Omgaan met de eerste dag op de middelbare school

Het begin van de middelbare school kan zowel voor kinderen als voor ouders een moeilijke ervaring zijn vanwege de verandering in routine en omgeving.
Omgaan met de eerste dag op de middelbare school
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 27 december, 2022

De eerste dag op de middelbare school kan vaak een ontmoedigende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit niet het geval hoeft te zijn. Er zijn enkele basismaatregelen die je kunt nemen om de dag zo angstvrij mogelijk te maken.

De reden waarom de eerste dag op de middelbare school stressvol kan zijn, is omdat het om een nieuw hoofdstuk in het leven van een kind gaat. In dit artikel geven we advies om ervoor te zorgen dat het probleemloos verloopt. De overgang naar de middelbare school moet uiteindelijk als een positieve ervaring worden beschouwd.

De eerste dag op de middelbare school: docenten kunnen een belangrijke rol spelen

Je kinderen zullen harder moeten studeren en onafhankelijker moeten worden. Het is belangrijk om hen aan te moedigen om gebruik te maken van de middelen die de school mogelijk kan bieden. Een mentor kan iemand zijn die ze kunnen vertrouwen door hen die eerste dag en de rest van het schooljaar te begeleiden.

Kinderen rennen door de school

Een mentor kan een essentieel onderdeel zijn van de middelbare schoolervaring van een tiener en kan een nuttig figuur zijn in de toekomst van je kind. Moedig je kind aan om een ​​mentor te benaderen en vragen te stellen. Je kind moet ook onthouden dat er de mogelijkheid is om extra lessen bij te wonen als dat nodig is.

Het kan zijn dat je kind denkt dat leraren en docenten op de middelbare school afzijdiger en veeleisender zullen zijn. Dit is niet noodzakelijk het geval. De leraren en mentoren hebben dezelfde doelen als die op de basisschool: het faciliteren van onderwijs. Ze zullen er ook zijn om ondersteuning te bieden als dat nodig is.

Doelen voor hoger onderwijs kunnen wachten

Veel studenten beginnen hun eerste dag op de middelbare school en denken al aan de universiteitscarrière die verder gaat dan het behalen van hun diploma. Ze willen bijvoorbeeld artsen, computerwetenschappers of leraren zijn.

Deze doelen kunnen in de loop der tijd veranderen. Het is belangrijk om je kinderen hieraan te herinneren om meer gemoedsrust te geven aan het begin van deze nieuwe fase. Hun gemoedsrust betekent ook minder stress voor jou.

De verwachtingen van de middelbare school

Een goede manier om het jou en je kinderen gemakkelijker te maken, is door met hen te praten over je verwachtingen met betrekking tot dit nieuwe hoofdstuk. Dit kan zowel cijfers als persoonlijk gedrag omvatten.

Vraag naar de buitenschoolse activiteiten die ze willen nastreven en hoeveel tijd zij denken dat dit zal kosten. Als alles vanaf het begin duidelijk is gemaakt, zal de eerste dag een positievere ervaring zijn.

Communicatie

Het is heel belangrijk om duidelijke communicatie met je tieners tot stand te brengen. Ze moeten ook weten hoe ze contact met je kunnen opnemen als dat nodig is. Dit is het soort dingen dat vanaf de eerste schooldag moet worden vastgesteld.

Zowel ouders als kinderen moeten het beleid van de school met betrekking tot mobiele telefoons kennen. Sommige scholen vereisen bijvoorbeeld dat ze worden uitgeschakeld en alleen worden gebruikt in geval van nood. Anderen eisen alleen dat ze worden stilgezet en dat studenten ze niet gebruiken tijdens de les.

Middelbare school schema’s

Met nieuwe lessen, nieuwe buitenschoolse activiteiten, een nieuw sociaal leven en de behoefte aan rust, zullen je kinderen een veel drukker schema hebben. Dit is iets dat duidelijk moet worden gemaakt voordat ze beginnen.

Schoolkinderen lezen samen een boek

Ga er niet vanuit dat je kinderen je negeren omdat ze minder communicatief zijn en minder tijd met je doorbrengen. Ze proberen waarschijnlijk gewoon hun weg te vinden in een nieuwe omgeving en omarmen nieuwe verantwoordelijkheden en hun nieuwe omgeving.

Probeer niet alle problemen van je kind op te lossen

Opgroeien is onder andere verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties. Dit is een belangrijk punt in het begin van de middelbare school. Terwijl je kunt luisteren, suggesties kunt doen en advies kunt geven, moet je niet proberen alle problemen van je kind op te lossen.

Maak je kinderen duidelijk dat je er bent wanneer dat nodig is, maar overbescherm ze niet. Ze moeten leren dat ze zelf problemen moeten oplossen, maar ook dat je ze vertrouwt. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten.

Kortom, duidelijkheid over alles wat het beginnen op de middelbare school bereft, is het beste voor alle betrokkenen. Hiermee kun je de gevreesde eerste dag van de middelbare school veel gemakkelijker onder controle hebben. Door deze basisrichtlijnen te volgen, zou de rest van het jaar ook beter moeten gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eva Bach Cobacho. Adolescentes, qué maravilla. 2008. Plataforma Editorial S.L.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.