Het belang van verkeerseducatie voor kinderen

Er zijn veel voordelen van verkeerseducatie voor kinderen. Naast dat je ongelukken en ongewenste situaties voorkomt, leert je kind ook zich te integreren in de maatschappij.
Het belang van verkeerseducatie voor kinderen

Laatste update: 13 oktober, 2019

Verkeerseducatie voor kinderen is essentieel als het gaat om het voorkomen van ongelukken. Een groot deel van de ongelukken gebeurt door slordigheid of omdat een persoon de verkeersregels niet kent. Daarom is het essentieel om kinderen deze regels te leren.

Kinderen die verkeerseducatie hebben, hebben niet alleen minder kans om in een ongeluk te komen, maar zullen ook verantwoordelijke en wijze volwassenen worden. Ze zullen goede, voorzichtige autobestuurders, voetgangers, fietsers en passagiers worden.

Maar wie is verantwoordelijk van het geven van verkeerseducatie aan kinderen? Ouders denken vaak dat andere mensen dat zullen doen of dat de school het de kinderen zal leren. Het is echter niet slim om te wachten tot dit gebeurt.

Verkeerseducatie voor kinderen is voornamelijk de verantwoordelijkheid van ouders en de belangrijkste manier om het ze te leren is door zelf het goede voorbeeld te geven.

We zullen nu kijken naar verschillende problemen om het belang van verkeerseducatie voor kinderen en volwassenen te herkennen en te begrijpen.

Waarom is verkeerseducatie belangrijk voor kinderen?

Kinderen zullen vaak, vooral wanneer ze jong zijn, op openbare wegen komen als voetgangers of passagiers. Er zal meestal een ouder of verantwoordelijke volwassene bij hun zijn.

Zowel ouders als onderwijzers moeten kinderen aanmoedigen om zich bewust te zijn van alles om hun heen. Als gevolg zullen ze verantwoordelijk zijn in het verkeer.

Verkeerseducatie zal kinderen helpen met leren hoe ze zich op de weg moeten gedragen. Daarnaast zal het ze richtlijnen geven zodat ze veiliger zullen zijn tijdens het reizen.

Kinderen spelen met auto's

Ze zullen dan begrijpen wat de consequenties zijn als ze iets verkeerd doen. Maar ze leren daarnaast ook wat de voordelen zijn als ze het wel goed doen. Dit zal zonder twijfel zorgen voor beter gedrag in de toekomst.

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat kinderen hun gevoel van redenering en perceptie nog niet volledig ontwikkelt is. Daarnaast zijn hun psychomotorische vaardigheden ook nog aan het ontwikkelen. Daarom zijn ze nog niet in staat om keuzes te maken wat betreft de problemen die ze tegen kunnen komen op de weg.

Volwassenen zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun kinderen. Dit bereik je door bij ze te blijven zodat ze veilig zijn en ze de basisregels te leren.

Ze kunnen dit verbaal doen, maar de meest effectieve manier is door het goede voorbeeld te geven. Zo zullen kinderen langzamerhand de kennis die ze nodig hebben om zich goed te gedragen in het verkeer opdoen.

Wat is verkeerseducatie voor kinderen?

Verkeerseducatie voor kinderen gaat niet alleen over de verkeersregels en -borden of over vertellen hoe ze een goede bestuurder kunnen zijn. Je moet ook andere aspecten van de evolutionaire ontwikkeling van kinderen erbij betrekken.

Verkeerseducatie moet toegepast worden in de dagelijkse routine van het kind. Dit werkt net zoals ze leren hoe ze zichzelf aan moeten kleden en schoon moeten maken. Dit zal ervoor zorgen dat ze veiliger zijn en het zal de kans op auto-ongelukken verminderen.

Naast de informatie over de verkeersborden en verkeersgedrag, moet verkeerseducatie kinderen onder andere ook leren over waardes zoals respect, verantwoordelijkheid en delen.

We moeten kinderen ook leren om rekening met anderen in het verkeer te houden. Wanneer deze gewoontes al op jonge leeftijd aangeleerd worden, zullen er minder ongelukken gebeuren.

Een docent met kinderen

Hoe leer je het aan kinderen?

Er zijn simpele manieren waarop ouders hun kinderen over verkeersveiligheid kunnen leren, aanvullend op wat ze op school leren.

  • Eén manier is door ze aan te leren om altijd naar links en rechts te kijken voordat ze oversteken. Dit moeten ze zelfs doen wanneer ze de hand van een volwassene vasthouden.
  • Ook moeten we ze laten zien dat ze nooit over mogen steken wanneer het stoplicht rood is, zelfs wanneer er geen auto’s te zien zijn.
  • Als kinderen fietsen moeten ze leren om altijd een helm te dragen en te zoeken naar veilige wegen om op te fietsen.
  • Door met ze over straat te lopen of met ze in de auto te rijden, kun je ze verschillende verkeersborden laten zien zodat ze er bekend mee raken. Er zijn ook leuke mobiele applicaties die je hierbij kunnen helpen.

Als conclusie, verantwoord oudergedrag en het zijn van een goed voorbeeld zal altijd de beste manier zijn om kinderen te leren om veilig te zijn in het verkeer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.