Hoe help je je kind over zijn eerste liefdesverdriet heen?

Het eerste liefdesverdriet van je tiener kan pijnlijk zijn. Dus, als je wilt weten hoe je ze kunt helpen, mis dan het volgende artikel niet.
Hoe help je je kind over zijn eerste liefdesverdriet heen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 13 november, 2022

De adolescentie is voor veel tieners ook het begin van romantische relaties en daarmee ook hun eerste liefdesverdriet. Als dit gebeurt, lijkt het voor jongens en meisjes het einde van de wereld. Ze zijn in tranen, verdrietig en willen niet eens meer naar school. Het is belangrijk dat je hen op dat moment begeleidt en hen helpt om deze situatie te boven te komen, door je steun te betuigen en zonder verwijten.

We moeten er rekening mee houden dat tienerliefde met intensiteit wordt beleefd, en dat geldt ook voor breuken. Het doet hen pijn en ze denken dat ze er nooit overheen zullen komen. Ze missen de ervaring die een volwassene heeft, dat alles uiteindelijk overgaat.

Dat is waar ze de hulp van hun ouders nodig hebben om er overheen te komen en uit het verdriet waarin ze op dit moment ondergedompeld zijn. We gaan je wat tips geven, zodat je je kind kunt helpen om hun eerste liefdesverdriet te boven te komen.

De eerste liefde en het eerste liefdesverdriet van je kind

De eerste verkeringen bij jongens en meisjes ontstaan meestal tijdens de adolescentie. De lichamelijke en hormonale veranderingen die in deze fase optreden, zorgen ervoor dat ze zich hiervoor gaan interesseren. Het is duidelijk dat de eerste relaties tussen jongeren eerder of later kunnen ontstaan, afhankelijk van opvoeding, persoonlijkheid, persoonlijke kenmerken, enz.

Veel van deze relaties gaan niet verder dan flirten of een korte periode, terwijl andere intenser en dieper kunnen zijn en adolescenten echt verliefd zijn. Het punt is dat, of het nu een lange of korte relatie is geweest voor je kind, het kan veel betekend hebben, zodat de breuk hen leidt tot het ervaren van groot verdriet en desinteresse in het algemeen.

Tips om je kind te helpen hun eerste liefdesverdriet te overwinnen

Een romantische breuk gaat gepaard met een rouwproces dat meer of minder intens kan zijn, maar je moet er doorheen om het te overwinnen. In dit proces is het normaal dat er ongemak, heimwee, verdriet en zelfs vijandigheid bij de puber verschijnt. Daarom volgen hier enkele tips die je kind kunnen helpen de breuk te boven te komen.

Hoe help je je kind over zijn eerste liefdesverdriet heen

Praat met ze en luister naar ze

Als ze na de breuk komen vertellen wat er is gebeurd en hoe ze zich voelen, moet je aandacht hebben voor hun woorden. Laat je op dat moment niet afleiden door iets anders, zoals je mobieltje, koken, telefoontjes, enz. Als ze je komen opzoeken om je over hun probleem te vertellen, is dat omdat ze je vertrouwen.

Als je geen aandacht aan ze schenkt, zullen ze hun vertrouwen in je verliezen en zich niet meer tot je wenden. Wees hier dus voorzichtig mee. Het is essentieel om actief luisteren met je kind te oefenen in alle kwesties om jullie communicatie te versterken.

Plaats jezelf in hun schoenen

Zeg geen zinnen als “zo erg is het niet”, “je bent maar kort samen geweest”, enz. Dit is het eerste liefdesverdriet van je kind en het is pijnlijk voor hen. Plaats jezelf in hun plaats en begrijp hoe zij zich voelen en hoe jij je voelde toen jij hun leeftijd had en je eerste liefdesverdriet meemaakte.

Steun je kind, belast hem of haar niet

Wat je kind het meest nodig heeft op dit moment dat het doormaakt is jouw steun en begrip. Geef ze je steun, geef ze advies als ze erom vragen. Leg het ze niet op, en zorg ervoor dat je ze niet onder druk zet om je te vertellen wat er is gebeurd. Als ze dat nodig hebben en willen, zullen ze het je vertellen, dus belast hem niet.

