Hoe praat ik met mijn kind over alcohol?

Om alcoholgebruik door tieners te voorkomen, is het van essentieel belang dat ouders betrokken raken. Ontdek hoe je met je kind over alcohol kunt praten in het volgende artikel.
Hoe praat ik met mijn kind over alcohol?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De adolescentie is een ingewikkelde fase voor ouders. Deze periode dwingt ons met onze kinderen bepaalde gesprekken te voeren die niet zo gemakkelijk zijn om mee om te gaan. Praten over alcoholgebruik is er precies zo een. Daarom willen we je laten zien hoe je met je kind over alcohol kunt praten en welke informatie je hem of haar over dit onderwerp kunt geven.

De consumptie van alcoholische dranken is een gewoonte die de maatschappij heeft genaturaliseerd. Dit gedrag tijdens de adolescentie is echter een van de aspecten waarover ouders zich de meeste zorgen maken.

Op deze leeftijd is de risicoperceptie meestal vrij laag en, samen met de gemakkelijke toegang tot drank, zorgt dit ervoor dat jongeren op steeds jongere leeftijd alcohol gaan gebruiken.

Kunnen we hier als ouders iets aan doen? Welke houding moeten we aannemen? Hieronder beantwoorden we deze vragen en meer.

Waarom is het belangrijk om met je kind over alcohol te praten?

Sommige ouders maken de fout het alcoholgebruik door tieners te bagatelliseren. Anderen denken dat hun advies door hun kinderen niet gehoord zal worden. En daarom vermijden ze dit belangrijke gesprek. Ouderlijk ingrijpen is echter relevanter dan je denkt.

In de eerste plaats moeten we met kinderen over alcohol praten vanaf de kleutertijd, want dat is het stadium waarin boodschappen van ouders beter worden ontvangen.

Ook als kinderen de puberteit al bereikt hebben, is het van essentieel belang hen informatie te geven over de risico’s van consumptie, want verkeerde informatie is schadelijk. Op veel gelegenheden zorgt onwetendheid ervoor dat jongeren te veel drinken.

Misschien denk je dat ze al weten wat je hen te vertellen hebt. Of dat hun opstandigheid ervoor zal zorgen dat ze je woorden zullen negeren. Wees er echter gerust op dat je, door het onderwerp aan te snijden, bijdraagt aan hun veiligheid en welzijn.

Hoe praat ik met mijn kind over alcohol

Hoe met je kind over alcohol te praten

Nu, omdat het een gevoelig onderwerp is en je kind een complexe levensfase doormaakt, kan het gesprek over alcohol niet zomaar gebeuren. Wil dit gesprek effectief zijn, dan is het belangrijk dat je je aan bepaalde parameters houdt, zoals die welke we je hieronder laten zien.

Met je kind over alcohol praten: benader het onderwerp op een natuurlijke manier

Om met je tiener over alcohol te praten hoef je niet te dramatiseren of een specifiek moment te zoeken om een uniek en diepgaand gesprek te voeren. Je kunt gebruik maken van elk moment waarop de kwestie zich op natuurlijke wijze aandient. Vraag wat ze denken, wat ze weten, of welke twijfels ze over het onderwerp hebben.

Een reclame, een item in het nieuws of een persoonlijke anekdote kan allemaal tot een heel ontspannen gesprek leiden.

Vermijd een oordeel

Het is belangrijk dat je geen al te radicaal of autoritair standpunt over alcoholgebruik inneemt. Dat kan namelijk de communicatielijnen met je kind sluiten.

Als ze hun nieuwsgierigheid uiten of je vertellen dat iemand in hun innerlijke kring alcohol heeft gedronken, toon dan belangstelling om meer te weten te komen. Maar altijd vanuit een begripvolle houding en niet vanuit een kritische.

Veel adolescenten zien hun ouders als starre figuren en zo los van hun werkelijkheid dat ze hen niet volledig kunnen vertrouwen. Probeer echter duidelijk te maken dat je doel niet is om te verbieden alleen om het verbieden, maar om hun veiligheid te garanderen.

