12 tips om geld te besparen voor ouders

Sparen is erg moeilijk met een nieuwe baby in huis. Het opzij zetten van geld voor noodgevallen is essentieel. Hier vind je enkele tips voor ouders in spe om geld te besparen.
12 tips om geld te besparen voor ouders
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

De komst van een nieuwe baby brengt heel wat veranderingen met zich mee. Dit gaat van slaappatronen tot eetgewoontes en hoe je huis er bij ligt. Een van de grootste gevolgen is echter je budget. Met dit in gedachten geven we hier enkele tips om geld te besparen voor ouders.

Om meer uit je geld te halen en de invloed van een baby op je huishoudfinanciën te minimaliseren, moet je zowel georganiseerd als creatief zijn. 

Als gezin zet je het beste wat spaargeld opzij voor onvoorziene onkosten, want die komen maar al te vaak voor met een baby in de buurt.

De nuttigste tips om geld te besparen voor ouders

1.  Borstvoeding geven

Borstvoeding is niet alleen de beste oplossing om je baby te voeden. Je bespaart namelijk ook geld op flesvoeding, vooral tijdens het eerste levensjaar van je kleine spruit. 

“Sparen is geweldig. Vooral wanneer je ouders het voor jou hebben gedaan.”

– Winston Churchill –

2.  Besparen op kinderopvang

Een van de grootste onkosten bij het opvoeden van een kind is een oppas, kinderjuffrouw of de kinderopvang. Een manier om geld te besparen voor ouders is dat een van hen thuis werkt indien dat mogelijk is.

Zodoende kun je voldoen aan de behoeften van je kinderen zonder je inkomen te verliezen. Daarnaast is dit niet enkel voordelig voor je budget. Je hebt daarnaast ook de kans om je kind te zien opgroeien. 

Tips om geld te besparen voor ouders: thuiswerk

3.  Noodzakelijke aankopen

Ofschoon het verleidelijk kan zijn om alles te kopen wat je kind nodig heeft, kun je beter even wachten.

Als je kind geboren eenmaal is, heb je een beter idee van wat je baby wil en nodig heeft qua slabbetjes, fopspenen en luiers.

4.  Een kinderwagen kopen

Kies een kinderwagen die je kan aanpassen wanneer je kind groeit. Zodoende zal de aankoop langer mee gaan.

Er zijn ook kinderwagens die je kunt omvormen tot bed of zitje. Ofschoon dit wel duur kan zijn, zullen deze multifunctionele artikelen je op lange termijn geld besparen.

5.  Oriënteren en vergelijken

Voor je zwicht voor een babyproduct, moet je eerst de prijzen van andere merken en winkels controleren. Kijk ook eens online om te besparen op de benodigde producten. 

Besparen wil ook zeggen dat je weet wanneer je geld moet uitgeven.

6.  Thuis koken

Wanneer je kind overstapt op vaste hapjes, koop dan geen voorverpakte babyvoeding. Bereid je baby’s voeding gewoon zelf thuis. 

Kook groenten in water en gebruik een keukenmachine of blender om heerlijke puree en compote te maken.

Dit zal wellicht iets langer duren, maar het is zeker de moeite waard.

Thuis koken met kinderen

7.  Gebruik je creativiteit om je huis te organiseren en in te richten

Trek wat tijd uit voor doe-het-zelf-projecten. Online vind je honderden ideeën om de slaapkamer van je baby in te richten of om zelf speelgoed te maken. Maar bijvoorbeeld ook huisgemaakte recepten. 

Je kleuter betrekken in een creatief knutselproject is ook een manier om samen tijd door te brengen. Met enkele goedkope en simpele materialen kun je een echt kunstwerk maken. 

8.  Kies wat je koopt met zorg

Hoewel het overduidelijk is, is dit een van de moeilijkste tips om geld te besparen voor ouders met een nieuwe baby in huis.

Zelfs als je de verleiding voelt om ieder schattig kledingstuk of speelgoed te kopen voor je kind, denk aan wat je echt nodig hebt. 

Soms kunnen de emoties met betrekking tot het ouderschap ons zicht vertroebelen. Kinderen groeien zo snel dat ze waarschijnlijk nog niet de helft kunnen dragen van wat je koopt. 

Beheers jezelf bij het winkelen en vermijd onnodige uitspattingen.

9.  Regelmatige medische controles

Regelmatig een controle laten uitvoeren is een goede manier om gezond te blijven en grote medische onkosten te vermijden.

De gezondheid van je hele gezin in de gaten houden vermindert het risico op ziekte, wat vaak onverwachte onkosten met zich meebrengt. 

10.  Hergebruiken en recyclen

Als je meer kinderen wilt in de toekomst, is het een goed idee om al je babyspullen te bewaren voor later zodat je ze opnieuw kan gebruiken

Als je goed voor de spullen van je baby zorgt, heb je alles klaar voor een toekomstig broertje of zusje.

11.  Investeer in kwaliteit

Als je geld gaat uitgeven aan producten voor jou en je gezin, wees er dan zeker van dat het duurzame spullen zijn. Goedkope maar slecht vervaardigde spullen zijn een slechte besparing.

Het kopen van genderneutrale artikelen, die later door een broertje of zusje kunnen gebruikt worden,  is een goede manier om geld te besparen voor ouders.

12.  Profiteer van kortingsbonnen

Talrijke weekbladen, kranten of websites bieden kortingsbonnen aan voor de producten die jij gebruikt. Profiteer van aanbiedingen en koopjes om de beste prijs te krijgen op de dingen die je nodig hebt voor je baby.

Waarom zou je de tips om geld te besparen voor ouders niet met anderen delen?

Door te leren besparen en het meeste uit je geld te halen, geef je jouw kinderen een voorbeeld van goede financiële discipline.

Maak van goed geldbeheer een gewoonte voor heel het gezin. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.