Kan ik mijn tanden bleken tijdens de zwangerschap?

Wil je weten of je een behandeling voor het bleken van je tanden kunt krijgen tijdens de zwangerschap? In dit artikel vertellen we je wat professionals hiervan vinden.
Kan ik mijn tanden bleken tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 26 augustus, 2021

Tegenwoordig vinden veel mensen het belangrijk om glanzend witte tanden te hebben. Daarom stellen toekomstige moeders zich ook de vraag: “Kan ik mijn tanden bleken tijdens de zwangerschap?”.

Tanden bleken is de meest effectieve behandeling om je tanden er zo helder uit te laten zien als je wilt. Vrouwen maken zich echter zorgen over de chemische stoffen die tijdens de behandeling worden gebruikt. Dit komt omdat ze denken dat deze stoffen de foetus kunnen aantasten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze praktijk tijdens de zwangerschap.

Tanden bleken: wanneer is het nodig?

Tanden hebben verschillende kleuren, die variëren tussen wit, geel, grijs en bruin. Dit komt omdat het glazuur semi-transparant is, zodat we het dentine eronder kunnen zien. In feite is de kleur van het dentine wat we werkelijk zien.

Naarmate de tijd verstrijkt, en door verschillende consumptie van eten en drinken, krijgen tanden vlekken. Sommige vlekken ontstaan in de tand, maar dit komt niet vaak voor.

Tanden bleken behandeling.

Regelmatige consumptie van voedsel met kleurstoffen, zoals tomatensaus, bosbessen, koffie, thee, mate (uit Zuid-Amerika), wijn en frisdrank dragen bij aan tandverkleuring. Zo geeft het roken van tabak tanden ook bruine vlekken. Bovendien bevorderen een slechte mondhygiëne en de opeenhoping van bacteriële tandplak het verkleuren van de tanden en hun gele uiterlijk.

Een oplossing voor tandvlekken is het krijgen van een tandenbleekbehandeling. Natuurlijk hangt de noodzaak van deze behandeling af van de interesse van elke persoon wat hun fysieke verschijning betreft, de kleur van hun tanden en hun levensstijl. Daarom vragen veel vrouwen zich af: “Kan ik een behandeling voor het bleken van mijn tanden krijgen tijdens de zwangerschap?”.

Tanden bleken tijdens de zwangerschap

Zoals we eerder hebben vermeld, is het bleken van tanden een procedure die tandartsen uitvoeren om tanden witter te maken en ze hun glanzende tonaliteit terug te geven. Het belangrijkste doel is het behandelen van verkleurde of gele tanden. Het is eigenlijk een cosmetische ingreep.

Bij deze behandeling zijn veel chemische stoffen betrokken, zoals waterstofperoxide of carbamideperoxide, in verschillende concentraties, afhankelijk van de behoefte van elk geval. Deze chemische middelen worden over de tanden geplaatst. Daarbij is tandvleesbescherming echter erg belangrijk.

Er zijn verschillende behandelingen voor het bleken van tanden:

  • Tanden bleken bij de tandartspraktijk: In dit geval voeren tandartsen het uit op hun kantoor. Ten eerste reinigen ze de tanden van de patiënt grondig en beschermen ze het tandvlees. Daarna brengen ze de bleekgel gedurende een bepaalde tijd op de voortanden aan. Soms hebben mensen twee sessies nodig. Tot slot brengen ze fluoride aan.
  • Poliklinische tanden bleken: in dit geval gaan patiënten naar de praktijk van de tandarts waar de professional hun tanden reinigt en hen een gepersonaliseerde tandenbleek-kit geeft. Thuis gebruikt de patiënt de bleekgel gedurende 3 uur per dag gedurende een week of volgens de aanbevelingen van hun arts.
  • Zelfgemaakte remedies en methoden: verschillende tijdschriften of websites delen zelfgemaakte recepten om je tanden witter te maken. Ze bevatten meestal schuurmiddelen (actieve kool of bakpoeder), fruitzuren (sinaasappel of aardbei) en azijn. Eigenlijk kan het gebruik van deze stoffen behoorlijk riskant zijn omdat ze je glazuur voorgoed kunnen beschadigen.

