7 Voordelen van videospelletjes bij bepaalde aandoeningen

De wetenschap ondersteunt al de voordelen van videospelletjes voor bepaalde stoornissen zoals autisme of hyperactiviteit. Ontdek ze hieronder.
7 Voordelen van videospelletjes bij bepaalde aandoeningen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Voor sommige ouders, vooral diegenen die opgroeiden in het analoge tijdperk, worden videospelletjes gezien als tamelijk onbekend en potentieel gevaarlijk. Velen van ons vinden het moeilijk te begrijpen en te aanvaarden dat een beeldscherm, dat in theorie onze kinderen van de wereld isoleert en alleen als vermaak dient, op enigerlei wijze positief kan zijn. De voordelen van videospelletjes zijn echter reëel en worden al door de wetenschap ondersteund.

In feite is gebleken dat deze vorm van vrijetijdsbesteding kinderen kan helpen met verschillende psychologische stoornissen zoals autisme of ADHD. Het kan ook die kinderen helpen die moeilijkheden hebben met specifieke cognitieve functies. Het is belangrijk te onthouden dat niet alle videospelletjes gewelddadig en overstimulerend zijn. Zoals met alles zijn er veel mogelijkheden en sommige ervan kunnen leerzaam en zelfs therapeutisch zijn.

De voordelen van videospelletjes voor sommige psychische stoornissen

We kunnen er niet omheen dat videospelletjes ook schadelijk kunnen zijn. In feite zijn veel ouders er bang voor vanwege onderzoek en studies die bevestigen dat ze verslavend kunnen werken en dat ze de stemming en socialisatie van spelers kunnen beïnvloeden. Vergeet ook de effecten van de seksistische en gewelddadige inhoud die veel van die spelletjes hebben niet.

Toch kunnen we niet generaliseren en ons afsluiten voor de voordelen die deze spelletjes kunnen opleveren voor kinderen met verschillende problemen. Door een geschikte optie te kiezen, kunnen we de volgende positieve effecten verkrijgen.

Ze verbeteren de oriëntatie

7 Voordelen van videospelletjes bij bepaalde aandoeningen

Ruimtelijke oriëntatie is essentieel in het dagelijks leven. Het is het vermogen dat ons in staat stelt de positie van een voorwerp ten opzichte van anderen en zelfs ten opzichte van onszelf te bepalen. Zonder dit vermogen zouden we ons niet door de ruimte kunnen bewegen zonder tegen elkaar te botsen of voorwerpen vast te grijpen en te manipuleren.

Videospelletjes kunnen dit vermogen bij kinderen versterken. Hoe? Door hen te helpen begrijpen hoe stukjes in elkaar passen, hoe ver elementen uit elkaar liggen, of hoe je een route op een kaart kunt volgen.

Ze bevorderen de coördinatie

Hand-oog coördinatie is iets waar de meeste videospelletjes aan werken. Vooral actiespelletjes die zo populair zijn bij kleintjes. Een interessante studie (Engelse link) vond dat wie regelmatig speelt een grotere activiteit heeft in de hersencircuits die te maken hebben met sensomotorische coördinatie. Ook bleek dat de voordelen van videospelletjes in dit opzicht in feite gelijk kunnen zijn aan die van sporten als basketbal of tennis.

Ze stellen kinderen in staat sociale vaardigheden te oefenen

Sociale communicatie is een uitdaging voor kinderen met autisme. Maar ook voor anderen met stoornissen als sociale fobie of een zekere mate van overdreven verlegenheid. Videospelletjes kunnen lijken te isoleren. Maar ze kunnen in feite het perfecte platform zijn om sociale vaardigheden te oefenen en te verbeteren.

In de relatieve anonimiteit die de virtuele wereld biedt, en via een multiplayer modus, kunnen jongeren bijvoorbeeld met andere jongeren omgaan die hun interesses delen. Zo leren ze als een team te werken, en het gevoel te hebben dat ze deel uitmaken van een groep. Bovendien kan het leerproces dat ze zo opdoen dan geëxtrapoleerd worden naar hun dagelijkse gesprekken en relaties in de echte wereld.

