30 babynamen geïnspireerd door astronomie en het heelal

Kijk in donkere nachten naar de sterren om de naam te vinden die je zoekt. Hier zijn 30 alternatieven geïnspireerd door astronomie en het heelal.
30 babynamen geïnspireerd door astronomie en het heelal
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Op een donkere nacht, met de sterren die de hemel verlichten, heb je je waarschijnlijk veel dingen afgevraagd over het verleden, het heden en de toekomst. Wat als de sterren je het antwoord kunnen geven over hoe je je toekomstige kleintje moet noemen? Ontdek het daarom met deze uitgebreide lijst van babynamen geïnspireerd door de astronomie en het heelal.

30 babynamen geïnspireerd door de astronomie en het heelal

Sinds de oudheid kijken mensen al naar de hemel om de antwoorden op hun vragen te vinden:

“In grote lijnen weten we dat voor de meeste ouden het hemelgewelf een mysterie bevatte dat hen tegelijk onderwierp en hen dwong er onderzoek naar te doen om de verborgen sleutels te ontdekken die zekerheden onthulden over de bestemming van de wereld en die van de mensen”.
– Enrique Otón Sobrino -.

Misschien weet je nog niet hoe je je toekomstige baby gaat noemen. Daarom hebben we een aantal opties gebaseerd op astronomie en het heelal voor je op een rijtje gezet. Sterren, sterrenbeelden, satellieten en planeten zullen je namelijk goed van pas komen bij deze spannende zoektocht.

Namen geïnspireerd op astronomie en het heelal

Adhara

Een ster van de constellatie Canis Major, of Grote Hond. Het is de op één na helderste in dit sterrenbeeld en ook een van de helderste in het hele heelal. Zijn naam komt uit het Arabisch en betekent ‘oranje bloesem’.

Alya

Dit is de naam van een ster in de Serpens constellatie (staart van de slang). Zijn naam komt uit het Arabisch en betekent ‘uit de hemel’.

Andromeda

In de Griekse mythologie was ze de mooie godin en vrouw van Perseus, zoon van Zeus. De naam betekent ‘vrouw die alles aankan’. Een naam dus met grote kracht voor de toekomstige vrouw des huizes.

Arcturus

Dit is de derde helderste ster aan de hemel. Zijn naam komt van het oude Grieks Arcturus en betekent ‘de bewaker van de beer’, vanwege zijn nabijheid tot de constellaties Grote Beer en Kleine Beer.

Ariel

Hoewel het je misschien bekend in de oren klinkt uit de film De Kleine Zeemeermin, komt deze uniseks naam overeen met die van een van de manen van Uranus. Ariel bestaat uit rotsen en is omgeven door een deken van ijs.

Atlas

Dit is een ster die deel uitmaakt van het sterrenbeeld Stier. Hij werd genoemd naar Atlas, de jonge titaan die door Zeus veroordeeld werd om de hemelen op zijn schouders te dragen.

Atria

Dit is de helderste ster in de constellatie Triangulum Australe. In feite is zijn massa bijna zevenmaal die van de zon. Hij zendt daardoor duizenden malen zijn straling uit.

Aurora

Dit is de vrouw die in de Romeinse mythologie de dageraad symboliseert. Bovendien staat haar naam voor de helderheid van de polaire aurora’s. Met deze naam zal je baby daarom voor altijd omringd zijn door magische en verrassende kleuren.

Baham

Een naam van Arabische oorsprong die ‘veel geluk’ betekent. Het is ook een ster in het sterrenbeeld Pegasus.

Bianca, geïnspireerd door de astronomie en het heelal

Het is een van de manen van Uranus en krijgt haar naam dankzij de hoofdpersoon van het toneelstuk Het temmen van de feeks, van William Shakespeare.

30 babynamen geïnspireerd door astronomie en het heelal

Callisto

Dit is een uniseks naam en komt overeen met een van de manen die rond Jupiter draaien. Volgens de Griekse mythologie was ze een jageres in de hofmakerij van Artemis, godin van de jacht, die bijna op het eerste gezicht Zeus’ hart stal.

Cassiopeia

Volgens de Griekse mythologie was ze de vrouw van koning Cepheus, van Ethiopië, en de moeder van Andromeda. Ze bezat een enorme schoonheid. Haar enorme ijdelheid wekte echter de toorn op van Poseidon, die haar veroordeelde om een sterrenbeeld te worden.

Celeste

Dit is een Latijnse naam, die komt van caelestis of caelestinus, wat ‘die uit de hemel’ betekent. Een bovenmenselijke eigenschap dus die alle goede wensen overtreft die een ouder voor zijn toekomstige kleine meisje heeft.

Ceres

Dit is de grootste asteroïde in de hoofdgordel, gelegen tussen Mars en Jupiter. Ze bestaat uit ijs en rotsen en is genoemd naar de Romeinse godin van vruchtbaarheid en landbouw.