Kan ik mijn tanden bleken tijdens de zwangerschap?

Nu is het tijd om het antwoord op deze vraag te bespreken. Denk eraan dat je tijdens deze behandeling chemische middelen op je tanden moet aanbrengen. Hoewel deze stoffen om ethische redenen niet giftig lijken te zijn, zijn alle onderzoeken naar hun effecten uitgevoerd bij niet-zwangere mensen.

Zwangere vrouw op het kantoor van de tandarts.

Daarom is er geen bewijs dat bewijst dat deze stoffen door de placentabarrière kunnen gaan en de foetus kunnen schaden. Specialisten raden daarom het bleken van tanden tijdens de zwangerschap niet aan. Om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, mogen vrouwen hun tanden pas witter maken als ze stoppen met het geven van borstvoeding aan hun baby’s. Dit komt omdat gebrek aan bewijs het voor ons onmogelijk maakt om te weten hoeveel van deze stoffen in de moedermelk terechtkomen.

“Vanwege de mogelijke veiligheidsrisico’s met betrekking tot bleekmiddelen, moeten zwangere vrouwen alle procedures voor het bleken van tanden uitstellen”.
-Amerikaanse tandheelkundige vereniging-

Daarom, als je zwanger bent of je baby borstvoeding geeft, mag je je tanden niet bleken. Als je het wilt doen, moet je wachten tot nadat je baby is geboren en je geen borstvoeding meer geeft. Of je kunt je tanden laten bleken voordat je zwanger wordt.

Zorg voor je glimlach tijdens de zwangerschap

Zoals we eerder hebben vermeld, is er geen bewijs met betrekking tot de effecten van het bleken van tanden tijdens de zwangerschap. Maar ook al raden specialisten het niet aan als je zwanger bent, je kunt nog steeds een gezonde glimlach hebben. Onthoud dat mondgezondheid in deze fase niet alleen om schoonheid gaat, maar ook om het welzijn van de toekomstige moeder en het voorkomen van mogelijke complicaties.

Drie keer per dag je tanden poetsen en tandzijde en fluoridepasta gebruiken zijn essentiële handelingen om goed voor je mondgezondheid te zorgen. Bovendien moet je voedingsmiddelen vermijden die je tanden verkleuren en niet te veel suikerproducten consumeren, om gaatjes te voorkomen.

Tot slot, als je een gezond gebit wilt, moet je elke drie maanden naar de tandarts. Ook al kun je je tanden niet witter maken tijdens de zwangerschap, toch moet je proberen om gezond te blijven glimlachen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alonso, María Jimena. Blanqueamiento dental interno mediante técnica ambulatoria. Diss. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Odontología, 2020.
  • Jaramillo Moncada, Joel David. Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Mathew, Robina Rose, and Devendra Chaudhary. “Dental health care protocols during pregnancy.”
  • Medellín López, Paula, and Aremy Mizraim Lemus Cortés. 4 técnicas de blanqueamiento dental. BS thesis. Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, 2017. https://repositorioinstitucional.buap.mx/handle/20.500.12371/8090
  • Moradas Estrada, Marcos, and Beatriz Álvarez López. “Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes.” Avances en odontoestomatología 34.2 (2018): 59-71. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0213-12852018000200002&script=sci_arttext&tlng=en
  • Thakur, Vishal, et al. “Pregnancy & Oral Health and Dental Management in Pregnant Patient.” Journal of Current Medical Research and Opinion 3.11 (2020): 724-731.
  • Covarrubias, A. G. M., Peña, M. A. C., Maya, R. M., Balderas, S. A. E., Cabriales, V. C. T., & Lara, C. A. L. (2011). Efecto del blanqueamiento con peróxido de hidrógeno al 38% sobre la micoestructura del esmalte dental. Oral12(36), 687-690. https://www.medigraphic.com/pdfs/oral/ora-2011/ora1136h.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.