Hoe assertief zijn je tijdens de kraamperiode kan helpen

Af en toe hebben nieuwe moeders moeite om grenzen te stellen en om hulp te vragen, omdat we bang zijn om anderen te beledigen of een last te zijn. De kraamperiode is echter een zeer kwetsbare periode voor vrouwen, en assertief zijn is een manier waarop we voor onszelf kunnen zorgen.
Hoe assertief zijn je tijdens de kraamperiode kan helpen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Assertief zijn is natuurlijk altijd belangrijk, maar nog meer wanneer een vrouw net een baby heeft gekregen. De komst van een pasgeborene brengt enorme fysieke en psychologische veranderingen voor vrouwen met zich mee… evenals grote veranderingen in haar verantwoordelijkheden, dagelijkse routine en het vermogen om te rusten.

Dit is zo’n kwetsbare tijd in het leven van een vrouw dat assertiviteit essentieel wordt. Met andere woorden, we moeten leren om grenzen te stellen en om hulp te vragen.

Als mens, als vrouw en nu als moeder, heb je alle recht om je wensen en gevoelens te uiten. Toch hebben we vaak moeite om dit te doen uit angst om als egoïstisch of onbekwaam te worden gezien.

De geboorte van je kleintje en de daaropvolgende maanden zijn echter op een aantal niveaus een uitdaging. Je moet daarom de beslissing nemen om je meer zorgen te maken om je behoeften dan om de mening van anderen.

Wat betekent assertief zijn?

Moeder en baby slapen op bed

Assertiviteit is een sociale gewoonte of vaardigheid, waarbij we onze rechten moeten verdedigen zonder op die van anderen te gaan staan. Het omvat een grote verscheidenheid aan aspecten die tot een harmonieuze en evenwichtige communicatie leiden. Assertief zijn betekent bijvoorbeeld:

  • Communiceren op een eerlijke, duidelijke en directe manier.
  • Het uiten van onze verlangens, meningen en gevoelens.
  • Onze rechten en behoeften verdedigen.
  • Weten hoe je verzoeken kunt doen en de verzoeken van anderen aan ons kunt accepteren of afwijzen.
  • Complimenten accepteren en kritiek verwerken.
  • Al het bovenstaande doen zonder angst voor oordeel of afwijzing.
  • Niet de rechten van anderen schenden of hen met onze communicatie niet respecteren.

Dit is niet altijd gemakkelijk voor ons om in de praktijk te brengen. Een goed niveau van zelfvertrouwen maakt het voor ons gemakkelijker om assertief te kunnen communiceren. Zelfs dan is er een zekere sociale druk die bestaat, vooral tegenover vrouwen, om beleefd, vriendelijk en ten dienste van anderen te zijn.

Vaak zijn assertieve houdingen en gedragingen niet welkom en worden ze zelfs als egoïstische gebaren gezien. Toch moeten we niet vergeten dat voor onszelf zorgen onze belangrijkste verantwoordelijkheid is en dat er niets egoïstisch in zit.

We moeten gezond zijn om voor onze nieuwe kleine te zorgen. Het is niet oké om onze eigen behoeften over het hoofd te zien om anderen gelukkig te maken.

Tijdens de kraamperiode

De komst van een nieuwe baby is een stressvolle en kwetsbare tijd in het leven van een vrouw. Uitputting, hormonale veranderingen en de angsten die gepaard gaan met de zorg voor een pasgeborene maken allemaal deel uit van dit stadium.

Het is een zeer veeleisende periode op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. En vaak maken de gedragingen, houdingen en opmerkingen van anderen de last nog moeilijker te dragen.

Het is heel gebruikelijk dat familieleden, vrienden en kennissen zich niet bewust zijn van de behoeften en de toestand van een nieuwe moeder. De opwinding van het voldoen aan de nieuwe toevoeging en de wens om te helpen kan soms tot acties leiden die onbedoeld opdringerig zijn. Op dit moment hebben de meeste vrouwen rust, privacy en tijd met hun besloten familiekring nodig.

Wanneer een nieuwe moeder bezoekers ontvangt, thuis of in het ziekenhuis, dan kan de non-stop stroom van meningen en moederlijke adviezen overweldigend worden. Om niet onbeleefd te zijn, onthouden we ons van het uiten van wat we echt voelen en nodig hebben.

Tegelijkertijd kun je verlegen zijn om om hulp te vragen bij je baby of andere huishoudelijke taken. Zelf voor een volledig afhankelijke pasgeborene zorgen, kan vermoeiend zijn.

Hoe assertief te zijn tijdens de kraamperiode

Assertief zijn tijdens de kraamperiode
  • Je hoeft alleen de bezoekers te ontvangen die je wilt en alleen zo lang als je wilt, zowel thuis als in het ziekenhuis. Wees niet bang om bezoeken te weigeren of uit te stellen, of bezoekers te vragen om te vertrekken. Het gaat over het zorgen voor je eigen behoeften, evenals die voor je baby en anderen moeten dit respecteren.
  • Maak heel duidelijk dat je moet rusten. Als je twijfels hebt, onthoud dan dat deze mensen niet degenen zijn die meerdere keren per nacht wakker moeten worden om voor je baby te zorgen.
  • Heb niet het gevoel dat je alles alleen moet doen. Hulp vragen maakt je niet onbeleefd of zwak. En je partner vragen zijn deel te doen, maakt je niet bazig.
  • Vergeet niet dat jij de moeder van je baby bent en jij bent dus degene die beslist hoe je voor hem of haar zorgt. Jij beslist of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven, samen slaapt of afzonderlijk slaapt, een kinderwagen of een draagzak gebruikt, enz. Neem geen bevelen van anderen aan en wees niet bang om vastberaden te zijn als iemand opdringerig is. Als je advies nodig hebt, dan kun je dit vragen (van wie je maar wilt) of met een specialist praten.

Conclusie

Concluderend, als je op het punt staat een baby te krijgen, bereid je dan voor om jezelf de ruimte te geven die je verdient (en nodig hebt!). Vergeet sociale vaardigheden en conventies. Wat belangrijk is, zijn namelijk jouw behoeften en die van je baby.

Verlies je rechten dus niet uit het oog en wees niet bang om ze waar nodig assertief te verdedigen. Laat niemand je er dus van weerhouden te genieten van deze kostbare en belangrijke tijd in het leven van je gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.