Hoe maak je papieren vliegtuigjes met kinderen?

Wil je leren hoe je papieren vliegtuigjes maakt, een liefdesboodschap door de lucht sturen, of het snelste voertuig vinden om je vrienden uit te dagen? Wij laten je zien hoe het moet.
Hoe maak je papieren vliegtuigjes met kinderen?
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste kinderen dromen ervan te leren vliegen, dus wat denk je ervan hun ouders deze waardevolle les op alle mogelijke manieren te laten leren? Met dit doel voor ogen leren we je hoe je met je kleintjes papieren vliegtuigjes kunt maken.

Deze activiteit zal dit prachtige en bijzondere proces metaforisch inleiden. Laten we gaan vliegen!

Leer hoe je met je kinderen papieren vliegtuigjes kunt maken

Volgens een studie uit 2018 (Spaanse link) stelt origami of het artistiek uitwerken van papieren figuren (boten, vliegtuigjes en andere eenvoudige spelletjes) kinderen in staat hun creativiteit te ontwikkelen, hun ontspanning te bevorderen, en de ontwikkeling van hun fijne motoriek te stimuleren.

Daarom presenteren we verschillende ideeën om papieren vliegtuigjes te maken: Van de meest klassieke tot een supersonisch racevliegtuig. Let op!

1. Klassieke papieren vliegtuigjes

Herinner je je nog die jaren dat je vroeger papieren vliegtuigjes maakte en ermee vloog met je ouders of vrienden? Het is tijd om deze erfenis door te geven aan je kleintjes. Daarvoor heb je alleen papier van letterformaat nodig.

Stap-voor-stap instructies

 1. Om te beginnen vouw je een stuk papier aan de lange kant dubbel en vouw je het open zodat alleen de markering overblijft.
 2. Maak dan, op het breedste deel van het vel, twee driehoeken zo dat ze in een punt eindigen (alsof het het dak van een huis is).
 3. Vouw een van de helften die de punt verdeelt naar links, naar het merkteken van de eerste vouw.
 4. Doe hetzelfde met het andere deel om de punt van het vlak verder te verstevigen.
 5. Om te eindigen draai je het vliegtuig om naar de achterkant en vouw je het in twee delen naar beneden (net zoals je op de achterkant deed).
Hoe maak je papieren vliegtuigjes met kinderen
Papieren vliegtuigjes zijn het perfecte excuus om op koude dagen naar buiten te gaan en te spelen. Moedigje kinderen aan om er na het knutselen mee naar buiten te rennen.

2. Papieren vliegtuigjes in de vorm van een hart

Het beste symbool van vriendschap en liefde voor elkaar is een hart. Bij dit idee stellen we voor dat je dit vliegtuigje zo hoog laat vliegen als je zelf wilt. Bovendien kun je altijd een geheime boodschap in een van de vleugels verwerken voor die speciale persoon.

Materiaal

 • Decoratief papier
 • Schaar
 • Lijm

Stap-voor-stap instructies

 1. Maak een rechthoek op het papier en teken op een van de kortere zijden twee halve cirkels (alsof het twee oren zijn).
 2. Knip de figuur uit en vouw hem op het langste deel doormidden. Maak vervolgens de neus van het vliegtuig door de bovenste hoeken naar het midden te draaien.
 3. Vouw dan het voorste deel naar het midden van het papier en breng de uiteinden naar het midden. Zo ontstaat een nieuwe punt.
 4. Nu hoef je het alleen nog maar dubbel te vouwen en te lijmen, zodat de twee delen niet van elkaar loskomen.

3. Een supersonisch vliegtuig

Ben je klaar voor het spannendste en snelste opstijgen van allemaal? Zo ja, gefeliciteerd, let goed op de stap-voor-stap instructies en mis geen enkel detail om als eerste te vliegen!

Stap-voor-stap instructies

 1. Met het papier rechtop vouw je het dubbel en zorg ervoor dat de hoeken bij het vouwen perfect op elkaar aansluiten.
 2. Vouw dan de bovenste twee hoeken naar het midden, met de driehoekspunt naar beneden (tot de punt tegen de onderrand van het vel komt), en plak goed dicht met je vingers.
 3. Vouw de punt van de driehoek nogmaals, maar nu in tegengestelde richting, en zorg ervoor dat ongeveer de helft van de driehoek uitsteekt.
 4. Als je dit gedaan hebt, zorg je dat je alle randen goed markeert en vouw je het vlak weer in het midden, waarbij je de vorige vouwen aan de binnenkant laat.
 5. Vouw de bovenkant naar beneden en zorg ervoor dat hij haaks op de punt van het vliegtuig staat.
 6. Vouw tot slot de vleugeluiteinden iets omhoog. Dit geeft het vliegtuig niet alleen een slanker uiterlijk, maar laat het ook sneller vliegen.
Knutselen is leuk
Profiteer van je vrije tijd om samen met je kinderen te knutselen en geniet ervan als je ziet hoe ze hun fantasie de vrije loop laten met hun creaties.

Leren vliegen en knutselen met kinderen als gezin

Zoals een studie (Spaanse link) van de Universiteit van Manizales bewees, is het een groot voorrecht om kleintjes de smaak van vrijheid bij te brengen. Daarom kan dit knutselwerkje de perfecte gelegenheid zijn om met dit leerproces te beginnen.

We hopen dat je van deze knutselwerkjes hebt genoten met je gezin, vrienden en geliefden. Nu je geleerd hebt hoe je papieren vliegtuigjes kunt maken, zul je zien dat het net is als fietsen: Je zult het nooit vergeten. Wellicht ook interessant voor jou

3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché

Knutselen met papier-maché stimuleert creativiteit, motorische ontwikkeling, en milieubewustzijn. Bovendien zijn ze erg leuk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bombón Cóndor A de las M. La técnica del origami y su incidencia en el desarrollo de la motricidad fina de los niños de pre- básica del centro infantil mundo de ilusiones de la ciudad de ambato provincia de tungurahua. 2013.
 • Delgado J. 5 aviones de papel míticos para hacer con niños [Internet]. Etapainfantil.com. 2021 [citado 28 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://www.etapainfantil.com/aviones-papel
 • del Llano S. 5 Aviones de papel fáciles para hacer con los niños [Internet]. Elmundo.es. [citado 28 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://saposyprincesas.elmundo.es/ocio-en-casa/manualidades-para-ninos/hacer-aviones-de-papel/
 • Huachillo Taboada AL. La técnica de origami y su relación con el desarrollo creativo de los niños de cinco años. Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión; 2018.
 • Ortega Delgado JC, Enríquez Lara MM. Si te sobreprotejo, no aprenderás a volar. 2013.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.