Hoe kleurstof van de handen van je kinderen verwijderen

Leer verschillende methodes om de kleurstof van je kinderhanden te verwijderen, zodat ze weer even schoon en onberispelijk zijn als altijd.
Hoe kleurstof van de handen van je kinderen verwijderen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 21 december, 2022

Ben jij van plan om je kinderen tie-dye te leren? Dat is geweldig! Maar nu sta je voor een dilemma: hoe verwijder je de kleurstof van de handen van je kinderen?

Ze hadden een leuke en creatieve middag. Ze hebben t-shirts geverfd met prachtige kleuren en nu moeten ze alleen nog de vlekken van hun huid verwijderen, zodat die er weer even schoon en stralend uitziet.

Hier zijn verschillende effectieve oplossingen, variërend van zelfgemaakte formules tot speciale producten. Let dus op!

Methoden om kleurstof van de huid te verwijderen

Verftechnieken zijn heel oud en omvatten methoden als batik, bandhani, shibori, en tie-dye. De laatste is het populairst, omdat iedereen er zijn kledingstukken mee kan aanpassen met het eenvoudige ‘tie en dye’ proces.

Als je met de kinderen kleren verft, is het het beste als iedereen handschoenen draagt. Maar de kleurstof kan toch op de huid van de handen terechtkomen en ze met kleur impregneren. Mocht dit gebeuren, dan hoef je je geen zorgen te maken. De moderne verfstoffen zijn namelijk niet giftig en kunnen gemakkelijk van de huid verwijderd worden.

In elk geval, en om ongelukken te voorkomen (Engelse link) zoals kinderen die verf op hun handen doen, is de eerste stap na het afmaken van het knutselwerk je handen wassen met water en zeep of afwasmiddel. Daarmee kan je de meest oppervlakkige kleurstof verwijderen.

Als er nog kleur op de huid zit, raden we je aan een van de volgende methoden te gebruiken om het te verwijderen.

Hoe kleurstof van de handen van je kinderen verwijderen
Het personaliseren van kleding is een leuke taak om met kinderen te delen. Maar wees voorzichtig met de keuze van kleurstoffen en zorg voor een goede handhygiëne na afloop.

1. Maak een pasta van zuiveringszout

Zuiveringszout is een mild schuurmiddel dat, vermengd met water, de kleurstof uit de poriën van de huid kan verwijderen .

Maak dus de pasta en doe wat van het mengsel op de handen van je kinderen. Ze moeten vervolgens krachtig onder stromend water wrijven tot de pasta verdwenen is. En daarmee ook de kleurstof.

2. Gebruik scrubmiddelen om kleurstof van handen te verwijderen

Andere producten die gebruikt kunnen worden om de kleurstof van kinderhanden te verwijderen zijn scrubmiddelen, die schurende microdeeltjes hebben die onzuiverheden van de huid kunnen verwijderen.

Je kunt een cosmetische crème zoals een gezichtsscrub gebruiken, het product over kinderhanden wrijven en onder stromend water afspoelen.

3. Gebruik witte azijn om kleurstof van de huid te verwijderen

Witte azijn heeft de eigenschap de lederhuid diep te reinigen. Het is dus heel effectief in het verwijderen van kleurstof. Je moet een watje of doekje in de azijn drenken, zachtjes over de kinderhanden wrijven en dan met water afspoelen.

Deze methode kan de tere huid van kleintjes irriteren, dus het is niet aan te raden ze te gebruiken als je kind een gevoelige huid heeft.

4. Wrijf de huid in met producten op oliebasis

Sommige oliën hebben het vermogen om de kleurstof af te breken en vlekken van de huid te verwijderen. Je kunt olijfolie gebruiken, babyolie, of elk ander cosmetisch product dat natuurlijke oliën bevat.

Het voordeel van deze artikelen is dat ze niet schuren en de huid niet irriteren. Veeg ze gewoon af met een wattenschijfje, verwijder ze dan met een droge doek, en spoel ze daarna af met water.

5. Was de handen van je kinderen met professionele producten

Er zijn vlekverwijderende producten te koop bij speciaalzaken voor kunst, handvaardigheid of schoonmaakartikelen, die doeltreffend zijn om kleurstof te verwijderen. Sommige zijn er als natte doekjes of in vloeibare vorm.

6. Vlekken verwijderen met waterstofperoxide

Natuurlijke kleurstoffen kunnen verwijderd worden door eenvoudig met een wattenstaafje met waterstofperoxide te wrijven.

7. Andere thuismethoden om kleurstof te verwijderen

Er zijn meer mogelijkheden om kleurstof van de handen van je kinderen te verwijderen, en enkele van de bekendste zijn de volgende:

  • Meng citroensap met waszeep. Je moet de huid zachtjes masseren. Terwijl de zeep de kleurstof afbreekt en verwijdert, maakt de citroen de huid lichter en herstelt zo de gebruikelijke kleur.
  • Schoonmaken met witmakende tandpasta. Wrijf het product gewoon in tot het vuil verdwenen is.
  • Nagellakverwijderaar op een watje en afspoelen met warm water.
  • Exfoliërende pasta op basis van suiker en wat emulsie of lotion voor de huid.
Als je klaar bent met het verven van de kleren, vergeet dan niet enkele van onze tips toe te passen om de handen van je kinderen schoon te maken en te verzorgen.

Hoe kleurstof van je kinderhanden verwijderen: de laatste stap

Welke methode je ook gebruikt hebt om kleurstof van de handen van je kinderen te verwijderen, nadat je de huid goed afgespoeld en afgedroogd hebt, is het een goed idee om ze te bevochtigen met een goede lotion. Zo voorkom je dat het tere weefsel uitdroogt en ongemakkelijke reacties veroorzaakt, zoals jeuk of een branderig gevoel.

Tot slot raden we je aan je kinderen zowel bij het verven als bij het schoonmaken van hun handen onder toezicht te houden, zodat de omgang met de chemicaliën gecontroleerd en veilig verloopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.