Ze helpen de aandacht vast te houden

Een van de grootste moeilijkheden van kinderen met ADHD is hun onvermogen om de aandacht gedurende lange perioden vast te houden. In dit verband bieden videospelletjes de voorwaarden om deze taak te vergemakkelijken.

Laten we niet vergeten dat kinderen daarin onmiddellijk beloningen en positieve feedback kunnen krijgen. Daardoor kunnen ze vooruitgang boeken, kunnen ze naar hogere niveaus gaan en kunnen ze nieuwe hindernissen trotseren. Dit alles helpt hen hun belangstelling vast te houden.

Ze verminderen impulsiviteit

Langs dezelfde lijn is een ander voordeel van videospelletjes voor ADHD (Spaanse link) dat ze impulsiviteit kunnen verminderen. Sommige ervan vereisen middelmatige of hoge reactietijden. Dat dwingt kinderen zelfbeheersing uit te oefenen en na te denken voor ze handelen, om zo de meest gunstige actie te kiezen.

Ze bevorderen de besluitvorming en logisch denken

In tegenstelling tot overhaaste beslissingen vereisen veel spellen een strategie om tot goede resultaten te komen. Regelmatig spelletjes spelen kan dus logisch denken en beheerste besluitvorming helpen bevorderen. Laten we niet vergeten dat videospelletjes zo een ruimte worden voor het oefenen van vaardigheden. Vaardigheden die minderjarigen later in hun leven en hun dagelijkse context zullen kunnen toepassen.

Videospelletjes helpen het zelfbeeld te verbeteren

Een gezin speelt samen een spelletje

Tot slot is het de moeite waard te vermelden dat videospelletjes kunnen helpen het zelfbeeld te verbeteren van kinderen die aan bepaalde stoornissen lijden. Door de moeilijkheden waarmee ze dagelijks te maken hebben, kunnen ze een negatief beeld van zichzelf opwekken. Ze kunnen zichzelf onhandig, ontoereikend, of van weinig waarde vinden.

Spellen bieden hen dus een veilige ruimte om hun vaardigheden te onderzoeken en te verbeteren. Daarbij krijgen ze versterking en beloning. Zo kan hun opvatting over wie ze zijn en wat ze kunnen verbeteren.

Profiteer van de voordelen van videospelletjes door de juiste optie te kiezen

Het bovenstaande zijn maar enkele van de vele voordelen van videospelletjes bij kinderstoornissen. Er zijn echter nog veel meer aandoeningen die er positief door beïnvloed kunnen worden. Er zijn toepassingen en spelletjes op de markt die gericht zijn op het werken aan taalproblemen, het ontwikkelen van emotionele intelligentie, het verbeteren van het geheugen… veel ervan zijn zelfs ontworpen door professionals en deskundigen.

Het komt er dus op aan de juiste optie te kiezen. Bepaalde videospelletjes zijn contraproductief omdat ze minderjarigen blootstellen aan overdreven stimulatie, ongepaste inhoud, of willekeurige beloningen die tot verslaving kunnen leiden. Evenzo is overmatig gebruik dat het functioneren op andere gebieden van het dagelijks leven belemmert, schadelijk.

Het juiste videospel in combinatie met ouderlijke regulering en toezicht kan echter een uitstekende bondgenoot zijn. Kinderen zien hun symptomen verminderen en kunnen hun vermogens en vaardigheden verbeteren met een vrijetijdsbesteding die hen pleziert en hun aandacht trekt. Daarom zijn ze een krachtig therapeutisch alternatief.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gong, D., He, H., Liu, D., Ma, W., Dong, L., Luo, C., & Yao, D. (2015). Enhanced functional connectivity and increased gray matter volume of insula related to action video game playing. Scientific reports, 5(1), 1-7. Disponible en: https://www.nature.com/articles/srep09763
  • García-Ríos, C. A., & García-Ríos, V. E. (2020). Videojuegos para niños con trastorno por déficit de atención e hiperactividad. Dominio de las Ciencias, 6(3), 706-717. Disponible en: https://www.nature.com/articles/srep09763

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.