13 Activiteiten om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren

Mis deze 13 gemakkelijke activiteiten niet om met je kinderen te doen en ze te helpen hun hand-oog coördinatie te verbeteren.
13 Activiteiten om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 28 december, 2022

Deze spelletjes en activiteiten zijn eenvoudig, snel, en oefenen het vermogen van de hersenen om de handen en ogen tegelijk te coördineren. Hier zijn enkele activiteiten die heel geschikt zijn om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren. Ook kunnen kinderen zich er prima mee vermaken!

Elke dag een activiteit doen die ongeveer 5 minuten duurt, zonder dat je het door hebt, heeft een grote invloed op de motorische ontwikkeling van je kind. Later zal dit helpen om beter te leren lezen en schrijven. Zoals je zult zien zijn het eenvoudige activiteiten, maar ze zullen je kleintje helpen zijn hand-oog coördinatie op een juiste manier te ontwikkelen.

Activiteiten om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren

Activiteiten om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren

1. Gooi en vang een bal

Dit is waarschijnlijk de beste manier om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren. Je moet het vangen en gooien van ballen vaak oefenen, want dit is ook een vaardigheid die je nodig zult hebben als je kind gaat sporten.

Om deze activiteit uit te voeren kun je ballen van verschillende grootte gebruiken, zoals tennisballen, basketballen, strandballen… Het gooien en vangen van kleinere ballen vereist meer gevorderde vaardigheden.

2. Houd een kussengevecht om de hand-oog coördinatie te verbeteren

Dit is een activiteit waar kinderen dol op zullen zijn. Met kussens gooien en tegelijk met je ogen, handen en lach werken is het leukst. Je beleeft een heerlijke tijd vol gelach met z’n allen.

3. Rijgen en borduren

Rijgen en borduren zijn geweldig om de concentratie te ontwikkelen en om beheerste bewegingen te oefenen. Je kind moet zijn ogen en vingers zorgvuldig coördineren om deze taak te volbrengen. Maak dus je eigen rijg- of borduurkaarten door kartonnen vormen te gebruiken en er gaatjes in te prikken of door een setje rijgkaarten te gebruiken.
Rijgen en borduren zijn twee van de beste activiteiten die je kleintje kan doen om de fijne motoriek te ontwikkelen. Bovendien heb je een leuke tijd samen terwijl je een rustige activiteit doet.

4. Tuinieren met kinderen voor hand-oog coördinatie

Tuinieren is een geweldige manier om buiten te komen en tegelijk de coördinatie en de algemene grove motoriek te ontwikkelen. Het enige wat je nodig hebt zijn wat tuingereedschap en je bent goed op weg.

Een kind speelt met planten en potten


5. Bowlen om de hand-oog coördinatie bij jonge kinderen te verbeteren

Maak je eigen bowlingkegels door grote plastic flessen met een beetje water te vullen en ze in verschillende kleuren te verven. Zet ze dan op een rij en ga om de beurt met je kind een bal rollen en ze omver kegelen. Naarmate je kleintje vaardiger wordt, gebruik je kleinere flessen. Je kunt ook een speelgoed bowling set kopen.

6. Puzzels

Puzzels zijn een van de beste activiteiten voor je kind. Ze ontwikkelen vaardigheden als fijne motoriek, vormherkenning (pre-wiskunde), probleemoplossend vermogen, logica, aandacht, en natuurlijk hand-oog coördinatie. Kies houten puzzels omdat ze steviger zijn en gemakkelijker te hanteren, vooral voor peuters.

7. Ballonlancering

Blaas een kleine of grote ballon op en kijk hoe lang je kind hem in de lucht kan houden terwijl hij er tegenaan slaat. Dit is geweldig voor de ontwikkeling van de coördinatie, want het vereist snel bewegen en denken om de ballon niet te laten vallen. Bovendien vereist het gelijktijdig gebruik van je ogen en handen.

8. Speelgoed in de zandbak

Tegelijkertijd kan spelen in de zandbak door bakjes met zand te vullen en zandstructuren te bouwen veel oefening bieden voor de ontwikkeling van de coördinatie. Bied je kleintje emmers en bakjes van verschillende grootte aan, en ook gereedschap zoals schoppen en harken.

9. Knippen en plakken om de hand-oog coördinatie te verbeteren

Geef je kind verschillende soorten papier, zoals krantenpapier, vloeipapier, karton, enz. en laat het dat in vormen of repen knippen. Geef ook lijm, zoals vloeibare houtlijm, knutsellijm, een stokje, of zelfs een mengsel van bloem en water met wat kwastjes om de lijm uit te smeren. Deze activiteit zal veel toezicht vergen vanwege de soort materialen die gebruikt worden.

10. Touwtje springen

Touwtje springen is een uitdagende vaardigheid waar veel kinderen moeite mee hebben, maar het is geweldig om de coördinatie te verbeteren. Kinderen moeten niet alleen beide kanten van hun lichaam coördineren en de benen afwisselen, maar ze moeten ook het springtouw bewegen terwijl ze erop letten dat ze door het touw springen.

De hand-oog coördinatie verbeteren met touwtjespringen

11. Tekenen

Je kinderen moeten elke dag tijd besteden aan tekenen. Het is een basisactiviteit die de hand-oog coördinatie heel goed helpt ontwikkelen; de ogen en vingers werken tegelijk om dezelfde taak uit te voeren. Bied daartoe verschillende gebruiksvoorwerpen en media aan, zoals bijvoorbeeld papier, karton, schoolbord, potloden, wasverf, temperaverf, enz.

12. Schoolbord en krijt voor hand-oog coördinatie

Een groot schoolbord geeft je kind de gelegenheid te tekenen terwijl het zijn grote spieren werkt. Ze moeten ook hun armen kruisen om links en rechts van het bord te reiken, wat hun vermogen om de middellijn van het lichaam te kruisen ontwikkelt. Haal een staand bord of plak een groot vel papier aan de muur om een soortgelijke ervaring te bieden.

13. Vingerverven

Deze activiteit geeft kinderen de gelegenheid een zintuiglijke ervaring op te doen en helpt de hand-oog coördinatie te ontwikkelen. Maak thuis je eigen vingerverf of koop het kant-en-klaar, wat je maar wilt! Je kinderen zullen het heerlijk vinden te leren terwijl ze hun handen in de verf steken. Het worden heel rommelige en leuke momenten voor je kleintjes.

Zoals je ziet zijn er veel activiteiten die je thuis met je kinderen kunt doen en met gemakkelijk verkrijgbare materialen. Alsof dat nog niet genoeg is, zul je samen een heerlijke tijd hebben als je deze opdrachten doet. Waar wacht je dus nog op om ze in praktijk te brengen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muñoz García, A. ( 2010). Por qué jugar con bloques es bueno para niños pequeños. En: Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide.
  • Ramírez Calixto, Carmita Yisela, Arteaga Rolando, Mary América, & Luna Alvarez, Heriberto Enrique. (2020). Las habilidades de coordinación visomotriz para el aprendizaje de la escritura. Revista Universidad y Sociedad12(1), 116-120. Epub 02 de febrero de 2020. Recuperado en 08 de marzo de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202020000100116&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.