Kinderen leren knippen met een schaar

Kinderen leren knippen met een schaar
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 september, 2018

Je kind leren knippen met een schaar kan gemakkelijk zijn als je de volgende tips gebruikt.

Als ze het in het begin niet onder de knie krijgt, wees dan geduldig. Help haar om te voorkomen dat ze ontmoedigd raakt.

Een kind leren knippen met een schaar is een opwindend proces dat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van haar fijne motoriek.

Het belangrijkste doel is dat je kind de bewegingen ontwikkelt waarmee ze haar vingers, hand en ogen op een gecoördineerde manier kan gebruiken.

Knippen met een schaar kan haar handspieren versterken. Het stimuleert ook de vaardigheden die nodig zijn om in de toekomst andere gebruiksvoorwerpen te gebruiken.

Door te leren een schaar te gebruiken, bereid een kind zich ook voor op het gebruik van andere gebruiksvoorwerpen, zoals potloden, knopen of messen.

De handeling van knippen bevordert ook de oog-handcoördinatie. Het gezichtsvermogen laat het kind de vorm herkennen en oriënteert de handen om de nodige bewegingen te maken.

Knippen vereist ook asymmetrische en gesynchroniseerde coördinatie met beide handen. Het kind gebruikt één hand om de schaar vast te houden. De andere hand gebruikt ze om wat ze knipt vast te houden.

Als moeder moet je haar helpen dit te leren terwijl je geduldig bent. Je kind heeft tijd nodig om te leren hoe je een schaar op de juiste manier gebruikt.

4 tips om je kind te leren knippen met een schaar

Om de taak minder duur te maken, zijn er enkele tips die haar kunnen helpen de vaardigheid te verwerven om een ​​schaar snel te gebruiken.

Hier zijn 4 tips om je kind te leren knippen met een schaar:

1. Kies een geschikte schaar

Het is belangrijk voor je kind om een ​​schaar te gebruiken die geschikt is voor haar kleine handjes. Kies een eenvoudige schaar met plastic randen waarmee alleen papier kan worden geknipt.

De schaar moet ook ronde randen hebben om de veiligheid van het kind te waarborgen.

Als de handen van het kind niet groot genoeg zijn om de schaar te openen en te sluiten. Dan betekent dit dat ze nog steeds te klein zijn om te leren hoe ze moeten knippen.

Als het kind linkshandig is, moet je proberen een linkshandige schaar te krijgen. Dit zal het proces namelijk een stuk eenvoudiger maken.

Houd dit alles in gedachten bij het zoeken naar een geschikte schaar voor je kind.

Meisje knipt met groene schaar

2. Leer hoe de schaar te openen en te sluiten

Het eerste dat je kind moet leren als ze een schaar gebruikt, is hoe je het kunt manipuleren om het met één hand te openen en te sluiten.

Aanvankelijk zal deze handeling moeilijk zijn voor het kind. Ze kan beginnen met dit te leren door beide handen te gebruiken.

Je kunt een paar oefeningen met je kind proberen. Zodat ze aan haar eerste schaar kan wennen door open- en sluitbewegingen uit te voeren.

Een goed begin zou zijn om alleen met haar handen te oefenen, daarna kan ze het proberen met de schaar.

“De handeling van knippen bevordert ook de oog-handcoördinatie. Knippen vereist ook asymmetrische en gesynchroniseerde coördinatie met beide handen.”

3. Ontwikkel precisie

Wanneer je kind comfortabel genoeg is met de schaar om de basisbewegingen te beheersen, dan kan je beginnen om de precisie van het kind te ontwikkelen met eenvoudige activiteiten.

Een goed voorbeeld van een eenvoudige activiteit is om een ​​sticker in het midden van een vel papier te plaatsen. Om daarna de kleine haar schaar in de richting van de sticker te laten glijden.

Je kunt ook een lijn op een stuk papier tekenen en je kind vragen er langs te knippen.

Je kunt de breedte van de lijn en de moeilijkheidsgraad geleidelijk vergroten, afhankelijk van de mogelijkheden van het kind met de schaar.

Probeer in het begin eenvoudige precisie oefeningen te doen om haar leerproces te motiveren.

Jongen met krullen en rode schaar

4. Ontwikkeling van controle

Wanneer je kind rechte lijnen kan knippen en controle heeft over de schaar dan betekent dit dat ze klaar is om verschillende vormen te knippen. Ze kan vierkanten, rechthoeken en cirkels van vellen papier knippen.

In het begin kan ze heel wat moeite hebben om cirkels te knippen, omdat ze problemen heeft om van richting te veranderen.

Als ze moeite heeft met het knippen van driehoeken, dan kan je haar laten zien hoe ze bij de hoek moeten stoppen en de schaar vervolgens in een andere richting kan draaien, zodat ze verder kan met knippen.

Zodra het kind de controle over de schaar heeft, dan kan ze zich gemakkelijk verplaatsen langs de contouren van objecten en de silhouetten van haar favoriete personages.

Ten slotte is het belangrijk dat je, terwijl je je kind leert knippen, je haar toestaat om alleen te experimenteren.

Hoewel ze af en toe last kan hebben van een klein sneetje, moet je haar haar vaardigheden laten verbeteren door ervaring. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.