Griep tijdens de zwangerschap: hoe voorkom en behandel je het?

Als je zwanger bent kun je vatbaarder zijn voor virussen zoals de griep. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, dus vergeet nooit de griepprik.
Griep tijdens de zwangerschap: hoe voorkom en behandel je het?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Zwangere vrouwen moeten goed voor zichzelf zorgen en problemen zoals verkoudheid en de griep tijdens de zwangerschap proberen te voorkomen. Als je ontdekt dat je een moeder gaat worden, moet je rekening houden met een aantal dingen die je zullen helpen om gezond te blijven.

Simpele problemen zoals de griep tijdens de zwangerschap kan heel lastig zijn omdat het je verzwakt. Ongemakken worden vergroot en je zult een dokter moeten raadplegen om je te behandelen.

De griep is een ziekte die geen groot gevaar levert, maar meerdere dagen kan duren. Natuurlijk komt het niet zonder gevolgen. Kinderen en ook ouderen reageren heel anders op de griep dan volwassenen.

Voorkomen wordt gezien als de beste remedie tegen de griep.

Zwanger zijn is echter niet hetzelfde als ziek zijn, maar het is geen mythe dat we vatbaarder worden voor aandoeningen aan het ademhalingsstelsel. De oorzaak hiervoor is gemakkelijk te verklaren: het immuunsysteem reageert niet met dezelfde kracht als je een kleintje in je baarmoeder draagt.

Daarbij neemt je baby steeds meer ruimte in in je baarmoeder als hij aan het groeien is. Dit zet je longen onder druk, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Ook werkt je hart langzamer. Al deze dingen zorgen ervoor dat toekomstige moeders vatbaarder worden voor een verkoudheid of een virus.

Hoe voorkom je de griep tijdens de zwangerschap

Hoe voorkom je de griep tijdens de zwangerschap

Volgens wetenschappelijke onderzoeken zijn er ongeveer 8 soorten virussen die je een verkoudheid kunnen geven, zoals de griep. Dit komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen. Om complicaties zoals longontsteking of beschadiging te voorkomen, is het belangrijk om het op tijd te laten behandelen door een specialist.

Ook al is griep niet gerelateerd aan veranderingen bij de foetus, zeggen sommige experts dat het kan leiden tot vroeggeboorte of het geboortegewicht van de baby aan kan tasten.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. In het geval van het griepvirus is het belangrijk om je jaarlijks in te enten, ook als je nog geen kleintjes verwacht. En wat als je al “een broodje in de oven hebt” en nog niet gevaccineerd bent? Geeft niets. Je kunt het alsnog doen.

Daarbij kun je de volgende tips volgen om de griep te vermijden:

  • Drink altijd veel vloeistoffen: kies voor water of natuurlijke sappen. Deze dranken helpen je om je lichaam te reinigen en voldoende vitaminen en mineralen te krijgen.
  • Rust iedere keer dat je de kans krijgt en vermijd stressvolle situaties die je kwetsbaar maken.
  • Eet gebalanceerd met lekkere groenten, fruit en producten die rijk aan vezels zijn, zodat je genoeg energie hebt om negatieve situaties aan te gaan.
  • Blijf niet alleen binnen. Ga wandelen of sporten, zodat je in beweging komt. Blijf niet de hele dag zitten, maar forceer jezelf ook niet.
  • Verminder inname van cafeïne en stop met alle slechte gewoonten zoals roken.

Huismiddeltjes om de griep tijdens de zwangerschap te behandelen

Een lichte koorts, verstopte neus, hoesten, rillingen, geen eetlust en hoofdpijn zijn allemaal symptomen van de griep tijdens de zwangerschap. Je zult je zeker een tijdje heel rot voelen. Vraag dus om zorg van je geliefden zodat je snel beter kunt worden.

Je kunt ze vragen om een van deze huismiddeltjes te maken tegen de griep:

  • Als je keel zeer doet en je veel moet hoesten, zal het goed voor je zijn om een warme drank te drinken met citroen en honing. Gorgelen met zout water is ook een goed idee.
  • Om een verstopte neus te verlichten: Doe een paar druppeltjes eucalyptusolie op een tissue en snuif het een aantal keren in.
  • Stoom inademen is ook een uitstekende manier om je luchtwegen te openen. Een andere optie is om een hete douche aan te zetten en de stoom hiervan in te ademen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer moet ik naar de dokter bij griep tijdens de zwangerschap

Als deze symptomen niet binnen een paar dagen vanzelf weggaan, aarzel dan niet om naar je dokter te gaan. Je hebt waarschijnlijk een secundaire besmetting die gespecialiseerde behandeling vergt.

De griep kan de bevalling vervroegen of het geboortegewicht van de baby beïnvloeden.

Vertrouw op de aanbevelingen van je dokter en laat je familie de huishoudelijke taken overnemen. Rust uit en wordt beter, zodat je sterk kunt zijn in deze mooie periode. Je kleintje heeft je nu harder nodig dan ooit en jij bent zijn heldin.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.