Slapen in de zomer: 7 tips om je baby beter te laten slapen

De zomerslaap wordt verstoord door de hitte, de uren daglicht en de verandering van routines. Ontdek enkele sleutels om je baby te helpen rusten.
Slapen in de zomer: 7 tips om je baby beter te laten slapen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 20 juli, 2023

De zomer breekt aan en de temperaturen schieten omhoog. Niet alleen hebben we veel warmer weer, maar we krijgen ook regelmatig te maken met hittegolven die bijna niet meer uit te houden zijn. Dit beïnvloedt natuurlijk de rust en het vermogen om in slaap te vallen en zonder onderbrekingen te slapen. Dat overkomt niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. In feite zijn ze in deze tijd van het jaar extra kwetsbaar en daarom willen we enkele tips met je delen over slapen in de zomer.

Als het voor volwassenen al vermoeiend is om in zo’n hitte te proberen te slapen, stel je dan eens voor hoe het is voor een kind van nog maar een paar maanden oud. Ze weten niet wat er gebeurt of waarom, ze weten alleen dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Ze hebben ook niet de autonomie om zich te bedekken of te ontbloten, hun kleren uit te trekken of op te staan om de ventilator aan te zetten. Om dezelfde redenen moeten we heel attent zijn om hen ‘s nachts te helpen (Spaanse link) rusten en ervoor te zorgen dat ze het zo comfortabel mogelijk hebben.

Neem kennis van de volgende aanbevelingen om je baby te helpen beter te slapen tijdens de zomernachten.

1. De ideale temperatuur voor voor baby’s om te slapen in de zomer

Een van de belangrijkste punten is om te bepalen welke temperatuur het meest geschikt is voor je kleintje om zonder problemen uit te rusten. Hoewel het misschien wat koel lijkt, zou in werkelijkheid een omgeving die tussen 20 en 23.5 °C blijft perfect zijn. Nu is dat tijdens zomernachten vrij moeilijk te bereiken, maar we kunnen onze toevlucht nemen tot verschillende methoden.

Het belangrijkste is dat de kamer afkoelt voordat het kind er is, zodat het het comfortabel vindt bij het slapengaan. Houd zo overdag de jaloezieën naar beneden en de ramen dicht om te voorkomen dat er warmte binnenkomt. Zet ze ‘s avonds, als het begint af te koelen, open en ventileer een beetje.

Je kunt ook zonder problemen een ventilator of airconditioning gebruiken. Het beste is om ze even te laten draaien voordat je je baby naar bed brengt en ze uit te zetten als ze aankomen. Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om te voorkomen dat de omgeving uitdroogt en de slijmvliezen van je baby aantast.

A woman holding a baby and turningn on an air conditioner.
Als je besluit om ‘s nachts airconditioners aan te laten, vermijd dan een directe luchtstroom naar je baby en probeer ze op het laagst mogelijke vermogen in te stellen. Onthoud dat de ideale temperatuur rond de 22°C moet liggen.

2. Kies een goede pyjama en beddengoed

Het is essentieel om lichte en ademende stoffen te gebruiken in zowel babykleding als beddengoed. Kies bij voorkeur voor katoen of fijne wol en vermijd synthetische stoffen. Probeer je kleintje bovendien niet te veel aan te kleden, want een overdaad aan kleding kan overweldigend of ongemakkelijk zijn. Bedenk dat, behalve pasgeborenen, kinderen het net zo koud of warm hebben als jij.

Een rompertje is dus meestal meer dan genoeg voor deze tijd van het jaar. Zelfs als je baby het erg warm heeft en het een bijzonder warme nacht is, kan alleen in de luier slapen een goede optie zijn. Dek hem ook niet af met het laken, want dat kan hem verzwaren en voorkomen dat hij in slaap valt.

3. Hydrateer je baby goed gedurende de dag

Voldoende hydratatie is essentieel om de hitte te bestrijden, dus zorg er in de zomermaanden voor dat je je baby voldoende borstvoeding geeft of veel water aanbiedt als ze al drinken.

