Wat te eten tijdens de kraamtijd?
“Nu ik mijn baby heb gekregen, wil ik alles eten wat ik zie!” Dit is een veelgehoorde zin na een natuurlijke bevalling of keizersnede. Maar het is belangrijk om je eetlust in toom te houden, want juist nu moet je blijven zorgen voor je gezondheid, je lichaam en natuurlijk de hoofdpersoon van het verhaal, je baby. Dus wat kan je eten tijdens de kraamtijd?
Het antwoord verdient enige overdenking. Als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, heeft wat je eet invloed op je baby. Het kan goed of slecht voor de baby zijn. Daarnaast gaat de kraamperiode gepaard met emotionele, fysiologische en lichamelijke veranderingen, waarvoor je een adequaat, evenwichtig en gevarieerd dieet nodig hebt. In dit artikel geven we je alles wat je moet weten om snel en veilig te herstellen tijdens de eerste 40 dagen na de geboorte van je baby.
Waar verwijst de kraamtijd naar en hoe wordt deze ingedeeld?
Voor de duidelijkheid, de postpartumfase staat bekend als kraamtijd of kraambedperiode. Het verwijst naar de periode na de bevalling waarin het lichaam geleidelijk terugkeert naar de fysieke en functionele toestand van voor de zwangerschap.
Deze fase duurt tussen de 35 en 40 dagen, hoewel het volgens sommige specialisten (Spaanse link) het hoogtepunt bereikt wanneer de eerste menstruatie optreedt, wat na 60 dagen kan zijn. Afhankelijk van het tijdstip wordt de kraamtijd als volgt ingedeeld (Spaanse link):
- Onmiddellijke kraamtijd: dit is de fase die de eerste 24 uur na de bevalling beslaat.
- Mid-term postpartum: dit loopt van dag 2 tot dag 10.
- Verre kraamtijd: dit eindigt bij 40 dagen.
- Late kraamtijd: deze periode kan zich uitstrekken tot 364 dagen na de bevalling, omdat niet alle organen na 60 dagen terugkeren naar hun natuurlijke staat.
Het plan voor wat je moet eten tijdens de kraamtijd hangt af van het stadium van de kraamtijd en het type bevalling. Er zijn namelijk enkele specifieke aanbevelingen voor een natuurlijke bevalling en andere voor gevallen van een keizersnede.
Wat moet je eten tijdens de kraamtijd?
Het eerste dat je in gedachten moet houden zijn de doelen waaraan een postpartum eetplan moet voldoen. Dit zijn de volgende:
- Het bereiken van een snel herstel.
- Buikzwelling voorkomen.
- Het voorkomen van infecties bij een keizersnede en het bevorderen van een goede genezing.
- Ondersteunen van borstvoeding door een adequaat dieet.
Dieet bij natuurlijke of vaginale bevalling
Tijdens de eerste 2 uur van de kraamperiode moet worden begonnen met een vloeibaar dieet om de tolerantie voor de consumptie te testen. Nieuwe moeders kunnen bijvoorbeeld kamillethee, appelsap, water of vetvrije kippenbouillon drinken. In de volgende 24 uur, als alles goed wordt verdragen, kunnen ze doorgaan met zachte voeding (Spaanse link), zoals gepureerde zoete aardappel, aardappel, roomsoep, vruchtenpuree, natuurlijk ijs, yoghurt en gehakte of gemalen kip.
In de verre en late kraamtijd kan een normaal dieet worden aangehouden, en dat moet ook zo mogelijk zijn, vanwege de fysiologische toestand waarin de moeder zich bevindt. Daarom moeten de volgende voedingsmiddelen worden opgenomen:
- Vers fruit en verse groenten, zoals onder andere spinazie, broccoli, waterkers, snijbiet, paprika, uien, raap, courgette, pompoen, appel, meloen, cantaloupe, perzik, mango, kiwi, aardbeien, bosbessen, aubergine en tomaat.
- Magere eiwitten, zoals kip, vette vis, eieren en magere zuivelproducten.
- Gezonde vetten, zoals olijfolie, maïs, soja, zonnebloem, canola en avocado.
- Noten.
- Volle granen.
Wat te eten tijdens de kraamtijd na een keizersnede
Een keizersnede is een grote buikoperatie die gedurende enkele uren vasten vereist. Dat wil zeggen dat je tijdens de periode direct na de bevalling het beste geen voedsel tot je kunt nemen, maar alleen slokjes water naarmate je het verdraagt, totdat er voldoende is om de moeder goed gehydrateerd te houden.
