Verboden kruiden tijdens borstvoeding

Er zijn bepaalde kruiden die verboden zijn tijdens borstvoeding, waaronder venkel, steranijs, salie, zoethout en peterselie.
Verboden kruiden tijdens borstvoeding

Laatste update: 14 november, 2023

De wetenschap verzekert ons dat veel van wat we eten via de moedermelk direct overgaat op de baby. Daarom moeten we tijdens het geven van borstvoeding op onze voeding letten. En, hoewel er niet voldoende bewijs is, is bijvoorbeeld geconstateerd dat salie een stof bevat die de melkproductie vermindert. Daarom is het voor ons cruciaal om te weten welke kruiden verboden zijn tijdens de borstvoeding.

In dit verband bestaan er tegenstrijdige meningen over het gebruik van kruiden tijdens de borstvoeding. Een groep onderzoekers is geneigd enkele voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van ingrediënten met sterke aroma’s en smaken. Dit omdat sporen van deze stoffen in melk zijn aangetroffen. Daarom zullen we, voor je gemoedsrust, in dit artikel verduidelijken welke specerijen we uit het dieet moeten weren, zoals uitgelegd door de wetenschap.

Lees aandachtig, zodat je je baby comfort en welzijn kunt geven tijdens de borstvoedingsperiode!

Wat zijn kruiden?

Kruiden zijn geur- en smaakstoffen afkomstig van planten. Dit kunnen zaden, vruchten, schors, wortels, scheuten of bloemen zijn. Ze worden vooral gebruikt om het aroma, de smaak en de kleur van voedsel te versterken. Als onderdeel van het dieet kunnen sommige invloed hebben op melk, de manier waarop die wordt geproduceerd, en de sensorische eigenschappen.

Pas vooral op met het gebruik van galactogenen. Dit zijn kruiden, specerijen en medicijnen die gebruikt worden om de melkproductie te stimuleren, maar die niet altijd veilig zijn.

Welke zijn de verboden kruiden tijdens de borstvoeding?

Sinds iets meer dan 10 jaar wijzen sommige wetenschappers (Engelse link) erop dat kruiden vooral de smaak van melk beïnvloeden. Hoewel we weten dat ze ook invloed hebben op de productie ervan. Laten we onderzoeken met welke kruiden we voorzorgsmaatregelen moeten nemen tijdens deze periode van moederschap.

 

Venkel is een van de verboden kruiden tijdens de borstvoeding
Tot nu toe is de veiligheid van het gebruik van venkel niet vastgesteld, dus kun je het beter vermijden tijdens de borstvoeding.

1. Venkel

Venkelzaad Foeniculum vulgare bevat een vluchtige olie die bestaat uit anethol, een fyto-oestrogeen. Het wordt gewoonlijk gebruikt bij spijsverteringsstoornissen, problemen met de urinewegen en de productie van moedermelk.

Volgens de NIH Drug and Lactation Database (Engelse link), in 2023, is venkel een vermeende galactogoog, die in sommige eigen mengsels wordt gebruikt om de melkaanvoer te verhogen. Het bewijs is echter zwak wat betreft de soorten onderzoeken en methoden die gebruikt zijn om dit effect voor dit afzonderlijk ingrediënt te meten.

2. Steranijs

Steranijs is een kruid die genoemd is naar zijn stervorm. Het komt uit het Oosten en is erg populair in de natuurgeneeskunde. Het bevat anethol, dat ook als fyto-oestrogeen werkt.

Hoewel er geen studies zijn die de toxiciteit van steranijs (Illiciumverum) tijdens de borstvoeding aantonen, is er bezorgdheid over dit kruid, omdat er verwarring kan onstaan met een bepaalde soort, de Chinese steranijs (Illicium anisatum). Deze laatste kan giftig zijn, want hij bevat een stof die anisatine heet en uiterst gevaarlijk is voor moeder en baby.

Volgens het bovenstaande kun je anijs het beste vermijden of ervoor zorgen dat het om gewone steranijs gaat. De laatste herziening (Engelse link) van de National Library of Medicine, in 2023, verklaart conventionele steranijs als veilig voor de gezondheid. Toch kun je het beste voorzorgsmaatregelen nemen en het vermijden tijdens de borstvoeding.

3. Salie

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Breastfeeding Medicine wijst erop dat salie een stof bevat die we thujon noemen. Die heeft eigenschappen om de melkproductie te verminderen. Dus, als je een gezonde borstvoeding wilt hebben, moet je minimale hoeveelheden salie consumeren of het zelfs helemaal vermijden.

Zoethoutthee moet je vermijden als je borstvoeding geeft
Het overmatig gebruik van salie kan leiden tot verhoogde bloeddruk, laag kaliumgehalte en stoornissen van sommige hormonen.

4. Zoethout

Zoethout is een kruidachtige plant die vooral gebruikt wordt bij het bakken, dankzij de zoetheid die het aan voedsel kan geven. In een rapport (Engelse link) van de National Library of Medicine uit 2021 staat echter dat het glycyrrhizinezuur bevat, dat het serum prolactine verlaagt. Daarom zou het de melkproductie tijdens de eerste stadia van de lactatie kunnen beïnvloeden en staat het op de lijst van verboden specerijen tijdens de borstvoeding.

5. Peterselie

Peterselie is een kruidachtige plant die veel gebruikt is in de culinaire wereld. Het is echter bekend dat het een stof genaamd apiol bevat, die de productie van moedermelk kan verminderen.

Dezelfde studie uit het tijdschrift Breastfeeding Medicine maakt ook opmerkingen over het anti-galactogogische effect van peterselie. Daarom is voorzichtigheid geboden bij de consumptie ervan, hoewel meer studies nodig zijn.

Weet jij al welke verboden kruiden je uit je dieet moet schrappen?

Het is nog onbekend welke andere specerijen vermeden moeten worden tijdens de borstvoeding, dus je moet altijd een specialist raadplegen over het al dan niet opnemen ervan in je dieet.

Tot nu toe moeten venkel, steranijs, salie, zoethout en peterselie uit elke presentatie worden geweerd. Om ze te vervangen kun je kiezen voor andere alternatieven met vergelijkbare sensorische eigenschappen waarmee je de borstvoeding kunt volhouden en de goede ontwikkeling van de baby waarborgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Fennel. [Updated 2023 Mar 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501793/
  • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Anise. [Updated 2023 Feb 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501776/
  • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Licorice. [Updated 2021 Apr 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501840/
  • Eglash A. (2014). Treatment of maternal hypergalactia. Breastfeeding medicine : the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine9(9), 423–425. https://doi.org/10.1089/bfm.2014.0133
  • Hausner, H., Nicklaus, S., Issanchou, S., Mølgaard, C., & Møller, P. (2010). Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavour compound. Clinical Nutrition, 29(1), 141-148. doi:10.1016/j.clnu.2009.11.007
  • Innis, S. M. (2014). Impact of maternal diet on human milk composition and neurological development of infants. The American Journal of Clinical Nutrition, 99(3), 734S-741S. doi:10.3945/ajcn.113.072595

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.