Doet het minder pijn om te bevallen van meisjes dan jongens?

Uit recent onderzoek blijkt dat een baby's geslacht invloed kan hebben op de pijn bij de geboorte. Ze zijn er specifiek achter gekomen dat het bevallen van meisjes minder pijn kan doen dan het bevallen van jongens.
Doet het minder pijn om te bevallen van meisjes dan jongens?

Laatste update: 19 januari, 2019

Het proces van de geboorte kan veel stress veroorzaken bij vrouwen en baby’s. Volgens een studie in Spanje zijn er verschillen in de intensiteit van pijn bij het bevallen van meisjes en jongens.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Granada voerden het onderzoek uit, in samenwerking met het San Cecilio Clincal Hospital. Ze bestudeerden meer dan 50 geboortes. Aan de hand van de analyses van die bevallingen kwamen ze tot een aantal conclusies.

We merken op dat er geen soortgelijke onderzoeken waren. Andere onderzoeken evalueerden namelijk alleen oxidatieve stress en ontstekingen tijdens de bevalling.

Dit is het eerste Europese onderzoek die de stress bij moeders en hun kinderen in de perinatale fase bekijkt. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor pasgeborenen om met oxidatieve stress om te gaan tijdens hun ontwikkeling.

Dit onderzoek is dus een pionier in het vaststellen van de verschillen tussen de geboortes van jongens versus meisjes. Voor het onderzoek zijn 56 zwangere vrouwen onderzocht. Hiervan waren 29 vrouwen in verwachting van meisjes en de rest van jongens.

Pasgeboren meisjes en hun moeders blijken effectiever om te kunnen gaan met de gevolgen van de bevalling. Dit laat een duidelijk verband zien tussen het geslacht van de pasgeborene, het oxidatieve proces en de signalen van ontstekingen.

Doet het minder pijn om te bevallen van meisjes dan jongens

Onderzoekers concludeerden dat moeders die bevallen van meisjes minder schade aan de belangrijkste biomoleculen rapporteren. Ook heeft hun lichaam een betere afweer door antioxidanten die het bevat.

Bevallen van meisjes

Uit het onderzoek blijkt dat er minder ontstekingen voorkomen tijdens de bevalling van meisjes. Dit is ook opgemerkt bij pasgeboren meisjes die lagere niveaus van ontstekingsbevorderende interleukinen. bleken te hebben.

Daarnaast hebben moeders die bevallen van meisjes meer antioxidanten in hun lichaam. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op de bevalling.

“Bevallen zou je grootste prestatie moeten zijn, niet je grootste angst.”
-Jane Weideman-

Vrouwen die in verwachting zijn van meisjes hebben volgens het onderzoek ook meer antioxidanten in hun celmembranen. Daarom zijn ze beter voorbereid en lijden ze aan minder schade tijdens weeën en de bevalling.

In andere woorden: de geboorte van een meisje is minder agressief, waardoor de baby geboren wordt met minder ongemak.

Als er bijvoorbeeld minder pijn is wanneer een moeder een meisje baart, zal haar stressniveau lager zijn dan bij vrouwen die een jongen baren.

Nieuwe onderzoeken

Volgens de onderzoekers opent dit een interessant onderzoeksgebied dat zich concentreert op het geslacht van de baby als risicofactor voor verschillende functionele stoornissen. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor zowel de levensverwachting als de ontwikkeling van ziekten in hun toekomstige leven.

Na de geboorte werden bloedmonsters van de aderen en slagader van de navelstreng genomen voor analyse van oxidatieve stress en een evaluatie van signalen van ontstekingen.

Nieuwe onderzoeken naar het bevallen van meisjes versus jongens

Uit de resultaten blijkt dat meisjes oxidatieve stress en ontstekingen beter aankunnen dan jongens. In vergelijking met jongens zijn hun enzymatische systemen namelijk beter ontwikkeld bij de geboorte.

Dit beperkt cellulaire schade en verbetert het cellulaire metabolisme. Oftewel, het geslacht van de pasgeborene is niet alleen een factor tijdens de geboorte, maar heeft ook invloed op de ontwikkeling van eventuele ziekten in de toekomst.

Omdat het enzymatische systeem van meisjes verder ontwikkeld is kunnen ze beter omgaan met het moment van de bevalling. Ze zijn ook sterker wanneer er zich complicaties voordoen in de eerste dagen van hun leven.

Kortom, het geslacht van een pasgeboren baby heeft niet alleen invloed op de ervaring van de moeder tijdens de geboorte, maar ook op de baby zelf tijdens en na de geboorte.

Vandaar dat de levensverwachting van pasgeboren meisjes hoger is dan die van pasgeboren jongens.  Wellicht ook interessant voor jou

Nee, de kraamtijd is niet altijd rooskleurig
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Nee, de kraamtijd is niet altijd rooskleurig

De kraamtijd is niet altijd rooskleurig. Tijdens deze fase hebben moeders niet veel energie over. Ze hebben veel angsten. Het gebrek aan slaap is v...