Vloeistoffen
Sommige verloskundig chirurgen (Spaanse link) raden echter aan om tussen 8 en 16 uur na de keizersnede te beginnen met met de tolerantie te testen, als je zeker weet dat er geen complicaties zullen optreden. Als alles goed gaat, kun je voor het einde van de eerste 24 uur kamillethee, peren- of appelsap, gelatine of vetvrije bouillon drinken. De inname van vloeistoffen zal helpen bij de productie van melk voor de borstvoeding.
Vaste voeding eten tijdens de kraamtijd
Vanaf nu zijn de voedingsmiddelen die je moet innemen dezelfde als bij een natuurlijke bevalling. Maar tijdens het herstelproces van een operatie moet je voedingsmiddelen kiezen die de genezing bevorderen en infecties voorkomen. Het is bijvoorbeeld cruciaal om voldoende eiwitten binnen te krijgen op basis van kip, eiwit, vis en noten.
Daarnaast moet aan de energiebehoefte worden voldaan om aan de extra vraag naar genezing te voldoen. Hiervoor zijn voedingsmiddelen nodig die koolhydraten bevatten, zoals volle granen, knollen en fruit, die suiker leveren voor een snelle assimilatie.
Zoals Miren Begoña’s werk (Spaanse link) aangeeft, moet je ook zorgen voor de inname van vitamine A, vitamine C, ijzer en zink, die het lichaam helpen beschadigd weefsel te herstellen en de afweer van het lichaam verhogen.
Daarom raden deskundigen aan om meer fruit en groenten te eten, zoals pompoen, meloen, wortels, broccoli, paprika, spinazie, rucola, waterkers, dierlijk voedsel en zaden.
Waar je aan moet voldoen tijdens de kraamtijd
Om de goede gezondheid van zowel moeder als baby te waarborgen, is het raadzaam om aan een aantal richtlijnen te voldoen. Namelijk:
- De voeding in meerdere porties verdelen, minstens 6 keer per dag, in plaats van 3 grote maaltijden.
- Kies gezonde tussendoortjes. Bijvoorbeeld kwark, fruit, gemengde noten, mueslirepen, pindakaas, appelschijfjes en yoghurt.
- Neem ook voedingsmiddelen die het immuunsysteem helpen versterken.
- Bevorder de consumptie van ijzer en B-complexvitaminen, die helpen bij de energiestofwisseling. Op deze manier worden de extra calorieën geleverd die nodig zijn voor borstvoeding.
- Vermijd tijdens de borstvoeding peulvruchten, zoals bonen, linzen, kikkererwten of erwten. Sommige groenten zoals kool, bloemkool, asperges en sla moet je ook beperken, omdat ze winderigheid en kolieken bij de baby kunnen veroorzaken.
- Gebruik geen alcoholische dranken, tabak, snoep en tafelsuiker.
- Beperk sterk bewerkte voedingsmiddelen of allergenen zoals ingeblikt voedsel, tonijn, citrusvruchten en pinda’s.
- Raadpleeg een professional. Onthoud dat wat jij eet ook de baby voedt, dus het is belangrijk om een voedingsdeskundige te raadplegen om de juiste voeding te kiezen.
Eten tijdens de kraamtijd: wat je moet weten
Wat je eet tijdens de kraamperiode moet worden begeleid door een voedingsdeskundige, omdat er bepaalde doelen moeten worden bereikt om de moeder snel te laten herstellen. Het is geen kwestie van lichtvaardig te werk gaan. Je moet voedingsmiddelen namelijk zorgvuldig kiezen.
Daarom moet je voeding evenwichtig, gevarieerd en voldoende zijn in termen van de hoeveelheid en kwaliteit die nodig is voor je huidige fysiologische fase, dat wil zeggen de borstvoedingsfase.
Het verwerken van vers fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine A en C, zink en ijzer, gezonde vetten, magere eiwitten, magere zuivelproducten en volle granen, en het verdelen van de maaltijden in ten minste 6 porties per dag, zijn enkele van de punten waar je rekening mee moet houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bezares B., Sanz O., Jiménez I.. Patología puerperal. Anales Sis San Navarra [Internet]. 2009 [citado 2023 Ene 11] ; 32( Suppl 1 ): 169-175. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272009000200015&lng=es.
- Guía de práctica clínica. Puerperio normal y patológico. 2021. Disponible en: https://www.sarda.org.ar/images/Guia_de_practica_clinica_de_puerperio_normal_y_patologico.pdf
- Miren Begoña. EL PAPEL DE LA NUTRICIÓN EN LA CICATRIZACIÓN DE LAS HERIDAS. Universidad del País Vasco. Trabajo de fin de grado, 2015. Disponible en: https://www.enfermeriaaps.com/portal/wp-content/uploads/2017/03/Papel-de-la-nutricion-en-la-cicatrizacion-de-las-heridas.pdf
- MedlinePlus. NIH. Dieta blanda. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000068.htm