9 Trucs om te besparen op kinderfeestjes

Kinderfeestjes zijn een uitstekende gelegenheid om allerlei leuke versieringen te gebruiken. Laat deze geldbesparende ideeën niet aan je voorbijgaan!
9 Trucs om te besparen op kinderfeestjes
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 29 december, 2021

Kinderfeestjes hoeven niet per se geldverspilling te zijn. Onthoud dat de hoofdgedachte is dat kinderen plezier kunnen maken en volop van de gelegenheid kunnen genieten. Natuurlijk zijn we gewend aan ballonnen, confetti, flitsende en kleurrijke versieringen en ook aan cadeautjes en de snoeptafel en andere hapjes.

Ongeacht het budget dat je hebt, geven we je enkele ideeën om de vreugde vast te houden zonder toevlucht te hoeven nemen tot zoveel uitgaven. Je zult ontdekken dat er veel alternatieven zijn om alles er schitterend uit te laten zien zonder over het budget te gaan.

Voorafgaande aspecten aan het organiseren van kinderfeestjes

Het samen vieren met de familie is altijd een reden voor hoge verwachting en impliceert een voorafgaande voorbereiding. Natuurlijk houdt degene die besluit de organisatie te leiden niet alleen rekening met de smaak van het kind waarvoor het feest is, maar ook met de voorkeuren van de gasten en, natuurlijk, met die van henzelf.

Deze mengeling van smaken helpt altijd dat het resultaat naar wens is. Door uit verschillende inspiratiebronnen te putten, heeft de organisator een zeer ruime speelruimte voor creativiteit.

Bij kinderfeestjes horen kleurige slingers

Houd rekening met het weer van het seizoen. Hoewel dit op het eerste gezicht een onbelangrijk detail lijkt, zal het je voorbereidingen sterk beïnvloeden. Als het een buitenfeestje is, hoef je niet helemaal uit je dak te gaan bij de versiering. Een paar sleutelelementen (groot en kleurrijk) volstaan.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor windmolentjes, een mooi tafelkleed bij de taart, bellenblaas en speelgoed waar je als groep van kunt genieten (ballen, schuimrubberen stokken), enzovoort.

9 trucs om op kinderfeestjes te besparen

1. Evalueer de ruimte goed

Dit is een heel eenvoudige truc om geld te besparen. In plaats van een feestzaal te huren, is het beter om andere mogelijkheden te evalueren. Niet alleen om het economische aspect, maar omdat soms het geld van het huren van een zaal geïnvesteerd kan worden in andere dingen die het feest veel leuker en gedenkwaardiger zullen maken.

Het feestje binnen geven of op een terras of in een achtertuin is een prima optie (zolang je over zo’n ruimte beschikt). Laten we niet vergeten dat kinderen zich overal kunnen vermaken. Het is ook mogelijk om kinderfeestjes buiten te organiseren, in een park of openbare ruimte die veilig is.

2. Eenvoudige en creatieve versiering

Zoals we eerder al zeiden, streven we er vaak naar de versiering uitbundig te maken. En hoewel kinderen het bij de eerste indruk mooi vinden, hebben ze de neiging het te vergeten en zich volledig te storten op spelen en lachen.

Hoe vaak hebben ouders niet geïnvesteerd in het samenstellen van over-the-top feestversiering, terwijl de kinderen uiteindelijk meer aandacht besteedden aan een eenvoudige ballon?

Tegenwoordig kunnen veel webpagina’s geraadpleegd worden bij het zoeken naar ideeën. We moedigen je dus aan om even online te gaan zoeken. Je zult verbaasd zijn over het nut en de schoonheid van veel eenvoudige voorwerpen.

3. Snacks en traktaties

De meeste kosten van kinderfeestjes zitten in het voedsel en de drankjes die de aanwezigen op het feestje nuttigen. Daarom is het belangrijk te weten dat zowel de verjaardagstaart als het snoepgoed oogstrelend maar eenvoudig moeten zijn. Je hoeft ze niet in heel ingewikkelde bakjes te doen, als ze maar origineel zijn.

Je kunt bijvoorbeeld snuisterijen, chips, of popcorn doen in de plastic emmertjes waarmee kinderen vaak op het strand spelen. Als het feest voorbij is, kunnen ze de emmer houden en ermee spelen wanneer ze de kans krijgen.

