Psychologische voordelen van thuis bevallen

Thuis bevallen wordt steeds populairder onder vrouwen. Lees over de psychologische voordelen om te zien waarom vrouwen ervoor kiezen.
Psychologische voordelen van thuis bevallen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Vroeger was een bevalling een intieme en persoonlijke ervaring die thuis plaatsvond. Door de technologische vooruitgang zijn ziekenhuizen nu echter meestal de eerste optie en bijna de enige plaats geworden waar vrouwen kinderen ter wereld brengen. Maar wat zijn de psychologische voordelen van thuis bevallen?

Hoewel de medische veiligheid in een ziekenhuis groter kan zijn, worden de menselijke en emotionele factoren vaak verwaarloosd. Daarom wordt thuis bevallen een steeds populairdere optie vanwege de psychologische voordelen.

Ondanks het feit dat deze praktijk nog steeds niet erg gebruikelijk is, erkennen veel plaatsen de voordelen van thuis bevallen. In landen als Groot-Brittannië, Finland en Nederland is het bijvoorbeeld gedekt door een verzekering.

Waarom kiezen meer vrouwen ervoor om thuis te bevallen?

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om hun kinderen thuis te baren, voornamelijk vanwege het wangebruik van medische en technologische middelen in ziekenhuizen. De meeste ziekenhuisbevallingen zijn mechanisch, gemedicaliseerd en hebben geen empathie. Bovendien volgen degenen die bij de bevalling van de baby betrokken zijn rigide protocollen die vaak invasief en onnodig zijn.

Psychologische voordelen van thuis bevallen

De medische professionals beginnen met het volgen van routinemaatregelen zodra je in het ziekenhuis aankomt. Ze voeren bijvoorbeeld vaak een darmspoeling en een scheerbeurt uit, wat voor de moeder vaak geen keuze is.

Bovendien houden ze je continu in de gaten, waardoor de moeder urenlang in dezelfde houding moet blijven. Er is ook buitensporige medische interventie omdat ze vaak synthetische oxytocine gebruiken en episiotomieën uitvoeren, zelfs als dat niet nodig is.

Als gevolg hiervan spelen aanstaande moeders een volledig secundaire en passieve rol. De artsen houden vaak geen rekening met hun emoties. Bovendien zal de arts haar in veel gevallen niet eens informeren over wat er aan de hand is of haar toestemming vragen vóór bepaalde procedures. Al dit genormaliseerd verloskundig geweld leidt ertoe dat vrouwen op juist zo’n belangrijk moment in hun leven weer controle en intimiteit willen.

Psychologische voordelen van thuis bevallen

Nu je een beetje hebt gelezen over de ervaring van een vrouw om in een ziekenhuis te bevallen, zullen we het hebben over de psychologische voordelen van thuis bevallen.

Meer intimiteit

Een baby ter wereld brengen is een zeer persoonlijke ervaring. Daarom, als het op zo’n kwetsbaar moment aankomt, moet je op een vertrouwde, comfortabele en warme plek zijn. Dit proces vereist intimiteit, kameraadschap, steun en begrip. Daarom is thuis bevallen, omringd door dierbaren, en onder begeleiding van empathische professionals, heel gunstig voor de moeder.

Natuurlijker bevallingsproces

Thuis bevallen maakt het proces natuurlijker. Het lichaam van de vrouw is fysiologisch voorbereid om te bevallen, maar het heeft tijd nodig die gerespecteerd moet worden. Daarom kan overmatig ingrijpen schadelijk zijn.

Als het gaat om een thuisbevalling, zal de medische professional periodiek moeder en baby controleren, maar niet continu. Hierdoor kan de moeder bewegen en andere activiteiten doen, in plaats van bedlegerig te zijn en zich alleen te concentreren op de pijn die ze voelt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in het water te bevallen of om jezelf in verschillende houdingen te plaatsen waar je je lichaam tijdens het proces in zou willen hebben.

Psychologische voordelen van thuis bevallen

Meer controle en vrijheid

Het grootste psychologische voordeel van thuis bevallen is zonder twijfel de hoeveelheid controle en vrijheid (Spaanse link) die de vrouw heeft. Je kunt bijvoorbeeld je eigen specifieke geboorteplan bedenken en ervoor zorgen dat iedereen zich hieraan houdt.

Je kunt ook een actieve rol spelen tijdens de geboorte door het tempo te bepalen en beslissingen te nemen. Gezondheidsprofessionals zullen er zijn om je te ondersteunen, met je samen te werken en in jouw voordeel te werken. Bovendien wordt de moeder altijd geïnformeerd en kan ze elke stap beslissen, wat haar een onschatbaar gevoel van controle en veiligheid zal geven.

Is het veilig om thuis te bevallen?

Het is belangrijk om te benadrukken dat een thuisbevalling niet altijd een geldige optie is. De zwangerschap moet een laag risico hebben en de baby moet zich normaal ontwikkelen. Daarnaast is het essentieel om gekwalificeerde professionals bij je thuisbevalling te hebben, evenals een overdrachtsplan in geval van nood.

Met al deze dingen in gedachten, is thuis bevallen veilig en voor veel vrouwen een emotioneel veel bevredigender ervaring. Onthoud dat de moeder de hoofdrolspeler moet zijn van haar bevalling, daarom is haar actieve betrokkenheid essentieel. Elke vrouw heeft het recht om een dierbare herinnering te hebben aan zo’n belangrijk moment in haar leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De la Torre del Jesús, V. (2015). ¿ Parto en casa o en el hospital? Beneficios del parto en casa. Nuevas tendencias.[Grado]. Universidad de Jaén.
  • Medeiros, R. M. K., Santos, I. M. M. D., & Silva, L. R. D. (2008). A escolha pelo parto domiciliar: história de vida de mulheres que vivenciaram esta experiência. Escola Anna Nery12(4), 765-772.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.