Hoe bereik je soepele en effectieve communicatie met je tiener?

De adolescentie is een tijd van verandering en leren. Vloeiende en doeltreffende communicatie met jongeren tot stand brengen is van vitaal belang.
Hoe bereik je soepele en effectieve communicatie met je tiener?
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 juni, 2022

De overgang van kindertijd naar adolescentie zit vol nieuwe uitdagingen en ontdekkingen, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Weten hoe je tot vloeiende en effectieve communicatie kunt komen, gebaseerd op respect en liefde, is essentieel om aan hun zijde te staan. Daarom presenteren we vandaag enkele manieren om dit te bereiken en schadelijke houdingen te identificeren.

Als je het gevoel hebt dat je bij het praten met je tiener door een afgrond van elkaar gescheiden bent of dat woorden niet in staat zijn jullie nader tot elkaar te brengen, dan is het tijd om na te denken over de manier waarop je communiceert. Inzicht in de redenen waarom jongeren afstand nemen van hun ouders is de sleutel tot het voorkomen van deze situaties.

8 tips voor soepele en effectieve communicatie met tieners

Soepele en effectieve communicatie gebeurt als beide mensen op elkaar afgestemd zijn. Als ze elk woord met elkaar verbinden, en het gesprek verrijken met vrijwillige inbreng. Leren hoe je dit soort dialoog kunt verbeteren en in de loop van de tijd open kunt houden is van groot belang bij het begeleiden van kinderen in de puberteit.

Dit zijn enkele ouderlijke sleutels die je kunt gebruiken om je kinderen met respect en liefde te benaderen als ze beginnen op te groeien.

1. Deel quality time en toon je genegenheid

Om contact te maken met een tiener (Spaanse link) en ervoor te zorgen dat hij iets van zijn levenservaringen met zijn ouders wil delen, is het belangrijk om samen tijd door te brengen. Je uitdrukken via een taal die gebaseerd is op empathie, belangstelling en onvoorwaardelijke liefde die elke vader en moeder voor hun kind voelt, is de sleutel tot het bieden van een veilige en geborgen omgeving.

Hoe bereik je soepele en effectieve communicatie met je tiener
Probeer tijd aan je kinderen te besteden, hoe druk je dagen ook zijn.

2. Moedig dialoog en gesprek aan.

Als we onze kinderen laten wennen aan het delen van hun belevenissen van de dag op een ongedwongen manier (zoals tijdens de lunch of het avondeten), is de kans groter dat ze als ze tieners zijn. die gewoonte zullen volhouden.

Zoek daarom naar momenten om een gesprek aan te moedigen om te weten hoe ze zich voelen.  Vertel ze dat ze over elk onderwerp met je kunnen praten.

3. Vertel hen over je ervaringen toen jij hun leeftijd had

Het uiten van onze emoties is de sleutel tot het bevorderen van een stabiele emotionele gezondheid. Als we willen dat jongeren eerlijk zijn tegen hun ouders, is het belangrijk dat wij ouderen dat ook doen.

Als we onze kinderen vertellen over onze vroegere ervaringen in onze jeugd, delen we eigenlijk een deel van onze intimiteit om een les, een anekdote of een moraal door te geven.

4. Onderbreek ze niet als ze praten

Af en toe en onschuldig kunnen ouders hun kinderen midden in hun verhaal onderbreken, om over een soortgelijke ervaring te vertellen of om raad te geven. Maar dit kan erg vervelend zijn voor jonge mensen.

Vandaar dat het belangrijk is te weten hoe je om de beurt kunt spreken en goed te leren luisteren. Op die manier kunnen jongeren alles vertellen wat ze willen zonder bang te zijn dat ze gedwongen worden.

5. Schend hun privacy niet

Dit betekent respecteren en erkennen dat je kind een persoon is die zijn identiteit begint te ontdekken en vele aspecten van zijn leven die voorheen onbekend waren. Probeer daarom hun privé-ruimte niet binnen te dringen om hun privacy niet te schenden.

Het is beter om dialoog, onderwijs en preventie aan te moedigen als hulpmiddelen voor adolescenten om verantwoordelijk en bewust te zijn van hun daden.

6. Voor een soepele en effectieve communicatie veroordeel je niet en bied je onvoorwaardelijke liefde

Veroordeeld worden door hun dierbaren is een van de grootste angsten die elke tiener op een bepaald moment ervaart. Om vloeiende en effectieve communicatie te bevorderen, is het belangrijk thuis een plaats van bescherming te scheppen die vrij is van vooroordelen, preken en waardeoordelen.

Twee tieners brengen samen tijd door
Geef je zonen en dochters het vertrouwen om hun problemen te delen zonder bang te zijn dat ze veroordeeld worden. Je huis moet een toevluchtsoord zijn, geen strijdtoneel.

7. Wees voorzichtig met hoe je je uitdrukt en met de toon van je stem

Vaak kan een onschuldige zin totaal verkeerd geïnterpreteerd worden door een verkeerde stembuiging of door het gebruik van de verkeerde woorden. Probeer je kind met empathie te benaderen en gebruik hechte, respectvolle en hartelijke taal om een prettige communicatie te bevorderen.

De juiste toon gebruiken bevordert nabijheid.

8. Leer te herkennen wanneer het een goed moment is (en wanneer niet)

Dit gebeurt mettertijd, want elke puber is uniek en toont op verschillende manieren de wens om te communiceren of hulp te zoeken. Daarom is het belangrijk om attent te zijn op al die signalen die kinderen onbewust afgeven als ze moeten communiceren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Een abrupte verandering van houding. Als je een meer ingetogen en verdrietige houding opmerkt of juist geïntrigeerd en angstig, kunnen je kinderen je hulp nodig hebben. Probeer ze dan rustig te benaderen en te vragen hoe ze zich voelen.
  • Stel vragen over vroegere ervaringen. Bijvoorbeeld: “Mam, is het normaal dat ik me op mijn leeftijd onzeker voel over mijn lichaam?” Dit geeft je de ruimte om je mening te geven. Zo kun je je kinderen het beste door hun dilemma’s loodsen.
  • Kwesties waarover ze zich zorgen maken. Of het nu gaat om de muziek waar ze naar luisteren, de boeken die ze graag lezen, of een artikel dat ze op het internet hebben opgezocht. Jonge mensen zoeken naar manieren om alles zelf op te lossen, maar hulp van hun ouders kan nooit kwaad.

Liefde en respect zijn nodig om tot een vloeiende en effectieve communicatie te komen

De adolescentie staat vol mooie dingen op de weg voor kinderen om zichzelf beter te leren kennen. Het is echter ook een periode van beproevingen en onderricht waarin ze moederlijke of vaderlijke hulp nodig kunnen hebben. Vandaar dat het belangrijk is ze met genegenheid en respect te benaderen als je een gesprek met een tiener begint.

Vergeet tot slot niet ze steeds onvoorwaardelijke liefde te geven, zodat ze weten dat ze hun ouders kunnen vertrouwen, welk probleem ze ook doormaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.