Doe-het-zelf speelgoed geeft gegarandeerd plezier

Dankzij doe-het-zelf speelgoed kun je ervoor zorgen dat je kinderen minder tijd achter hun schermen doorbrengen. Je moedigt ze ook aan om creatief te zijn en zelfs het milieu te helpen.
Doe-het-zelf speelgoed geeft gegarandeerd plezier
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Doe-het-zelf speelgoed geeft een groot aantal voordelen. Het kan de creativiteit van je kind stimuleren, ze vermaken zonder gebruik te maken van technologie en ze interesseren voor het milieu. Je kunt er ook wat geld door besparen.

In dit artikel geven we je een paar goede ideeën om aan de slag te gaan met het maken van je eigen doe-het-zelf speelgoed.

Doe-het-zelf speelgoed geeft gegarandeerd plezier

 • Wil je dat je kinderen spelen met speelgoed dat ze zelf hebben gemaakt?
 • Wil je ze iets leren over recycling en het zorgen voor het milieu?
 • Vind je het belachelijk om een hoop geld uit te geven aan speelgoed waar ze zich onmiddellijk mee zullen vervelen?

Als je op een van deze vragen “ja” hebt geantwoord, dan is doe-het-zelf speelgoed iets voor jou. Naast de bovengenoemde voordelen bieden ze ook een geweldige mogelijkheid om een leuke middag als gezin door te brengen, zonder schermen en technologie. Hier zijn enkele kwaliteitsopties:

1. Kasteel en raketten gemaakt van kartonnen kokers

Papieren keukenrol bevat kartonnen kokers die vaak verloren gaan. Als je er een paar verzamelt en ook die in wc-papier zitten, dan kun je doe-het-zelf speelgoed voor zowel jongens als meisjes maken.

Je kunt bijvoorbeeld een sprookjeskasteel maken.

 • Neem eenvoudig drie of vier kokers en snijd ze in verschillende maten.
 • Maak vervolgens de daken met een kartonnen of papieren kegel en plak het vast.
 • Beschilder ze ten slotte als stenen of betonnen muren.

Voor raketten heb je een kartonnen buis, een papieren kegel en een kartonnen voet nodig. Je kunt ze schilderen zoals je wilt, of versieren met gekleurd papier en aan elkaar plakken.

2. Poppen en marionetten

Moeder speelt poppenkast

Kleine kinderen vinden poppentheaters erg vermakelijk. Wat als ze verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het maken van de personages van het verhaal en vervolgens een show voor het hele gezin zouden opvoeren?

Om poppen te maken, kun je oude handschoenen en sokken gebruiken, respectievelijk ogen en haar van karton en wol. Als je een marionet wilt maken, dan heb je ook garen, een stok of tak, karton en lijm nodig.

Het proces is eigenlijk heel simpel.

 • Maak eerst de vorm van het personage dat je wilt en zorg ervoor dat de draad aan de armen en benen wordt bevestigd.
 • Bevestig vervolgens de stok aan het andere uiteinde.
 • Als gevolg hiervan zal de marionet tot leven komen wanneer je de koorden beweegt.

3. Geometrische vormen en kleuren

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je hem of haar met behulp van doe-het-zelf speelgoed kleuren, cijfers, letters en zelfs vormen leren. Je hebt niet eens zoveel materialen nodig om het te doen.

Je kunt bijvoorbeeld van dik karton geometrische vormen maken. Verf dan kaarten in dezelfde kleur als de vormen. Vraag ten slotte je kleintje om de bijpassende paren te identificeren. Hij of zij zal leren door te spelen.

4. Visspel

Kind speelt met speelgoed en kartonnen doos

Met een beetje fantasie en creativiteit kun je een aantal geweldige spelletjes voor je kinderen maken. Een voorbeeld is vissen met visjes gemaakt van doek.

 • Begin met uit gekleurde stoffen de visvormen te knippen. Het is heel gemakkelijk.
 • Bevestig vervolgens een ‘lus’ van wol voor de mond van de vis.
 • Voor de hengel heb je een stok, een draad en een haak, die van een paperclip gemaakt is (of iets dergelijks) aan de punt nodig.
 • Plaats de vis ten slotte op de grond.
 • Het kind dat op een stoel staat of zit, moet ze vangen door de haak in de wollen lus te haken.

Dit spel biedt uren plezier!

Doe-het-zelf speelgoed is geschikt voor elke leeftijd. Het is gewoon een kwestie van zien wat je thuis hebt en je verbeelding de vrije loop laten.

We raden aan om een doos of tas te gebruiken om deze materialen in te bewaren. Je kunt het op een regenachtige namiddag pakken, wanneer de gebruikelijke spelletjes en speelgoed de aandacht van je kinderen niet trekken.

Wat moet je bewaren?

Eigenlijk alles wat in de afvalbak zou gaan, maar kan worden gerecycled. Je kinderen zullen de kans waarderen om iets anders te doen en je kunt ze helpen om het speelgoed te maken en samen als gezin te spelen.

Doe-het-zelf speelgoed is zonder twijfel een geweldig idee om een wereld vol avonturen te creëren. Ze geven je kinderen ook de kans om te genieten van iets dat ze zelf hebben gemaakt. Als ze heel jong zijn, zoek dan het juiste moment om het speelgoed voor ze te maken en verras ze met een geweldig geschenk. Wellicht ook interessant voor jou

Speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden

Als je kinderen willen spelen, dan moet je ze natuurlijk niet tegenhouden. Ontdek het beste speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden voor 2-...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.