Waarom slapen tieners zo laat?

Slaap bij tieners vertoont veranderingen die duidelijk opvallen, daar de meeste tieners laat in slaap vallen en laat wakker worden. Ontdek waarom.
Waarom slapen tieners zo laat?

Laatste update: 02 januari, 2024

Het is 3:00 uur ‘s nachts en terwijl jij in diepe slaap ligt, heeft je kind nog geen oog dichtgedaan. Misschien zijn ze aan het surfen op hun sociale netwerken en communiceren ze met hun vrienden op hun mobiele telefoon. Of misschien kijken ze een populaire nieuwe serie. Waarom slapen tieners zo laat? Lees verder om er meer over te weten te komen.

Het eerste wat je moet weten is dat ze niet uitslapen om je te ergeren en je je geduld te laten verliezen als je ze de volgende ochtend probeert wakker te maken voor school. Ze doen het ook niet uit luiheid, onverantwoordelijkheid of opstandigheid. Ze slapen laat omdat hun biologische klok hen dat opdraagt.

Slaap in de adolescentie

Slaap is een essentiële fysiologische behoefte, omdat er een specifieke hoeveelheid en kwaliteit slaap nodig is om aan de behoefte aan rust te voldoen. We weten allemaal dat we slaap nodig hebben om ons lichaam en onze geest goed te laten functioneren. Maar niet alle mensen hebben dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Hoewel er bepaalde parameters zijn, is de waarheid dat er geen universeel en bepalend antwoord is in dit aspect.

In feite varieert de aanbevolen rusttijd aanzienlijk afhankelijk van de leeftijd van de persoon. Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 15 uur per dag, terwijl het ideaal voor 65-plussers 7 tot 8 uur rust is.

Tieners op een feestje.
Slaap/waakcycli ondergaan belangrijke veranderingen tijdens de adolescentie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de band met leeftijdsgenoten en het overmatig gebruik van technologie.

Ontdek waarom tieners zo laat slapen

De meeste adolescenten gaan laat naar bed en worden laat wakker. De wekker die om 7:00 uur gaat, wordt hun ergste nachtmerrie. Daarom is het uitzonderlijk om te zien dat een jongere in het weekend voor twaalf uur wakker wordt. Over het algemeen beginnen ze hun dag rond lunchtijd.

Een onderzoek dat in Colombia is uitgevoerd door de Neuroscience Research Group geeft hierover enkele conclusies. Het verduidelijkt bijvoorbeeld dat er in deze levensfase een vertraging van ongeveer twee uur is tussen het begin van de nachtelijke slaap en het tijdstip van ontwaken. Deze verandering wordt verklaard door hormonale invloeden op de afscheiding van melatonine en de reguleringsmechanismen van de slaap-waakcyclus.

In lijn met dit onderzoek legt neuro-educator en bioloog David Bueno uit dat jonge mensen ‘s avonds laat in slaap vallen vanwege het rijpingsproces dat de pijnappelklier in deze periode van het leven ondergaat. We moeten er rekening mee houden dat deze hersenstructuur een fundamentele rol speelt in de modulatie van slaappatronen en de circadiane cyclus.

De band met andere jongeren

We mogen de context waarin adolescenten zich bevinden ook niet vergeten. Enerzijds weten we dat dit de ontwikkelingsfase van sociale activiteit bij uitstek is. In dit opzicht staat de band met leeftijdsgenoten centraal en beïnvloedt alle aspecten van het leven, inclusief slapen, of dit nu gebeurt door persoonlijke ontmoetingen of door digitale communicatie. Tegelijkertijd zorgt het verlangen van tieners om zich betrokken te voelen ervoor dat ze uren slaap opofferen.

Liefde

Een andere factor die de slaaproutine van adolescenten sterk beïnvloedt, is romantische liefde. Wie voor het eerst verliefd wordt, ervaart vaak intensere nachten met erotische, cognitieve en emotionele componenten. De stilte en duisternis van de nacht nodigen uit tot intens voelen, denken, liefhebben of huilen.

Veel tieners slapen laat
Het kunstmatige licht van elektronische apparaten zorgt ervoor dat de hoeveelheid afgescheiden melatonine afneemt, waardoor het moeilijker wordt om een toestand van slaperigheid te bereiken.

Tieners slapen laat door technologie

Tot slot versterkt de overvloed aan technologische apparaten die de meeste jongeren in hun slaapkamer hebben staan het uitstellen van de bedtijd. Entertainment via mobiele telefoons, tablets en televisies of computers wordt grenzeloos, wat een bevredigende rust belemmert. Ongedifferentieerd gebruik van technologie kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, naast de effecten op de slaaproutine.

Een multicausaal probleem

Tot slot begrijpen we dat het feit dat adolescenten ‘s nachts wakker zijn niet kan worden verklaard door één enkele reden. Integendeel, er zijn neurobiologische, contextuele en psychologische aspecten die bijdragen aan deze gewoonte waar volwassenen vaak last van hebben. Het is echter essentieel om het idee te verwerpen dat jongeren tot de middag slapen omdat ze lui of onverantwoordelijk zijn.

De waarheid is dat ze zich vaak proberen aan te passen aan een realiteit die afwijkt van hun behoeften. In feite staan de biologische behoeften van adolescenten met betrekking tot slaap in contrast met de eisen van het onderwijs. Middelbare scholen openen hun deuren erg vroeg in de ochtend en dwingen leerlingen om hun rust op een kunstmatige en ongemakkelijke manier te onderbreken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bueno, D. (2022). El cerebro del adolescente: Descubre cómo funciona para entenderlos y acompañarlos. Grijalbo.
  • Talero, C., Durán, F., & Pérez, I. (2013). Sueño: características generales: Patrones fisiológicos y fisiopatológicos en la adolescencia. Revista Ciencias de la Salud11(3), 333-348. Consultado el 30 de enero de 2023 en http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-72732013000300008&lng=en&tlng=es.
  • Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, Alessi C, Bruni O, DonCarlos L, Hazen N, Herman J, Adams Hillard PJ, Katz ES, Kheirandish-Gozal L, Neubauer DN, O’Donnell AE, Ohayon M, Peever J, Rawding R, Sachdeva RC, Setters B, Vitiello MV, Ware JC. Recomendaciones actualizadas de duración del sueño de la National Sleep Foundation: informe final. Salud del sueño. 2015 Diciembre;1(4):233-243. doi: 10.1016/j.sleh.2015.10.004. Epub 2015 Octubre 31. PMID: 29073398.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.