Stel activiteiten voor die hen afleiden en hen helpen deze situatie te boven te komen

Laat je kind niet de hele dag huilend in bed thuisblijven, want dat maakt het voor hem/haar veel moeilijker om de breuk te boven te komen. Help je kind om activiteiten te vinden die hem of haar helpt af te leiden, zoals uitgaan met vrienden, op familie-uitstapjes gaan, enz. Alles wat hen zal helpen hun aandacht af te leiden van het moment waar ze doorheen gaan.

Laat ze huilen als dat nodig is

Als je kind moet huilen, laat ze dat dan doen. Sta ze toe om door die dagen van verdriet heen te gaan. Dit is de manier om het te overwinnen. Op dit moment is de emotie die overheerst verdriet en ze hebben het recht om dat met tranen te uiten, net zoals ze mogen lachen als ze blij zijn. Laat ze een paar dagen het idee van deze nieuwe situatie accepteren en eraan wennen, maar slechts een paar dagen. Het is niet goed dat het eeuwig doorgaat.

Leg hen uit dat het nu goed zou zijn om van hun ex achter zich te laten

Om de bladzijde om te slaan en iemand te vergeten, is het nodig om een tijdje van die persoon weg te gaan. Als hun ex uit jouw vriendengroep of middelbare school komt, zal het ingewikkelder zijn om afstand te nemen, maar ze moeten ze niet meer volgen op sociale netwerken of niet meer met ze praten. Tenminste voor een tijdje, totdat de pijn die ze voelen is gezakt en ze klaar zijn om verder te gaan.

Een tiener heeft liefdesverdriet

Praat met je kind over het feit dat een relatiebreuk niet het einde is

Tieners beleven alles met veel intensiteit, de eerste liefde, het eerste liefdesverdriet…. Daarom denken ze, als ze hun eerste breuk meemaken, dat het allemaal voorbij is, dat ze nooit meer liefde zullen vinden, enz.

Dat is waar ouders voor zijn, om hen uit te leggen dat we allemaal door deze situatie zijn gegaan en dat we het allemaal hebben overwonnen. Je moet verder, er komen nieuwe mensen in je leven, die misschien het begin zijn van iets beters.

Bekritiseer of spreek geen kwaad over de ex-partner

Je kind zien lijden kan je diepste beschermingsinstinct naar boven brengen. Je kunt het dan misschien niet vermijden om slecht over het ex-vriendje of vriendinnetje te praten. Dit moet je echter vermijden, het zal hem/haar slechter doen voelen en voor meer wrok zorgen.

Zoek zo nodig professionele hulp als het eerste liefdesverdriet aanhoudt

Als alle bovenstaande tips niet werken en je kind blijft lijden en zich slecht voelen, kun je het beste met hem/haar naar een psycholoog gaan. Deze zal hen helpen hun gedachten op een rijtje te zetten en hen de instrumenten geven die ze nodig hebben om deze breuk en die in de toekomst te boven te komen.

Over hoe het eerste liefdesverdriet van een kind te boven te komen

Het eerste liefdesverdriet tijdens de adolescentie kan grote pijn veroorzaken voor de adolescent. Het is de taak van de ouders om hun kind in deze situatie van intense emoties te begeleiden en te steunen, zodat ze het kunnen overwinnen. Ons doel moet zijn om onze kinderen te helpen hun verdriet onder ogen te zien, de fasen ervan te doorlopen en het verlies te komen accepteren. Laat ze zien dat we allemaal wel eens door deze pijn heen zijn gegaan. Maar ook dat we die hebben overwonnen en weer liefde hebben gevonden.

“Hoe moeilijk de ervaring ook is geweest, hoe kostbaar de fout ook is geweest, het is altijd mogelijk om opnieuw te beginnen”
-Jorge Bucay-.

Als er meer dan zes maanden zijn verstreken en de pijn en het lijden van je kind blijven hangen, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een geestelijk verzorger om hem of haar te helpen op de juiste manier te rouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Estrella, R. N. (2009). El concepto del amor en adolescentes dominicanos. Caribbean Studies, 155-166.
  • Calatayud Arenes, M. P., & Serra Desfilis, E. (2002). Las relaciones de amor en los adolescentes de hoy. Las relaciones de amor en los adolescentes de hoy., 0-0.
  • Bisquert-Bover, M., Giménez-García, C., Gil-Juliá, B., Martínez-Gómez, N., & Gil-Llario, M. D. (2019). Mitos del amor romántico y autoestima en adolescentes. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology., 5(1), 507-518.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.