Spelletjes om aan de motoriek van kinderen te werken

In elke fase van hun groei heeft een kind stimulatie en speciale activiteiten nodig voor een goede ontwikkeling van zijn motorieke vaardigheden. Ontdek in dit artikel wat die vaardigheden zijn. Door spelletjes te gebruiken om aan de motoriek van kinderen te werken, merk je een snelle ontwikkeling.
Spelletjes om aan de motoriek van kinderen te werken
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Het gebruik van spelletjes om aan de motoriek van kinderen te werken is een uitstekend en zeer noodzakelijk hulpmiddel. Mensen leggen hier echter over het algemeen niet veel nadruk op, totdat een kind naar school gaat. Vanaf die leeftijd maken kinderen kennis met sport en beweging. Echter, daar ligt de nadruk meer op talent en concurrentie dan op hun integrale ontwikkeling als mens.

Motorische vaardigheden zijn echter essentieel voor een correcte biologische, psychologische en sociale ontwikkeling van een kind. Dus als we wachten tot het begin van het onderwijs om eraan te gaan werken, gaan in dit opzicht wel tot vijf jaar aan kansen verloren in het leven van een kind.

Wat is motorische ontwikkeling?

Motorische ontwikkeling omvat een hele reeks veranderingen die optreden in de motoriek van een persoon. Door ze uit te voeren zal een kind steeds beter in staat zijn om nieuwe en diverse motorische handelingen efficiënt uit te voeren. Bovendien zullen ze de bewegingen van hun lichaam gaan beheersen en zich beter aanpassen aan hun fysieke en sociale omgeving.

Een persoon zal motorische vaardigheden op een praktische manier ontwikkelen vanaf de geboorte tot de volwassenheid. Het is echter belangrijk om de verschillende evolutionaire stadia te herkennen die een kind doormaakt om hen de meeste geschikte stimulatie te bieden in elke fase van hun ontwikkeling.

Om dit te vergemakkelijken, gaan we de verschillende spelletjes groeperen op basis van de verschillende leeftijden waarop ze zijn gericht.

Spelletjes om aan de motoriek van kinderen te werken

Spelletjes om aan de motoriek van kinderen te werken

3 tot 6 maanden

Laat je kind allereerst op een kleedje liggen en geef het verschillende gekleurde bekers (van een geschikt materiaal). Moedig het vervolgens aan om torens te bouwen door ze op elkaar te plaatsen. Deze eenvoudige activiteit verbetert de fijne en grove motoriek en coördinatie van je kind.

Plaats een muzikale piano in het bedje van je kind waar de voeten zijn. Op deze manier kunnen ze, wanneer ze liggen, de toetsen met hun voeten ‘spelen’ en genieten van de geluiden. Deze muzikale stimulans zal hun bewegingen versterken en hen aanmoedigen om door te gaan. Dit bewegingsspel stimuleert de ontwikkeling van de grove motoriek van de baby.

6 tot 9 maanden: spelletjes om aan de motoriek te werken

Vanaf deze leeftijd zijn circuits of routes, met verschillende ‘obstakels’ een uitstekend hulpmiddel. Het idee is dat de kleine door de verschillende objecten zal kruipen. Matten en tunnels zijn hier ideaal voor, maar als je er geen hebt, is het voldoende om je fantasie te gebruiken en alles te gebruiken dat geschikt is voor het doel.

Je kunt ook kussens op verschillende hoogtes gebruiken of dozen die aan beide zijden open zijn. Waarom zou je geen speelgoed aan het einde van de route leggen en je kind aanmoedigen om er naar toe te gaan? Deze activiteit zal hun kruipen versterken en hun grove motoriek verbeteren.

Om aan de fijne motoriek te werken, is het uiterst nuttig om je kind bijvoorbeeld kleine bouwstenen in verschillende vormen en maten te geven. Terwijl ze op de grond zitten, kunnen ze er gewoon mee spelen, torens maken of ze op elke gewenste manier stapelen.

9 tot 12 maanden

Om hun fijne motoriek (Engelse link) en hand-oogcoördinatie te verbeteren, kunnen we werken met kleine balletjes van verschillende kleuren. Door meerdere bakken op de grond te plaatsen, kunnen we het kind uitdagen om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk ballen in de bak te doen. Als alternatief kunnen we ze vragen om alles ballen van dezelfde kleur in een bepaalde doos te doen.

Kinderen ontwikkelen door middel van spelen

12 tot 15 maanden

Kies twee kleine speelgoedjes met wieltjes (dit kan een auto, trein, vrachtwagen, enzovoort zijn). Een voor jezelf en een voor je kind. Rol vervolgens, zittend op het tapijt, je speeltje zo dat je een route uitstippelt. Je kind, met zijn eigen speelgoed, zal moeten proberen hetzelfde pad te volgen. Dan wisselen de rollen en stippelt je kind de eerste route uit en jij volgt. Je kan ook grote kaarten gebruiken en daarop het pad tekenen dat het speelgoed zal volgen.

Bovendien, als we speelgoed gebruiken dat het kind kan slepen terwijl het loopt, werken we aan hun grove motoriek en helpen we ze te leren lopen.

Matroesjka-poppen zijn ook zeer nuttige voorwerpen die hen op deze leeftijd kunnen helpen hun fijne motoriek te ontwikkelen. De volwassene hoeft het kind alleen maar te laten zien hoe het ze moet gebruiken en laat het kind er vervolgens zelf mee experimenteren.

Dit zijn slechts enkele ideeën voor activiteiten die ouders thuis kunnen uitvoeren om aan de motorische vaardigheden van hun kinderen te werken. Wacht niet tot ze naar school gaan om hun motoriek te stimuleren! Wellicht ook interessant voor jou

7 sensorische activiteiten en knutselwerkjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 sensorische activiteiten en knutselwerkjes

Hier zijn enkele ideeën voor sensorische activiteiten en knutselwerkjes voor rusteloze kinderen waar je kind veel plezier mee zal hebben.  • Uribe Pareja, I. D. (1998). Motricidad infantil y desarrollo humano.
  • Morán, A. M. M. (2017). Desarrollo de la motricidad fina y gruesa en etapa infantil. Sinergias educativas2(2), 10-20.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.