Gedurende de nacht kunnen ze dorstig wakker worden, dus bied ze vocht aan, zelfs als ze er niet om vragen. Als je kleintje ouder en zelfstandiger is, kun je een flesje bij het wiegje of bedje laten staan, zodat ze eruit kunnen drinken als ze daar behoefte aan hebben.

4. Handhaaf routines om slapen in de zomer te vergemakkelijken

Niet alleen de hitte beïnvloedt een zomerslaapje, maar ook veranderingen in routines. Het is onvermijdelijk dat we allemaal de neiging hebben onze schema’s tijdens het zomerseizoen aan te passen en onze dagelijkse activiteiten te veranderen. Dit kan de slaap van de kleintjes beïnvloeden, waardoor ze niet goed kunnen slapen. Daarom is het belangrijk om orde te handhaven in hun dagelijks leven.

Respecteer hun ritmes en routines en zorg ervoor dat ze elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan. Laat ook de rituelen voor het slapen gaan niet varen, want die helpen baby’s om te kalmeren en zich voor te bereiden op de slaap. Zelfs het geven van een warm bad voor het slapen gaan kan een uitstekend idee zijn.

5. Zorg voor enkele hygiënische gewoonten als het gaat om slapen in de zomer

Er zijn bepaalde slaaphygiënische gewoonten die het hele jaar door gevolgd moeten worden, maar die vooral in de zomer belangrijk zijn. Houd niet alleen een regelmatig schema aan, maar vermijd ook blootstelling aan schermen of intense lichtprikkels voor het slapengaan en help je baby begrijpen dat het tijd is om te slapen.

Om dit te doen kun je de luxaflex omlaag doen en het omgevingslicht een tijdje verminderen voordat je je baby naar bed brengt. De langere daglichturen in de zomer kunnen kleintjes in verwarring brengen en hen tot later actief houden.

6. Help je baby met borstvoeding

Er zijn interessante onderzoeken (Engelse link) waaruit blijkt dat borstvoeding kinderen kan helpen om in slaap te vallen en goed te slapen. En dit gebeurt onder andere omdat de nachtmelk die de moeder produceert een hogere lading melatonine bevat (een hormoon dat slaap opwekt). Om van dit effect te profiteren, moet de baby ‘s nachts de melk consumeren die ‘s nachts wordt afgescheiden.

A mother nursing her baby in her bed during the night.
Als je uitgestelde borstvoeding moet oefenen, kan het aangewezen zijn om de melk bij het afkolven te labelen en de baby de geschikte melk voor het slapen gaan aan te bieden.

7. Pas de temperatuur gedurende de nacht aan om het slapen van je baby in de zomer te bevorderen

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat er gedurende de nacht temperatuurschommelingen kunnen optreden. Daarom is het raadzaam om op te letten en te controleren of je baby het warm of koud heeft om de nodige aanpassingen te doen. Zet bijvoorbeeld de ventilator weer aan of bedek je baby juist met een deken.

Om de temperatuur van je baby te controleren kun je het beste de achterkant van zijn nek of zijn borst aanraken. Als je merkt dat je baby zweet of het te warm heeft, probeer dan enkele van de bovenstaande maatregelen te nemen om het hem comfortabeler te maken.

Door ‘s nachts voor de slaap van je baby te zorgen, kan hij beter van de dag genieten

Kortom, de slaap van je baby in de zomer kan worden beïnvloed door de hoge temperaturen, de uren daglicht en de verandering van routines. En, hoewel we tot op zekere hoogte kunnen helpen, is het mogelijk dat ze in deze maanden niet zo goed rusten als gewoonlijk. Wees dus geduldig en begripvol. Jullie kunnen allebei vermoeider en prikkelbaarder zijn dan gewoonlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cohen Engler, A., Hadash, A., Shehadeh, N., & Pillar, G. (2012). Breastfeeding may improve nocturnal sleep and reduce infantile colic: potential role of breast milk melatonin. European journal of pediatrics171(4), 729-732.
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.