Herstellen van een keizersnede: wat je moet weten

Herstellen na een keizersnede is voor elke moeder anders, hoewel het over het algemeen enkele weken duurt. Ontdek welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om je gezondheid op peil te houden.
Herstellen van een keizersnede: wat je moet weten
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Herstellen van een keizersnede kan een paar weken langer duren dan bij een vaginale bevalling, omdat het een wat ingewikkelde chirurgische ingreep is. Maar, hoe ziet het herstel na deze vorm van bevalling eruit, en hoe moet je voor jezelf zorgen? We vertellen je alles in het volgende artikel.

Herstellen van een keizersnede

Een keizersnede is een ingrijpende operatie die op de buik van de zwangere vrouw wordt uitgevoerd en die meestal gepaard gaat met vrij vervelende post-operatieve symptomen. Daaronder zijn pijn, maag- en darmstoornissen en moeilijkheden bij het uitvoeren van bepaalde dagelijkse bewegingen.

Het intraveneus toedienen van antibiotica en pijnstillende middelen is gebruikelijk terwijl de vrouw in het ziekenhuis ligt, om veel voorkomende klachten te verlichten. Het uit bed komen moet zo snel mogelijk gebeuren, met voorafgaande medische toestemming. Het is het beste op je zij te beginnen, met de stevige steun van je armen, om niet al het werk met je buik te doen.

Korte wandelingen maken in de buurt van je kamer aan de arm van iemand anders bevordert de bloedsomloop in buik en benen. Dit vermindert op zijn beurt het risico op trombose. Dit helpt ook de darmtransit actief te houden, die vaak door zwangerschap, anesthesie en letsel wordt beïnvloed.

Vanwege dit alles kan het ziekenhuisverblijf tussen 3 en 5 dagen verlengd worden, zodat de symptomen wat gezakt zijn en de moeder meer energie heeft om thuis voor zichzelf en de baby te zorgen. Toch helpt het om wat extra hulp te hebben, vooral in de eerste weken.

Het lijdt geen twijfel dat de eerste dagen na de geboorte het moeilijkst zijn. Het lichaam moet namelijk weer in zijn normale toestand terugkeren. Een van de meest kenmerkende tekenen van herstel is vaginaal bloedverlies, bekend als lochia, dat het product is van de involutie van de baarmoeder. Hoewel dit enkele weken aanhoudt, heeft het de neiging tijdens de postpartum periode geleidelijk af te nemen.

Herstellen van een keizersnede

Hoe lang kan het herstellen van een keizersnede duren?

Elke moeder is anders, en dat geldt ook voor de tijd die ze nodig heeft om te herstellen na een keizersnede. Sommigen herstellen snel, terwijl anderen zich enkele weken na de geboorte van de baby nog onwel kunnen voelen.

In het algemeen zijn 2 weken na de operatie de symptomen verdwenen. De pijn neemt af en de vrouw is in staat haar dagelijkse routine weer op te pakken. Tot 6 weken is het herstel van deze operatie echter nog niet volledig. Dit is de tijd dat vrouwen ook moeten wachten met het hervatten van seksuele gemeenschap, hoewel de arts degene is die in elk geval de geschiktheid bepaalt.

De sleutel tot een goed herstel na een keizersnede is geduld. Bezorgdheid over de zorg voor de baby en het reageren op zijn behoeften kan een moeder ertoe brengen haar zelfzorg te verwaarlozen, maar dat kan tot enkele ongewenste complicaties leiden.

Algemene verzorging na een keizersnede

Hieronder delen we enkele aanbevelingen zodat je zo goed mogelijk van de operatie kunt herstellen. Let op!

Vermijd jezelf in te spannen

Hoewel de baby je prioriteit wordt en je 100% van je tijd met hem wilt doorbrengen, is het belangrijk dat je inspannende activiteiten vermijdt, zoals gewicht dragen, bukken, de trap op en af gaan, autorijden, of werk verrichten terwijl je je baby vasthoudt. Idealiter heb je het gezelschap van iemand in je omgeving om je te helpen met de baby en met de dagelijkse klusjes.

Wandelen helpt om te herstellen van een keizersnede

Wandelen is heel heilzaam voor een snelle genezing. Probeer te beginnen met korte wandelingen, van 5 of 10 minuten, met gezelschap maar in je eigen tempo. Naarmate de dagen verstrijken, verbetert je conditie en kun je de tijd en afstand van de wandeling vergroten.

