De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun toekomst

De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun ontwikkeling. Daarom is het erg belangrijk dat je ze de liefde geeft die ze nodig hebben.
De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun toekomst
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun toekomst. De ervaringen die ze in deze tijd opdoen, zijn namelijk essentieel voor hun toekomstige ontwikkeling. Wat jou betreft, ligt het voor de hand dat je je de eerste dagen na de bevalling zult herinneren vanwege de uitputting die je voelt. Maar je zult je die tijden ook herinneren vanwege alle veranderingen die de komst van een nieuwe baby met zich meebrengt.

Tijdens de eerste paar maanden van hun leven is het jouw taak om er alles aan te doen om voor je kind te zorgen. Je voedt hem elke keer als hij honger heeft, je zorgt voor hem, je knuffelt je baby, je waakt te allen tijde over hem of haar. Je doet dit allemaal als nieuwe ouder, zelfs als dat betekent dat je met behoorlijk erge donkere kringen onder je ogen moet leven.

Als ouder is het instinctief om al die dingen voor je pasgeboren baby te doen (de natuur is heel slim). Je weet automatisch hoe belangrijk de eerste dagen van je baby zijn. Maar wist je dat hun eerste drie jaar cruciaal zijn voor hun toekomst? Wil je weten waarom? Blijf dan lezen.

De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun toekomst

UNICEF heeft enkele onderzoeken (Engelse link) uitgevoerd die hierover belangrijke gegevens opleveren. De eerste drie jaar van je baby zijn beslissend en zullen voor altijd invloed hebben op hun toekomst.

mama en baby slapen samen in de slaapkamer

Tijdens deze vroege jaren zal je baby de mentale vermogens vormen die hij als volwassene zal hebben. Na die eerste drie jaar is je kleintje geen baby meer en zullen ze een hoger niveau van ontwikkeling, groei en rijping bereiken.

Hun ontwikkeling in die eerste drie jaar heeft vooral invloed op hun cognitieve, persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingsgebieden in deze tijd? Laten we het uitzoeken.

De belangrijkste ontwikkelingsgebieden tijdens de eerste drie jaar van je baby

Gedurende de eerste drie levensjaren van je kind zijn er zeer belangrijke ontwikkelingsgebieden. Laten we ze eens bekijken.

Taal

Tijdens de eerste jaren van het leven van je kind zullen ze beginnen met het assimileren en decoderen van taal. Een kind kan een taal echter niet in slechts drie jaar perfectioneren. Het is ingewikkeld. Maar baby’s zijn in staat om meer dan één taal te leren, zelfs meerdere tegelijk. Deze kinderen zijn tweetalig of meertalig.

Op dit punt in hun leven is het gemakkelijker om talen te leren, omdat ze constant naar twee of meer talen luisteren. Dit moedigt hen aan om elke taal waaraan ze worden blootgesteld te verwerven. Dit kan echter alleen als ouders veel met hun kinderen praten en hun kleintjes zien hoe hun mond en lippen bewegen als ze praten. Op die manier kunnen ze woorden namelijk leren articuleren.

Tegen de tijd datje kind ongeveer 6 maanden is, kent het veel woorden en begint het individuele lettergrepen te herhalen. Daarna zullen ze later geleidelijk hun vocabulaire uitbreiden. Als ze drie jaar oud zijn, kunnen ze al met volwassenen praten. Hun taal zal echter blijven verbeteren tot ze ongeveer 6-7 jaar oud zijn.

Sociale en communicatieve vaardigheden gedurende de eerste drie jaar

Het is belangrijk om de sociale vaardigheden van je kind al op jonge leeftijd te stimuleren. De enige manier om dat te doen is ervoor te zorgen dat ze met andere mensen omgaan. Kinderen leren tijdens hun eerste levensjaren door te leven en met anderen om te gaan. Hierdoor krijgen ze de tools en middelen die ze nodig hebben voor hun toekomstige relaties.

Cognitief

De hersenen verdubbelen in omvang tijdens de eerste drie levensjaren. Gedurende deze tijd is er veel hersenactiviteit en ontwikkeling. Je kind zal basisbegrippen leren kennen en ermee omgaan. Naast een gezonde voeding zullen alle ervaringen die ze in deze fase opdoen een grote impact hebben op hun ontwikkeling.

Emotioneel

De juiste emotionele ontwikkeling bij kinderen hangt af van het al dan niet hebben van een hechte familieband met de mensen om hen heen. Dit zal je kleintje helpen een sterke persoonlijkheid, zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Hun persoonlijkheid zal zich in de eerste drie jaar beginnen te ontwikkelen.

lachende moeder en baby

Baby’s zullen beginnen te weten wie ze zijn en hoe belangrijk ze zijn voor de mensen om hen heen vanwege de band die ze hebben met hun ouders. Het UNICEF-onderzoek dat we eerder noemden, stelt de belangrijke rol die de affectieve band speelt bij de ontwikkeling. Hoe meer genegenheid een kind krijgt, hoe minder problemen het zal hebben als het opgroeit. Dit zal cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de rest van hun vaardigheden.

Motorische vaardigheden

Tijdens deze fase zal je baby veel motorische vaardigheden ontwikkelen. In de eerste paar maanden zullen ze in staat zijn om hun eigen hoofd omhoog te houden, zich op voorwerpen te fixeren, hun armen en benen te bewegen, zich om te draaien, hun armen, benen en handen te gebruiken om te kruipen, en uiteindelijk zullen ze kunnen staan en lopen. Er zijn veel motorische mijlpalen (Engelse link) die ze in de eerste 1000 dagen zullen bereiken.

Conclusie

De eerste drie jaar van je baby zijn cruciaal voor hun toekomst. Je hebt in deze fase het belang van verschillende ontwikkelingsgebieden gezien. Daarnaast heb je geleerd over de belangrijke rol die genegenheid en liefde spelen als het gaat om een goede emotionele ontwikkeling van je kind.

Een onstabiele gezinsomgeving, waar niet genoeg liefde is, kan ernstige gedrags- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het van vitaal belang om je kind liefde te geven. Niet alleen in deze periode van hun leven, maar gedurende hun hele leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.