Hoe maak je een zonnestelsel met papier-maché?

Als je wilt weten hoe je met papier-maché een zonnestelsel kunt maken met elementen die je thuis hebt, volg dan deze eenvoudige stap-voor-stap instructies.
Hoe maak je een zonnestelsel met papier-maché?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen zijn gefascineerd door het heelal, en als ze het op school beginnen te bestuderen, raken ze er erg opgewonden over. Daarom leggen we vandaag uit hoe je een zonnestelsel maakt met papier-maché, zodat je ze thuis kunt helpen hun eigen model te maken.

Dit knutselwerkje is erg leuk en heeft verschillende interessante componenten. Er komen namelijk handenarbeid , astronomie en aardrijkskunde bij kijken.

Je kunt er ook meer kennis aan toevoegen, zoals wiskunde en meetkundige berekeningen, ecologie en begrip over recycling. Want met deze activiteit gaan we een tweede bestemming geven aan enkele huishoudelijke voorwerpen, zoals papier en een oude paraplu die anders naar de vuilnisbelt zou gaan.

Ongetwijfeld kan het maken van een zonnestelsel met papier-maché een transversale en integrale manier worden om verschillende schoolvakken te behandelen. Zullen we dus aan de slag gaan?

Een zonnesysteem met papier-maché voor kinderen met een doe-het-zelf tintje

De doe-het-zelf trend is tegenwoordig erg populair. Het mooiste is dat we die kunnen toepassen op verschillende projecten, zoals het maken van ons eigen zonnesysteem met papier-maché.

Allereerst gaan we de afmetingen van de planeten onderzoeken om schaalmodellen te hebben en ervoor te zorgen dat de verhoudingen van de hemellichamen zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen.

We zoeken een afbeelding of een grafiek van het Zonnestelsel op het Internet om als leidraad te gebruiken en informatie over de afmetingen van elke planeet. Als referentie kun je de volgende verhoudingen gebruiken.

Planeten Diameter (in kilometers) Diameter op schaal (in centimeters)
Mercurius 3,032 .75
Venus 7,520 2.5
Aarde 7,926 2.5
Mars 4,222 1.25
Jupiter 88,846 26
Saturnus 74,898 24
Uranus 31,763 10
Neptunus 30,801 61
Pluto 1,476 .5

Wat de zon betreft, haar diameter is meer dan 696.340 km! Daarom gaan we hem voorstellen met een grote bol, ongeacht de schaalgrootte.

Ken je de volgorde van de planeten (Engelse link) niet? Onthoud dit zinnetje en je zult het nooit meer vergeten: MEVAMA JUSA UNEPLU (MErcurius, Venus, Aarde, MArs, JUpiter, SAturn, Uranus, NEptunus, PLUto)

Hoe maak je een zonnestelsel met papier-maché
Kinderen houden van het heelal en alles wat ermee te maken heeft. Moedig ze aan om thuis hun eigen maquettes te maken, zodat ze een gevoel krijgen van de onmetelijkheid van het zonnestelsel.

Hoe maak je je zonnestelsel met papier-maché?

Als je de maatwijzer hebt, kun je kiezen hoe je het knutselwerkje gaat maken. Er zijn namelijk verschillende manieren om het te presenteren:

 • Een model.
 • Een mobile van hangende planeten.
 • Een reliëfplaat om aan de muur te hangen.

Hier kozen we ervoor een model te maken met een oude paraplu, een leuk idee waarmee je kunt recyclen en leren. Laten we nu beginnen!

Wat heb je nodig om het zonnestelsel met papier-maché te maken?

Om dit knutselwerkje te maken, heb je de volgende elementen nodig:

 • Een oude paraplu
 • Krantenpapier
 • lijm of meel met water
 • Een plastic kom
 • Verfkwasten
 • Een liniaal
 • Gekleurde verf (9 verschillende kleuren)
 • Doorzichtig garen
 • Een grote bol van piepschuim

Stap voor stap instructies

 1. Maak allereerst een papier-mache papje klaar in een plastic kom. Gebruik bijvoorbeeld behanglijm of maak zelf een mengsel met water en bloem.
 2. Vouw dan vellen krantenpapier dubbel, druk ze heel goed aan met je handen. Vorm er ballen van met ongeveer de afmetingen van de verschillende maten van de planeten. Meet ze overdwars met de liniaal om hun diameter te kennen.
 3. Bedek de ballen vervolgens met het papier-maché papje. Idealiter breng je twee of drie lagen aan en geef je wat tijd om te drogen tussen de ene en de volgende laag.
 4. Maak daarna een doorzichtige draad vast en hang de ballen op om ze minstens 24 uur te laten drogen.
 5. Maak de volgende dag de temperaverf klaar en beschilder dan elk van de papieren ballen in verschillende kleuren.
 6. Kijk naar de afbeeldingen die je opzocht en merk op dat elke planeet een kenmerkende kleur heeft. Bijvoorbeeld, Mars is ‘de rode planeet’ (Engelse link), de Aarde is groen en blauw, Neptunus is overwegend blauw of paars, en Saturnus is geelbruin en heeft een ringenstelsel.
 7. Neem de paraplu en verwijder het doek, maar laat de ribben schoon.
 8. Hang dan de beschilderde planeten op en je zult zien dat ze in de lucht lijken te zweven!
 9. Verf voor de zon de piepschuim bol geel. Laat hem een paar uur drogen.
 10. Plak tot slot de bol op het uiteinde van de paraplu – nu is je zonnestelsel klaar!
Bedek het papier met een papier-maché papje
Papier-maché is een eenvoudige, economische en ecologische techniek om je creaties leven in te blazen.

Knutselen om te leren

Knutselen kan gebruikt worden als nog een techniek om academische inhoud te onderwijzen. Het is voor kinderen veel gemakkelijker om bepaalde begrippen te begrijpen als ze een echte vorm krijgen, omdat ze ze dan uit de eerste hand kunnen aanraken en zien.

“Naar mijn mening is het veel beter het heelal te vatten zoals het werkelijk is, dan te volharden in waanideeën, hoe bevredigend en geruststellend ook.
-Carl Sagan

In het geval van het zonnestelsel geeft de mogelijkheid om de planeten op schaal weer te geven kinderen een nauwkeuriger idee van de grootte en verhoudingen van elk van hen.

Bovendien is het maken van deze creatie met papier-maché een manier om iets dat ver weg en onbereikbaar is voor kinderen om te zetten in iets dichtbij en tastbaars. Met als toegevoegde waarde dat ze het met hun eigen handen doen en met gerecycleerd papier, wat een ecologisch stempel geeft aan een aardrijkskundeproject.

Tot besluit: het is mogelijk te leren terwijl je een beetje vies wordt en veel plezier hebt! Of het nu thuis of op school is, het belangrijkste van deze activiteit is dat ze de uitgestrektheid van het heelal begrijpen en de kleinheid van onze prachtige planeet Aarde visualiseren. Wellicht ook interessant voor jou

Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd

We zullen proberen een eenvoudige uitleg te geven over hoe experts geloven dat de vorming van de planeet aarde heeft plaatsgevonden.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.