Op welke leeftijd stoppen meisjes met groeien?

Wat zijn de meest visuele veranderingen bij jonge vrouwen als ze groeien? Op welke leeftijd stoppen meisjes met groeien?  Dit zijn veel gestelde vragen. Het zal je misschien gerust stellen als je achter de antwoorden komt!
Op welke leeftijd stoppen meisjes met groeien?

Laatste update: 02 mei, 2019

Wanneer meisjes groeien en ontwikkelen, doorgaat hun lichaam een aantal veranderingen en begint de overgang naar een onbekende wereld: vrouwelijkheid. Het kost tijd om te wennen aan een nieuw lichaam. Het is ook normaal om je af te vragen wanneer meisjes stoppen met groeien.

Hier is wat nuttige informatie voor ouders over dit onderwerp.

Wanneer gaan meisjes sneller groeien?

De puberteit is de periode dat meisjes versneld gaan groeien. Tijdens deze fase kunnen ze ongeveer 23 centimeter groeien. Dit gebeurt tussen de 9 en 13 jaar. In sommige gevallen gebeurt dit ook eerder, rond 8 jarige leeftijd.

De puberteit begint met de verhoging van de hormoonlevels. Voor meisjes begint dit met een toename aan oestrogenen.

Vanaf dat moment beginnen de voortplantingsorganen volwassen te worden en het lichaam voor te bereiden op seksuele voortplanting. Ondanks dit duurt het nog een paar jaar voordat meisjes klaar zijn om moeder te worden.

Een paar van de opvallendste veranderingen tijdens de puberteit zijn:

  • het groeien van de borsten
  • komst van de menstruatie
  • de verschijning van schaamhaar
  • de heupen, bovenbenen en billen worden groter
  • activatie van de zweetklieren

Hoeveel groeien meisjes na hun eerste menstruatie?

Over het algemeen groeien meisjes tussen de 5 en 7,5 centimeter in de eerste twee jaar na hun eerste menstruatie. Toch geloven onderzoekers dat meisjes die later menstrueren meer groeien. In elk geval, de bekende groeispurt begint aan het begin van de puberteit.

De groei na de menstruatie

De puberteit begint met de ontwikkeling van de borsten rond 8 jaar. De eerste menstruatie komt ongeveer 2 jaar daarna. Wanneer dit zich voordoet, is de puberteit bijna afgelopen.

Het klopt niet altijd dat meisjes die eerder in de puberteit komen meer groeien. Hoewel hun groei versneld is, stopt het ook sneller. Aan de andere kant, wanneer de groei langzamer gaat, duurt het ook langer.

Op welke leeftijd stoppen meisjes met groeien?

Hoewel er niet een exacte formule is voor wanneer meisjes stoppen met groeien, zijn er wel wat symptomen. Tijdens het begin van de puberteit verhoogt het oestrogeenniveau. Als resultaat verdubbelen de groeihormonen zich, wat de groei van het kraakbeen stimuleert.

Bij meisjes gebeurt dit twee jaar na hun eerste menstruatie. Wanneer ze rond de 16 en 17 jaar zijn, eindigt de groeifase.

De puberteit is een periode dat meisjes versneld gaan groeien. Tijdens deze fase kunnen ze ongeveer 23 centimeter groeien.

Wat moet je doen als je dochter zich niet op haar gemak voelt met haar lengte

Sommige meisjes kunnen zo’n 15 centimeter langer zijn dan jongens van hun leeftijd. Dat is vaak wanneer we onszelf afvragen wanneer meisjes stoppen met groeien. Dit komt doordat meisjes eerder groeien dan jongens.

Onthoud in deze gevallen dat geen enkel kind een bepaalde hoeveelheid groeit in een bepaalde periode. Twee meisjes kunnen dus een andere lengte hebben, terwijl ze wel even oud zijn.

Als ouders kan je op de volgende manieren je dochter met haar onzekerheden helpen:

  • Vergelijk je dochter’s lengte niet met die van andere meisjes. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat ze zich zorgen gaat maken. Iedereen heeft een andere lengte en groeit in zijn eigen tempo.
  • Zorg ervoor dat ze met je kan praten over de veranderingen. Laat haar weten dat ze alles aan je kan vragen over de veranderingen van haar lichaam, ook voordat ze deze ervaart. Als je het praten hierover ontwijkt, kan je dochter gaan denken dat ze zich ervoor moet schamen.

Niet alle veranderingen in de groei zijn teken van een aandoening. Neem echter contact op met je dokter als je iets ziet waar je je zorgen over maakt.

Veranderingen in het lichaam

Hoe bereid je je dochter voor op de veranderingen

De eerste menstruatie kan stressvol zijn voor sommige meisjes en ze overstuur maken. Dit kan extra overweldigend zijn als ze het niet begrijpen. Het is nog erger als ze er niks over weten.

Dat is waarom ouders zo’n belangrijke rol spelen. Als moeder moet je ervoor zorgen dat je dochter dit ziet als iets normaal. Dit is een teken dat haar lichaam goed werkt. Later kan ze ook leren om de negatieve aspecten hiervan te accepteren.

Als laatste, motiveer je dochter om haar groeitempo te accepteren. Help haar met het begrijpen wanneer ze stopt met groeien.

Zorg er ook voor dat je haar de mentale steun biedt die ze nodig heeft. Op deze manier kan ze zich beter voorbereidt voelen op de gevoelens die bij deze ontwikkeling komen kijken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.