Het belang van kinderen de waarde van geld te leren

Kinderen besteden hun tijd meestal aan leren, spelen en plezier maken. Ouders moeten echter ook wat tijd besteden aan het leren van dingen die hen voorbereiden op de toekomst. In dit artikel laten we je zien hoe je kinderen kunt leren over de waarde van geld.
Het belang van kinderen de waarde van geld te leren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Hoe eerder je je kinderen leert over de waarde van geld, hoe beter ze voorbereid zijn op het volwassen leven. Als kinderen klein zijn, is geld nog geen essentieel onderdeel van hun leven.

Desalniettemin is het de beste tijd om hen te leren hoe ze het moeten gebruiken. Daardoor kunnen ze een gezonde en evenwichtige relatie met deze hulpbron ontwikkelen.

Het belang van kinderen de waarde van geld te leren

Het gaat om meer dan een bankrekening openen en ze te laten zien hoe ze kunnen sparen als het gaat om kinderen de waarde van geld te leren kennen. Het gaat veel verder dan dat.

Je moet ze laten zien hoe ze hun spaargeld moeten waarderen en dat geld iets is dat ze moeten verdienen. Dit resulteert in minder egoïstische, gierige en verkwistende individuen in dit materialistische tijdperk.

Bovendien is leren over de waarde van geld een fundamenteel onderdeel van de opvoeding van een kind. Dat komt omdat het helpt hen bewust te maken van het belang van budgetteren binnen het huishouden.

Met andere woorden, ze moeten leren hoeveel het kost om de dingen te kopen waarvan ze elke dag genieten. Ze zullen ook leren dat je niet altijd alles kunt krijgen wat je wilt.

Het is de moeite waard om je kind te informeren over de waarde van geld. Een kind dat weet hoe het geld moet waarderen, zal het gemakkelijker vinden om met deze beperkingen om te gaan zonder gefrustreerd te raken.

Zes manieren om je kind de waarde van geld te tonen

Kinderen leren sparen

Leer je kinderen wat geld echt waard is. Laat de prijzen zien wanneer je ze meeneemt naar de winkel. Hoewel je kind nog jong is zal hij, naarmate hij opgroeit, het verschil tussen duur en goedkoop zien.

Toon je kind het belang en de voordelen van het opstellen van een budget, zodat hij begrijpt dat het niet goed is om meer uit te geven dan je hebt.

Leg uit dat er mensen zijn die veel geld hebben en het zich kunnen veroorloven dingen te kopen die anderen niet kunnen betalen. Zelfs als iemand veel geld heeft, zijn er bepaalde uitgaven die beperkt moeten worden.

Bovendien moeten kinderen weten dat hun geluk niet alleen afhankelijk is van geld. De volgende aanbevelingen helpen je om deze ideeën effectief over te brengen.

Het goede voorbeeld geven

Onthoud dat kinderen net als sponzen alles absorberen wat ze zien. Ze zijn altijd alert op hoe je je gedraagt. Als ze je roekeloos zien uitgeven en dingen kopen die je niet gebruikt, zullen ze je in dit opzicht nadoen. Daarom zijn je eigen acties de beste manier om je kinderen iets te leren over de waarde van geld.

Wijs huishoudelijke taken toe

Kinderen moeten begrijpen dat volwassenen werken om hun geld te verdienen. Een eenvoudige manier om ze deze les mee te geven is door hen eenvoudige klusjes toe te wijzen, zoals het verwijderen van onkruid uit de tuin.

Beloon ze als ze een toegewezen taak hebben voltooid. Je kunt een schema voor karweitjes maken en een betalingssysteem instellen voor een aantal van deze verantwoordelijkheden.

Op deze manier zullen ze leren dat je je moet inspannen en dan geduldig moet wachten om een beloning te krijgen. Het helpt ze om zowel zelfbeheersing als respect te leren.

“Je moet kinderen laten zien hoe ze hun spaargeld moeten waarderen en dat geld is iets dat ze moeten verdienen. Dit resulteert in minder egoïstische, gierige en verspillende individuen.”

Leer ze om te sparen

Als je kind eenmaal zijn eigen geld heeft, is het tijd om hem te leren hoe belangrijk het is om niet alles uit te geven. Een manier om dit te doen is om een spaarpot te kopen. Daar kan een deel van alles wat hij of zij verdient in gespaard worden.

Daarnaast kun je, als het kind 10 jaar of ouder is, een spaarrekening voor hem openen. Het is duidelijk dat jij degene moet zijn die deze beheert, zelfs als het geld van je kind is.

Moedig hen aan om realistische doelen te stellen

Je kind over de waarde van geld voorlichten

Om kinderen te motiveren om geld te sparen kun je hen aanmoedigen om een spaardoel te bedenken. Zo kunnen ze sparen voor iets dat ze willen kopen.

Je kunt ook voorstellen dat ze een cursus of een uitstapje betalen van hun eigen geld. Dit opwindende vooruitzicht helpt hen de waarde van sparen te leren kennen.

Je moet ze echter niets opleggen. In plaats daarvan moeten kinderen kunnen kiezen op basis van hun eigen voorkeuren. Je kunt wel suggesties doen en hun beslissingen ondersteunen.

Kinderen kunnen een groot gevoel van voldoening hebben als ze een spaardoel bereikt hebben. Dit zal hen motiveren om in de toekomst te blijven sparen.

Stel een budget op

Het is belangrijk om kinderen te vertellen over de voordelen van het opstellen van een budget en ervoor te zorgen dat het inkomen in balans is met de uitgaven.

Door een plan te maken van wat ze in een week of maand verdienen, uitgeven en besparen, kunnen ze leren om meer gedisciplineerd te zijn bij het uitgeven van het geld.

Leer ze om aanbiedingen te vinden

Tegen de leeftijd van 10 jaar zijn kinderen al in staat om getallen en bedragen te begrijpen. Vraag hen tijdens het winkelen om hun mening te geven over de aanbiedingen die jullie zien. Op deze manier onderzoek je samen de voordelen van elke deal. Bovendien zal je kind het leuk vinden dat je om zijn mening vraagt.

Onthoud tot slot dat je, om kinderen de waarde van geld te leren, altijd eerst een goed voorbeeld moet geven. Dit zal hen helpen om te waarderen wat ze hebben, terwijl ze het belang van het verdienen van geld leren begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.