Is '13 Reasons Why' een goede serie voor tieners?

"13 Reasons Why" is de show die elke tiener wil zien. Maar is het goed voor ze om te zien? We gaan dit analyseren, met een blik op de inhoud.
Is '13 Reasons Why' een goede serie voor tieners?
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 22 december, 2022

De serie 13 Reasons Why heeft ons de afgelopen jaren veel om over te praten gegeven en dat blijft het doen. We hebben het natuurlijk over het eerste seizoen, dat is gebaseerd op het boek met dezelfde titel. Het vierde en laatste seizoen begon deze maand, maar we gaan het hier niet over dat seizoen hebben.

Toen Netflix in maart 2017 13 Reasons Why in première bracht, was dat een van de series die dat jaar de meeste controverse veroorzaakte. Tot op de dag van vandaag zien tieners van over de hele wereld het voor het eerst. We kunnen dus niet negeren dat het veel invloed heeft.

Het plot van 13 Reasons Why

De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een middelbare scholiere die zelfmoord pleegt en 13 cassettebandjes achterlaat voor mensen die ze de schuld geeft van haar dood. Hannah is van mening dat de manier waarop zij zich gedroegen haar tot zelfmoord bracht.

Hannah laat dus 7 opgenomen cassettebandjes achter. Aan elke kant spreekt ze een hoofdrolspeler aan. Vervolgens herinnert ze hen eraan wat er gebeurde toen ze samen waren en hoe ze erover dacht. Ze geeft ze instructies om de geluidsbanden door te geven aan de volgende persoon. Zo weet iedereen uiteindelijk wat de anderen wel of niet hebben gedaan.

13 Reasons Why

De co-ster is Clay Jensen, een middelbare schooljongen die Hannah kende en die de geluidsbanden ontvangt wanneer het zijn beurt is. Met Clay ontdekken we wat het leren van al deze dingen over andere mensen met iemand kan doen.

Als hij achter bepaalde dingen komt, vecht Clay tegen het onrecht. Zo kom je erachter hoe anderen hem behandelen omdat hij probeert in opstand te komen.

De serie en zelfmoord

Zelfmoord is een van de grootste doodsoorzaken bij jongeren in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Dit is volgens het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het is moeilijk Hannah in de serie te leren kennen, te weten wat haar overkomt en dat het voor haar zo veel betekent, terwijl het voor anderen niets is. Ze noemen het dramatisch, overdreven en bagatelliseren haar problemen.

Alleen al door te zien dat er geen oplossing is voor wat er is gebeurd, wordt de serie erg belangrijk. Sommigen zeggen dat zelfmoord in deze serie wraak is. Het laat echter zien dat zelfmoord nooit het antwoord is omdat er geen weg terug is.

Als tieners deze serie gaan kijken, is het belangrijk dat we als ouders of opvoeders met hen praten over wat ze kijken. Praat met hen over wat er in de serie gebeurt en wat de gevolgen zijn. Dit is veel beter dan te proberen te voorkomen dat ze ernaar kijken of het af te wijzen. Ze zullen het dan waarschijnlijk toch willen kijken zonder dat je het weet.

Houd er bovendien rekening mee dat de serie niet wordt aanbevolen voor kinderen onder de 13 jaar. Netflix heeft een nieuwe leeftijdsclassificatie opgesteld waarin staat dat tieners vanaf 16 jaar deze kunnen bekijken met een volwassene.

Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat jongere kinderen waarschijnlijk via hun vrienden of op sociale media over de serie zullen horen. Dan zal het waarschijnlijk hun aandacht trekken.

Ouders: je rol in de serie 13 Reasons Why

Iets heel interessants dat mensen die dagelijks met tieners werken opmerken, is dat de meeste ouders hun kinderen meestal helemaal niet kennen. In de serie is dit heel duidelijk. Hannah’s ouders en de ouders van de andere kinderen weten bijna niets van het leven van hun kinderen. Daarom weten ze niet hoe ze ze moeten benaderen.

Als je tiener de serie nog niet heeft gezien en je denkt dat hij of zij het wel kan gaan zien, is het het beste om het eerst zelf te bekijken. Vervolgens kun je met je kind praten over het feit dat het een fictieve serie is. Het weerspiegelt dus niet altijd de realiteit.

De serie kan een goede gelegenheid zijn om met studenten of tieners te praten over echte situaties die ze tegenkomen en die ze op het scherm zien. In feite kun je veel van dit soort problemen ophelderen en oplossen.

Deze serie behandelt onderwerpen als pesten (op school en online), minderjarigen die alcohol drinken, aanranding en andere belangrijke onderwerpen voor tieners. Met 13 Redenen Waarom kun je op een natuurlijke manier beginnen te praten over puberale problemen wat anders misschien gedwongen lijkt.

Screenshot van 13 Reasons Why

Gebruik 13 Reasons Why als leermiddel

Een van de dingen die duidelijk zijn bij deze serie is dat leraren, ouders, psychologen en andere invloedrijke volwassenen het als hulpmiddel kunnen gebruiken. Voor ouders zal het samen met je kind kijken naar de serie je helpen om te praten over de onderwerpen die voorbijkomen.

Zo kom je er als ouders achter of je kind iets soortgelijks meemaakt. Vervolgens kun je praten over wat hij of zij moet doen. Of naar wie je kind moet gaan en wat hij of zij in de toekomst kan doen.

Hierover praten als docenten is veel natuurlijker. Soms ontstaat het spontaan in de klas of in het voorbijgaan. Het is een goede gelegenheid om te zien wat ze van de show vinden en er een gesprek over te voeren.

Laatste gedachten

Je denkt waarschijnlijk dat praten met tieners over de problemen in 13 Reasons Why niet gemakkelijk is. Het is echter een geweldige kans. Praten met tieners in deze fase van hun leven is zo belangrijk. Hen inzicht te geven in deze kwesties kan veel helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ministerio de Sanidad, Política social e igualdad.(2015). Guía de Práctica Clínica de Prevención y Tratamiento de la Conducta Suicida.
  • Jay Asher. (2007). Por trece razones. RazorBill – Penguin Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.