

De redenering achter al deze veranderingen is om de juiste vitamines en voedingsstoffen aan je kind te bieden. Met de uitzondering van een medische diagnose die vraagt om een speciale behandeling, zal goed eten voldoende zijn om je kind gezond in gewicht te laten aankomen.

Soms is verandering moeilijk. Maar het is ook noodzakelijk wanneer het aankomt op de gezondheid van je familie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.