Praten met je kind over alcohol: geef juiste informatie

Betrouwbare informatie over de risico’s van alcoholgebruik kan veel meer helpen dan alleen maar ontkend te worden. Leg je kind daarom uit dat alcoholgebruik in de adolescentie zijn hersenen, die nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan beschadigen. Dit kan de volgende gevolgen hebben:

  • Geheugen- en aandachtsproblemen,
  • Een vertraging in het vermogen om informatie te verwerken,
  • Moeilijkheden met organiseren, goed oordelen, of omgaan met gevoelens,

Bovendien verhoogt (Spaanse link) het vroege gebruik van deze stof het risico op het ontstaan van een verslaving. Ook het zich inlaten met gevaarlijk gedrag zoals onbeschermde seks, gewelddadige woordenwisselingen, ongelukken, of het gebruik van andere drugs is waarschijnlijker.

Probeer te benadrukken dat je alcohol niet probeert te demoniseren. Eerder probeer je hen te leren dat het beter is te wachten tot hun lichaam rijp is. Dit om onomkeerbare gevolgen te vermijden.

Bouw een stevige persoonlijkheid als basis

We kunnen niet negeren dat alcohol jongeren bepaalde onmiddellijke beloningen oplevert. Het helpt hen bijvoorbeeld om ongeremd te worden, om zich in te passen in de groep waartoe ze behoren, of om met negatieve of pijnlijke emoties om te gaan.

Een van de grote doelstellingen van ouders is de persoonlijke hulpmiddelen aan te reiken waarmee ze deze aspecten kunnen beheersen, zonder hun toevlucht tot alcohol te hoeven nemen.

Zorg er dus voor dat je kind de adolescentie bereikt met een stevig zelfbeeld, voldoende sociale vaardigheden, en met zijn emotionele intelligentie goed ontwikkeld. Merk je dat er tekortkomingen zijn in een van deze aspecten? Aarzel dan niet om de nodige professionele hulp te zoeken om ze te versterken.

Biedt vrijetijdsalternatieven

Tieners in een groep doen elkaar na

De groep leeftijdsgenoten van een kind heeft een enorme invloed op de beslissingen die het neemt. Gebruiken de vrienden van je kind vaak alcohol? Dan is de kans groter dat ze zelf ook aan die gewoonte beginnen.

Schrijf ze in bij verschillende activiteiten die een geschikter vrijetijdsalternatief vormen. Dit zal hun sociale kring uitbreiden met mensen die andere interesses hebben. Sport of kunst, in al hun variaties, zijn twee uitstekende mogelijkheden om je kind met een gezonde bezigheid bezig te houden.

Verspil geen kostbare tijd met het voorkomen van schade!

Uiteindelijk is praten met je kind over alcohol een onvermijdelijke taak. Ernstige gevolgen kunnen daardoor op korte en lange termijn voorkomen worden.

Bedenk dat de adolescentie niet gemakkelijk is voor jonge mensen. Ze hebben je begrip, je leiding en je hulpmiddelen nodig om goed te kunnen groeien.

Een emotioneel sterke en gezonde jongere die een vlotte communicatie met zijn ouders onderhoudt, zal veel minder snel in dit soort riskante consumptie vervallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tapert, S. (2007). Consumo de alcohol en adolescentes: efectos sobre el cerebro. Documento presentando en el Seminario Internacional sobre alcohol y daño cerebral en menores, Madrid.
  • Boubeta, A. R., Golpe, S., Barreiro, C., Gómez, P., & Folgar, M. I. (2018). La edad de inicio en el consumo de alcohol en adolescentes: implicaciones y variables asociadas. Adicciones32(1), 52-62.
  • Sánchez Pardo, L. (2002). Los padres frente al “botellón”: guía práctica para una
    diversión sana de los hijos. Comunidad de Madrid: Consejería de Sanidad y Consumo, Agencia
    Antidroga.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.