Waarom praten met je baby belangrijk is

Als je het leren van een taal gemakkelijker wilt maken, is het cruciaal om elke dag met je baby te praten en zijn vertrouwen op te bouwen. Blijf lezen.
Waarom praten met je baby belangrijk is

Laatste update: 11 februari, 2023

Veel ouders hebben de misvatting dat omdat hun kinderen nog baby’s zijn en zich nog niet kunnen uitdrukken, ze de dingen die hen verteld worden niet begrijpen. Maar tegen je baby praten, de wereld om hen heen beschrijven en al onze liefde uitdrukken met woorden is van groot nut voor hun emotionele intelligentie en toekomstige taalontwikkeling. Lees verder om te ontdekken waarom je tegen je baby moet praten.

Dat baby’s zich nog niet met woorden kunnen uitdrukken, betekent niet dat ze niet alles begrijpen wat er achter een bepaalde intonatie of gebaar schuilgaat. Daarom is het sterk aan te bevelen dat je elke dag met je kinderen communiceert en ze vertrouwd maakt met begrippen die deel uitmaken van hun dagelijks leven.

Praten met je baby is een cruciaal onderdeel van het versterken van jullie band

Een van de beste adviezen die iemand aan een nieuwe ouder kan geven zijn de woorden “praat met je baby”. Dit lijkt op het eerste gezicht vanzelfsprekend, maar veel nieuwe mama’s en papa’s raken in de war over wat ze moeten zeggen als ze tegen hun baby praten.

A baby talking.
De eerste geluiden en onomatopeeën ontstaan meestal al in het eerste jaar, hoewel sommige kinderen er langer over doen.

Ze vragen zich af wat hun kind begrijpt en hoe ze hen nieuwe woorden en zinnen kunnen leren. Baby’s zijn jong en hebben taal en communicatie (Spaanse link) nog niet onder de knie. Ze hebben echter vermogens die het voorstellingsvermogen te boven gaan. Het is aan ons als ouders om hen te helpen leren en groeien. Dit kunnen we doen door hen via basiswoorden de werkelijkheid om hen heen te leren.

Als een baby geboren wordt, is zijn/haar gehoor, zicht, smaak en tast beperkt. En ouders moeten dit in gedachten houden als ze hun baby’s woorden en zinnen leren. Ze moeten dus alleen woorden spreken of zingen die hun kleintjes kunnen begrijpen. Dit zal hen helpen te leren over hun wereld en te begrijpen wat ze horen en zien. Ook kunnen ze zich zo emotioneel ontwikkelen doordat ze zich begrepen voelen door hun ouders.

Als je tegen je baby praat, kijk hem dan in de ogen

Baby’s leren door interactie met de wereld om hen heen. Dit omvat aanraking, geur en smaak. Ze begrijpen het beter als je met ze speelt en ze positieve reacties geeft. Je kunt dit doen door je baby elke dag aan te raken, vooral op het gezicht, de handen, de rug, de voeten en de mond. En heel belangrijk: praat tegen ze en kijk in hun ogen als je ze aanspreekt.

A mother talking with her baby.
Het kweken van vertrouwen bij kinderen is cruciaal om ze aan te moedigen de geluiden te imiteren die hun ouders elke dag tegen hen zeggen.

Zo leert je baby jouw aanraking en woorden te associëren met liefde en geborgenheid  (Engelse link).  Bovendien zal regelmatig praten met je kind hem helpen de geluiden te identificeren die hij wel en niet leuk vindt, zodat hij zijn eigen woordenschat kan ontwikkelen. Je baby leert ook wat jou bevalt door te kijken hoe jij met de omgeving omgaat. Om vervolgens deze handelingen bij jou te imiteren.

Het idee is om de kleintjes vertrouwen in zichzelf te laten krijgen, zodat ze op een dag worden aangemoedigd om hun eerste woordjes uit te spreken. En zelfs als ze in het begin onverstaanbaar zijn en niet veel zin hebben, moet je ze aanmoedigen en feliciteren, zodat ze na verloop van tijd beter worden. Geniet dus met volle teugen van deze fase, want binnenkort zul je vloeiender met je kinderen kunnen communiceren.

Dagelijks met baby’s praten bevordert hun taalverwerving

Leren is gebouwd op een fundament van vertrouwen, zowel tussen mensen als in de omgeving zelf. In het begin is het moeilijk voor een baby om mensen te vertrouwen als hij ze nog niet begrijpt. Maar als ze eenmaal leren interacties te filteren door automatische cognitieve processen (zoals redeneren of emoties), creëert dat vertrouwen vaste gewoonten in hun hersenen. Dit is essentieel voor taalverwerving.

De band tussen ouder en kind is in dit geval bijzonder sterk, omdat die gebaseerd is op gedeelde redeneringen tussen twee unieke individuen. Zo helpt praten met je baby een basis van vertrouwen te leggen die een leven lang meegaat. Probeer dus met liefde en genegenheid tegen ze te praten, zodat ze eraan wennen en een nieuwe woordenschat opdoen.

Baby’s zijn slim, maar we moeten moeite doen om ze woorden en zinnen te leren. Door dat te doen begrijpen ze wat ze horen en zien, wat cruciaal is voor hun ontwikkeling als volwassen mens. Regelmatige interactie met je kind helpt hen woorden en zinnen te leren waar ze blij van worden!

Elke dag met je baby praten is essentieel

Hoewel wij ouders tijdens de eerste jaren degenen zijn die de teugels in handen nemen van de monoloog die we met onze kleintjes hebben, en die prikkels door middel van woorden hen in staat stellen informatie te verzamelen zodat ze in de toekomst kunnen communiceren. Onthoud dus dat het belangrijk is om elke dag tegen je baby te praten.

Ook al denk je dat ze nog te jong zijn om je te begrijpen, de waarheid is dat kinderen alleen al door hun intonatie en gebaren het vermogen hebben om de stemming van hun ouders te ontcijferen. Probeer ze dus te stimuleren met slaapliedjes, verhaaltjes en andere educatieve hulpmiddelen om ze te helpen het vertrouwen te krijgen om hun eerste woordjes te proberen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.