Deneb

Een naam geïnspireerd door de astronomie en het heelal, van Arabische oorsprong, die ‘staart’ betekent. Het verwijst namelijk naar de plaats van deze ster in de Zwaan-constellatie, die een van de helderste aan de hemel is. Net zoals je baby dat voor jou zal zijn.

Draco

Een sterrenbeeld dat al in Ptolemaeus’ Almagest (2e eeuw) vermeld wordt. Volgens de Grieks-Romeinse legende was Draco een draak die door de godin Minerva gedood werd omdat ze appels gestolen had. Daarna werd hij in de hemel geworpen, in de buurt van het sterrenbeeld Hercules.

Volgens een studie gepubliceerd door de Eurasian Astronomical Society (Engelse link) daarentegen, maakt dit sterrenbeeld deel uit van de Chinese astronomische gebruiken, samen met Serpens, Hydra, en Eridanus.

Eirene

Een maan van Jupiter die in de Griekse mythologie de godin van de vrede voorstelt.

Francisco

Dit is een andere maan van Uranus en ook een van de hoofdrolspelers in The Tempest van Shakespeare.

Halley

Dit is een van de bekendste kometen en een die je misschien één keer in je hele leven ziet. Of meer, als je hem als naam voor je toekomstige dochter kiest. Voor jou zal Halley dus de grootste en helderste ster zijn die rond je zon draait. Is het niet de meest perfecte optie?

Leo

Een sterrenbeeld dat tussen Kreeft en Maagd staat. Zoals je wel kunt raden, is het genoemd naar zijn gelijkenis met een leeuw.

Luna

Het Spaanse woord voor ‘maan’. Het is de natuurlijke satelliet van de planeet Aarde en een van de belangrijkste lichtbronnen voor haar bewoners. De naam is van Latijnse oorsprong en betekent ‘degene die verlicht’, zodat de meisjes die deze naam dragen inspireren tot vrede, mysterie, bezinning en schoonheid.

Miranda

Dit is de kleinste van de vijf hoofdmanen van Uranus. Daarnaast krijgt ze haar naam van de dochter van de tovenaar uit The Tempest.

Nashira

‘Degene die goed nieuws brengt’ in het Arabisch. Dit is ook de naam van een ster in de constellatie Steenbok.

Nova is ook geïnspireerd op de astronomie en het heelal

In het Latijn betekent het ‘nieuw’. Wanneer een nova zich voordeed, zagen oude astronomen een nieuwe ster aan de nachtelijke hemel. Daarnaast is de supernova een echte sterrensprong, net als de komst van je toekomstige dochter in je leven.

Orion

Wereldwijd bekend als ‘het sterrenbeeld van de jager’. Zijn naam zinspeelt namelijk op de mythologische reus die gesteund wordt door zijn twee jachthonden, Grote Hond en Kleine Hond.

Phoenix

Dit is ook de naam van een sterrenbeeld en betekent ‘degene die uit zijn as herrijst’.

Selene

Dit is de naam van de Griekse godin die met de maan verbonden is. Het komt van het Oudgriekse Selénê dat verwijst naar ‘het licht van de maan’. In het Spaans vertaalt het dan ook naar ‘de vrouw van het licht’ of ‘degene met de flits’.

Sirius

Deze naam is ook van Griekse oorsprong, maar hij is zo oud dat de betekenis onbekend is. Bovendien is het de naam van de helderste ster in het sterrenbeeld Grote Hond.

Ster

Dit is de lichtbron die het pad van de mensen verlicht en die, zonder twijfel, de loop van je leven zal markeren.

Stella

Dit is de meest klassieke mogelijkheid om een baby te noemen. In het Latijn betekent het namelijk ‘ster’.

Tania

Dit is de naam van twee sterren in het sterrenbeeld Grote Beer. Voor de oude Arabieren waren de sterren die met de berenpoten geassocieerd worden de voetsporen van springende gazelles.

Ursa

Betekent ‘beer’ en verwijst dan ook naar de Grote Beer en de Kleine Beer.

Vega

De betekenis van deze naam geïnspireerd door de astronomie en het heelal is ‘vruchtbare landuitbreiding’. Het is ook een ster in het sterrenbeeld Lyra.

Vela

Dit is een zuidelijk sterrenbeeld, dat deel uitmaakt van constellatie Argo Navis. Daarin stelt het namelijk het zeil van een schip voor.

Zaniah

Dit is de naam van een ster in het sterrenbeeld Maagd. De naam is van Arabische oorsprong en betekent ‘hoek’.

Een gelukkig stel maakt contact met de baby in de buik

Staan de sterren in je voordeel?

Misschien heb je nog niet overwogen om het universum om de naam van je toekomstige baby te vragen. Maar met deze lijst zul je zeker van gedachten veranderen.

In de oudheid kozen mannen van de wetenschap er namelijk voor om de sterren namen te geven met een speciale betekenis. Je zult hetzelfde doen om dat unieke wezen in je leven te identificeren.

Als je door geen van deze mogelijkheden overtuigd bent geraakt, maak je dan geen zorgen. Het universum bereidt namelijk misschien een nog beter alternatief voor je voor.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.