Stap-voor-stap besparingen:

  1. Zoek en evalueer verschillende mogelijkheden. Zo kun je verschillende prijzen vergelijken en opties vinden die passen bij wat je nodig hebt.
  2. Wees voorzichtig wat hoeveelheden betreft. Het is belangrijk dat iedereen genoeg te eten heeft, maar je moet niet overdrijven bij het kopen van voedsel.
  3. Als je meer gaat investeren in de taart (omdat je weet wat het kind het lekkerst vindt), verminder dan de hoeveelheid snoep een beetje.
  4. Zorg ervoor dat frisdrank niet de voornaamste drank is die verkrijgbaar is. Er zijn even smakelijke, gezondere en minder dure alternatieven (zoals koude hibiscus infusies en limonades).
  5. Om geld te besparen op tussendoortjes kun je spelen met goedkoop, kleurrijk voedsel dat je thuis op verschillende manieren kunt klaarmaken. Gelei, fruitspiesjes van het seizoen, enz. Je hoeft alleen maar creatief te zijn!
Lekkere hapjes op kinderfeestjes mogen niet missen

4. Zeg vaarwel tegen wegwerpartikelen

We geloven vaak dat het gebruik van wegwerpborden en -bekers de beste optie is voor feestelijkheden, maar daarmee slagen we erin veel geld in de vuilnisbak te gooien. Als we kinderen hebben, is het geen slecht idee om te investeren in zwaar plastic feestservies, dat we kunnen afwassen en hergebruiken zo vaak we willen.

5. Cadeautjes of geschenktasjes

Het is gebruikelijk om op kinderfeestjes kleine cadeautjes of geschenktasjes aan de gasten te geven. Meestal bestaan ze uit kleine zakjes gevuld met traktaties, confetti en wat klein plastic speelgoed, bijvoorbeeld.

Het is belangrijk op te merken dat dit gebaar niet verplicht is. Als het budget een beetje krap is, kun je de feestgunsten vereenvoudigen. Zelfs een klein zakje zelfgemaakte popcorn is een goed idee!

6. Vereenvoudig de outfit van je kind

Meisjes dansen op bed

Het is niet nodig geld uit te geven aan een schitterende feestoutfit, vooral omdat je kind misschien moe wordt of lekker wil rondrennen en zich vermaken. Ze worden waarschijnlijk vies en zullen zich geen zorgen willen maken over de speciale verzorging van een mooie outfit. Bovendien is het iets dat je kind misschien nooit meer zal dragen. Hou het dus eenvoudig en comfortabel.

Kinderen genieten vaak veel meer van kleine dingen dan van luxe. Voor meisjes is investeren in kleurige tutu’s en wat plastic sieraden heel doeltreffend. Tegelijk zijn dierenmaskers ook altijd heel goede ideeën.

7. Zelfgemaakte taart op kinderfeestjes

Om geld te blijven besparen kun je het beste thuis je eigen taart maken. Tegenwoordig kunnen we op het internet veel recepten vinden die passen bij je keukenmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld recepten voor koude taarten klaarmaken. Om de taart te versieren kun je ook wel een recept vinden. Maar als je daar niet zo goed in bent, kun je altijd je toevlucht nemen tot de basis: een cake bedekt met chocolade en gekleurde hagelslag.

8. Neem een gedenkwaardig item op

Alle kinderfeestjes hebben meestal een gedenkwaardig element. En je hoeft er geen geld aan uit te geven. Wees liever creatief en zoek naar de beste mogelijkheden. Jij beslist wat je je van dit feestje wilt herinneren: het moment waarop je kind de kaars uitblaast, de spelletjes, de interacties met de gasten, het moment waarop je kind zijn cadeautjes openmaakt, enzovoort. Het belangrijkste is dat je opwinding in het moment brengt.

Als je bijvoorbeeld lang zal ze leven zingt, kun je het liedje een beetje veranderen en er grappige zinnetjes in verwerken.

9. Traditionele spelletjes op kinderfeestjes

Het is altijd een goed idee om je toevlucht te nemen tot traditionele spelletjes zoals ‘ezeltje-prik’ en spontane dansjes om zowel de eregast als de gasten op te vrolijken. Hiervoor hoef je geen geluidsapparatuur of een podium te huren, laat je gewoon gaan en amuseer je. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom moet je de eerste verjaardag van je baby vieren?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Waarom moet je de eerste verjaardag van je baby vieren?

Een baby begrijpt nog niet de betekenis van zijn eerste verjaardag. Toch is het voor hem belangrijk dat deze wordt gevierd. Ouders doen daarvoor hu...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.