Wat geeft je het gevoel dat je een moeder bent?

Wanneer voelde je je voor het eerst moeder? En welke situaties herinneren je eraan dat je iemands moeder bent? Dit zijn meestal zeer persoonlijke en emotionele vragen, die we vandaag zullen bekijken.
Wat geeft je het gevoel dat je een moeder bent?

Laatste update: 08 februari, 2021

Als je terugkijkt op je ervaringen met het moederschap, kun je vast nog de eerste keer vaststellen dat je het gevoel had dat je een moeder bent. Dat precieze moment is voor elke vrouw anders en uniek, maar het is altijd bijzonder.

Misschien was het meteen toen je de positieve zwangerschapstest zag. Of misschien was het de eerste keer dat je je kleintje voor het eerst voelde schoppen of hem in je armen hield.

Wat geeft je het gevoel dat je een moeder bent?

Vandaag wil ik mijn eigen persoonlijke ervaring delen. Ik wil het hebben over die momenten waarop ik me een moeder voel… Waar ik plotseling herinnerd wordt aan dit enorme voorrecht en de enorme verantwoordelijkheid die ik draag. Het maakt niet uit wanneer dat je overkomt, ik weet zeker dat je de volgende punten zal herkennen.

Toen ik merkte dat mijn kind in mij groeide

Elke keer keek ik naar mijn groeiende buik en dacht ik na over het wonder dat van binnen plaatsvond. Of toen ik hem in mij voelde schoppen, te beginnen met zachte fladderen die na verloop van tijd zo sterk werden dat ze me ‘s nachts wakker hielden.

Of misschien was het toen ik voor het eerst oog in oog met mijn kleintje kwam en hem in mijn armen wiegde. Toen wist ik voor het eerst dat ik iemands moeder was. Toen zijn warme huid in contact kwam met de mijne en luisterde naar zijn kleine maar krachtige kreten.

Zwangere vrouw

Ik voel me moeder als ik borstvoeding geef

Wanneer voelde ik me voor het eerst moeder? De eerste keer dat ik mijn baby borstvoeding gaf, voelde ik me onhandig en twijfelde ik aan mezelf. De waarheid is dat het vreemd aanvoelde, maar tegelijkertijd verbazingwekkend was. En die lange nachten dat ik nauwelijks sliep omdat mijn baby me nodig had… Ze waren moeilijk, maar ik zou ze nergens anders voor willen ruilen.

Als mijn hart breekt

Ik voel me ook als een moeder elke keer dat mijn hart in duizend stukjes breekt. Het breekt en dan komt het weer samen, keer op keer. Waarom? Vanwege mijn eigen angsten en zorgen, gecombineerd met de overweldigende liefde die ik voel voor mijn kind.

Die nachten dat ik mezelf in slaap huil, voel ik me ongetwijfeld als een moeder. Wat een woest gevoel als je kreupel wordt door twijfel aan jezelf. Ik vraag me af of ik de dingen goed doe, of dat ik op de een of andere manier mijn kleintje in de steek laat. En ik maak me zorgen over de dag dat mijn kind zonder mij de wereld tegemoet gaat.

Je hebt het gevoel dat je een moeder bent als je kindje je nodig heeft

Als mijn kleintje me nodig heeft om zijn haar te kammen, zijn veters te strikken of zijn luier te verschonen, voel ik me als een moeder. Of als hij me gewoon nodig heeft om naast hem in zijn bed te gaan liggen of hem midden in de nacht naar de badkamer te brengen. En als ik braaksel opruim en zijn temperatuur opneem, voel ik me natuurlijk als een moeder.

Als ik maaltijden serveer, spelletjes speel of op avontuur ga… Als mijn kind naar me toe komt om iets te doen, of gewoon om te vragen wat er voor de lunch is. Soms kijk ik naar hem, naar zijn kleine gezicht en zijn gigantische glimlach, en ik weet dat ik iets goed moet hebben gedaan.

Als ik plannen moet afzeggen

Moeder zijn betekent dat de dingen niet altijd gaan zoals ik denk dat ze zullen gaan. Bijvoorbeeld toen ik uitnodigingen moest afslaan omdat ik zo zwanger was. Of toen ik plannen op het laatste moment moest annuleren omdat mijn zoon koorts had. En al die keren dat ik moeder moet zijn omdat ik ervoor kies prioriteit te geven aan de routines van mijn kind? Ja, ik voel me die dagen zeker moeder.

Moeder leest voor aan kinderen

Ik voel me ook moeder als ik de onvoorwaardelijke liefde van mijn kind voel

Ik voel de onvoorwaardelijke liefde van mijn kind elke keer dat hij me een knuffel geeft of me met kusjes overweldigd. Als ik de enige ben die zijn tranen kan drogen of zijn geschreeuw kan kalmeren. En als hij mijn tekortkomingen vergeeft en me vertelt dat ik de beste moeder ooit ben.

Moeder zijn geeft je het gevoel dat je een moeder bent

Moeder zijn heeft me ongetwijfeld tot de beste versie van mezelf gemaakt. Mijn kind heeft me geleerd lief te hebben met mijn hart wijd open en ervoor te kiezen het goede in mensen te zien. Om zelfs op de meest chaotische dagen gelukkig te zijn – wat natuurlijk de meeste dagen zijn.

Bovendien heeft het moederschap me geleerd te vergeven, hard te werken, medelevend, vriendelijk, geduldig en vooral nederig te zijn.

Door voor een ander mens te zorgen, heb ik geleerd wat het betekent om echt onzelfzuchtig te zijn. En door een gezin te stichten met mijn partner en samen voor onze zoon te zorgen, heb ik de ware betekenis van liefde laten zien. Nu weet ik dat liefde groter is dan al het andere.

Dus als je mij vraagt: “Wat geeft je het gevoel dat je een moeder bent?”, Dan zou ik zeggen: “Een miljoen dingen.” Er zijn zoveel momenten – de kleinste details en de grootste mijlpalen. En plotseling word ik getroffen door die vloedgolf van emotie dat ik iemand anders ben.

Als ik het echter zou moeten beperken tot slechts een paar, zou ik zeggen…

  1. Toen mijn kind werd geboren, en ik voor het eerst getuige was van het wonder van het leven.
  2. De dag dat mijn kind voor het eerst het woordje ‘mama’ zei.
  3. Elke keer dat ik ervaar wat alleen een moeder kan: kracht gecombineerd met uitputting, frustratie vermengd met emotie, angst gemengd met puur vertrouwen.

Deze mix van gevoelens komt niet elke dag voor. Sommige dagen verlopen zelfs vrij vlot. Maar wanneer ik een van die dagen heb, komt het gevoel dat ik een moeder ben zoveel sterker op. Ik heb het hart van een moeder en ik zal altijd bereid en gereed zijn om mijn kind alles te geven… om te beschermen, te dienen en vooral om alle liefde te geven die ik te bieden heb. En hoe zit het met jou? Wat geeft jou het gevoel dat je een moeder bent? Wellicht ook interessant voor jou

Moeder zijn is een keuze, instinct is een mythe
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Moeder zijn is een keuze, instinct is een mythe

Moederschap wordt beschouwd als een aangeboren instinct dat om hun kinderen te verzorgen. Voor sommige vrouwen is het moederinstinct echter een myt...