Verzorg je buik

Bij deze chirurgische ingreep blijft je buik achter met een operatiewond op een belangrijke plaats. Verzorg het litteken dagelijks en evalueer de aanwezigheid van tekenen of symptomen die op infectie kunnen wijzen.

Als je moet niezen of hoesten, kun je een speciaal kussen krijgen om de buik steun en bescherming te geven. Houd het met je handen op je buik om pijn te voorkomen.

Zorg voor een goede houdingshygiëne

Zelfs als de pijn je in de weg zit, is het het beste je rug recht te houden bij het lopen of zitten. Vermijd ook het buigen van de buik om bepaalde bewegingen uit te voeren, zoals bukken.

Overleg met de specialist of die vindt dat je een postpartum gordel moet gebruiken gedurende enkele weken na de geboorte.

Zorg voor een goede staat van hydratatie

Probeer elke dag 2 liter water te drinken om het vasthouden van vocht en constipatie te verbeteren. Ook helpt dit je bij je moedermelkproductie.

Eet goed

Tijdens de eerste weken na de keizersnede kun je je winderig voelen en moeite hebben om het uit je lichaam te krijgen. Daarom is het belangrijk om vezelrijk te eten, op basis van granen, fruit, peulvruchten, en eiwitten.

Neem alle rust die je kunt nemen om te herstellen van een keizersnede

Zoals bij elke chirurgische ingreep is de manier om de weefsels snel te regenereren door de juiste rust te nemen. Dit helpt ook het risico op postpartum depressie te verminderen.

Je moet je slaapritme echter aanpassen aan de voedingsbehoeften van je baby, dus probeer te rusten wanneer je baby dat doet.

Neem een goede houding aan tijdens de borstvoeding

De posities die aangewezen zijn om borstvoeding te geven na een keizersnede zijn de volgende:

  • Liggend op de zij, met behulp van een borstvoedingskussen of kussen
  • Terwijl je je baby vasthoudt als een voetbal of rugbybal.

Beide technieken voorkomen dat je de baby op je buik laat rusten, wat pijnlijk is.

Gun jezelf rust na de bevalling en geniet van je baby

Het litteken van de keizersnede

De wond van de keizersnede heeft ongeveer 10 dagen nodig om te genezen, hoewel volledige genezing (Engelse link) meestal 6 weken duurt. Als de hechtingen niet van het soort zijn dat vanzelf oplost, dan zal je arts na een week de hechtingen verwijderen.

Gedurende deze tijd is het erg belangrijk om het litteken schoon en droog te houden. Bovendien moet het zo lang mogelijk gelucht worden. Je moet dus losse katoenen kleding dragen en vermijden dat er elastiek over wrijft of druk op uitoefent.

Je kunt als gevolg van het genezingsproces jeuk of benauwdheid in de buikstreek voelen. Deze ongemakken zijn normaal, maar probeer je niet te krabben of te bezeren.

Meer tips voor chirurgische wondverzorging

  • Gebruik schoon water en neutrale zeep om de wond te wassen. Verwijder overtollig water met een schoon gaasje, licht deppend, en laat het helemaal aan de lucht drogen.
  • Beoordeel de kenmerken van het litteken dagelijks op tekenen van infectie (zoals pijn, roodheid, zwelling, verkleuring, en koorts). Raadpleeg bij aanwezigheid van deze tekenen onmiddellijk je arts.
  • Gebruik geen genezende crèmes of lotions voordat je de goedkeuring van een specialist hebt.
  • Voer de eerste dagen geen plotselinge buikbewegingen of inspanningen uit.

Nu zijn er nog andere technieken (Engelse link) die bijdragen tot een snelle genezing na een keizersnede, maar je moet toestemming hebben van je verloskundige of je arts om ze in praktijk te kunnen brengen.

Herstellen van een keizersnede

Elke dag neemt het aantal keizersneden toe, evenals de verbetering van chirurgische technieken die een snel herstel mogelijk maken. Bedenk natuurlijk dat zelfzorg je beste bondgenoot is.

Houd in de weken na de geboorte van je kind contact met je arts of verloskundige en ga naar alle geplande consulten. Ze worden meestal 3 weken na de keizersnede gepland om de involutie van de baarmoeder en de wondgenezing te beoordelen. Een vrijstelling van deze consulten wordt meestal verleend tussen week 6 en 12 postoperatief.

Bij tekenen van infectie, zoals hevige pijn of koorts, moet je dringend je arts raadplegen. Idealiter bespreek je alle twijfels die je hierover hebt met je arts en houd je je aan de door het gezondheidspersoneel aanbevolen verzorging en rust.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.