De pluspunten van Taekwondo voor kinderen

De pluspunten van Taekwondo voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 04 oktober, 2018

In het artikel van vandaag willen we graag de vele sociale, lichamelijke en psychologische pluspunten van taekwondo voor kinderen bespreken. Deze sport vereist doorzettingsvermogen, leert kernwaarden aan en biedt meer grote voordelen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze sport niet gewelddadig. Het moedigt ook geen agressie aan. Taekwondo vereist ook geen grote kracht om het te kunnen beoefenen.

Net als andere sporten ontwikkelt deze Koreaanse vechtsport de fysieke vaardigheden van het lichaam.

Het is ook een zeer technische sport. Dit helpt kinderen om te leren hoe ze hun lichaam kunnen beheersen. Het biedt een complete training en heeft een grote sociale en psychologische meerwaarde.

Wat is taekwondo?

De filosofie die ten grondslag ligt aan deze vechtsport, is gebaseerd op hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en een sterke geest.

Taekwondo is een duizend jaar oude vechtsport of krijgskunst van Koreaanse afkomst. Taekwondo onderscheidt zich door een verscheidenheid aan technieken. Bij deze technieken worden de handen, voeten, ellebogen, vuisten en zelfs de knieën gebruikt. Het is tevens een sport voor zelfverdediging.

Naast het fysieke of technische aspect vertegenwoordigt taekwondo een complete filosofie gebaseerd op vijf principes:

 • hoffelijkheid
 • integriteit
 • doorzettingsvermogen
 • zelfbeheersing
 • een sterke geest

Het is één van de bekendste en meest verspreide vechtsporten. Volgens schattingen beoefenen meer dan 30 miljoen mensen taekwondo in meer dan 144 landen.

Taekwondo is ook een olympische sport geworden. Het begon met een demonstratie in Seoul in 1998. De eerste olympische gevechtscompetities werden gehouden tijdens de Olympische Spelen van 2000. Deze werden in Sydney, Australië gehouden.

Benodigd materiaal om taekwondo te beoefenen

Om deze sport te beoefenen, is een dobok noodzakelijk. Dit is het pak dat bestaat uit een broek en een jasje – het equivalent van de kimono in andere vechtsporten. Het is ook essentieel om een ti te dragen. Dit is de band die de graad of het niveau van de sporter aangeeft.

Benodigd materiaal om taekwondo te beoefenen

In de strijd is meestal het gebruik van polypropyleen handschoenen en beschermende laarzen vereist. Het is ook vaak verplicht om andere bescherming te gebruiken, vooral mond- en tongbeschermers.

Daarnaast, afhankelijk van het niveau van de deelnemers, kunnen diverse beschermende hulpstukken gedragen worden:

 • een helm
 • een beschermend borstschild
 • scheenbeschermers
 • onderarm-beschermers

De voordelen van taekwondo voor kinderen

Het beoefenen van taekwondo biedt grote fysieke pluspunten, maar ook verschillende waarden en vaardigheden die het karakter van kinderen vormen.

Deze sport kan een manier van leven worden voor degenen die het beoefenen. Het is een instrument om een staat van fysiek en mentaal evenwicht te bereiken.

Taekwondo beoogt de realisatie van de mens in alle opzichten. In het geval van kinderen helpt het hen om de meest gecompliceerde fasen te doorlopen. Daarnaast helpt het hen belangrijke persoonlijke waarden en gezonde gewoonten voor het leven te verwerven.

Lichamelijke pluspunten

 • Verbetert de spierkracht en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen.
 • Verhoogt de lenigheid, wendbaarheid en flexibiliteit.
 • Helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden wat betreft coördinatie en evenwicht.
 • Biedt beheersing en kennis van iemands lichaam. Dit wordt bereikt door elementaire bewegingen, maar op een zeer technisch niveau. Het zal daarom beoefenaars van taekwondo voorbereiden op activiteiten met een hogere moeilijkheidsgraad in de toekomst.

Psychologische en sociale pluspunten

Taekwondo helpt ook het karakter van kinderen te vormen. Zij met een hoog energieniveau worden zich meer bewust van hun lichaam en omgeving.

Zelfs de meest timide en introverte kinderen zullen zelfvertrouwen, zelfrespect en initiatief krijgen.

 • Het bevordert concentratie en discipline.
 • Door hun lichaam te beheersen, krijgen ze zelfrespect en zelfvertrouwen. Bovendien zullen zij effectief leren omgaan met hun omgeving.
 • Belangrijke waarden zoals eerlijkheid, loyaliteit, kameraadschap, teamwork, respect en nederigheid worden bevorderd en aangemoedigd.
 • Het is een kans om cultureel leren te bevorderen. Via taekwondo hebben kinderen toegang tot kennis over gebruiken, tradities en denkwijzen die anders zijn dan die van henzelf. Het bevordert daardoor ook tolerantie en solidariteit.
Taekwondo helpt ook het karakter van kinderen te vormen

Een paar tips over taekwondo voor kinderen

Hoewel taekwondo een vechtsport is, is het geen agressieve sport. De beoefening van taekwondo is gebaseerd op zelfverdediging en dus niet op vijandige agressie.

Bovendien is het de bedoeling dat deze sport vrede en verdraagzaamheid brengt aan degenen die het beoefenen. Het is een ideaal hulpmiddel om de onuitputtelijke energie van kinderen te kanaliseren, vooral als ze een probleem zoals ADHD hebben.

De ideale leeftijd om te beginnen met het beoefenen van deze sport is ongeveer 4 jaar. Dat is wel erg jong. Maar hoewel taekwondo grote voordelen brengt, is het erg technisch en ‘langzaam’.

Veranderingen gebeuren niet van de ene dag op de andere. En het kost veel moeite, doorzettingsvermogen en discipline om de basis onder de knie te krijgen en te verbeteren.

Daarom is de aanwezigheid en hulp van ouders fundamenteel. Zij moeten hun kinderen immers herinneren aan hun waarden, verantwoordelijkheden en taken. De ouders moeten hun kinderen ook aanmoedigen wanneer ze denken dat ze geen vooruitgang boeken en ze bovendien steunen.

Het belangrijkste is dat het kind blij is met wat hij doet en met de omgeving waarin hij zich bevindt. Dat zal hem helpen zich altijd vol enthousiasme in te spannen bij de beoefening van taekwondo. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.