Moeder van een baby zijn betekent vaak totale chaos

Als je net moeder van een baby bent geworden, kan het zijn dat je alles in een soort roes beleeft, alles voelt als één grote chaos. Herken je dit? Lees dan verder.
Moeder van een baby zijn betekent vaak totale chaos
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 april, 2019

Moeder van een baby zijn houdt in dat je een beetje ‘gek’ aan het worden bent. Je verlaat namelijk de rationele wereld en gaat je in een soort parallelle wereld begeven. Een wereld verwijderd van logische beslissingen, planningen, verplichtingen, enz.

Als moeder van een baby heb je daarom steun nodig van degenen die om je geven. Zij kunnen je namelijk overeind houden op de momenten dat je interne en externe wereld in een totale chaos zijn veranderd.

Moeder van een baby zijn betekent voor jou als vrouw dat je onderhevig bent aan een ongebalanceerde dagelijkse routine van huilen, vieze luiers en flesvoedingen. Deze geven je het gevoel dat je in een andere dimensie leeft. Je herkent jezelf niet meer. Daardoor heb je het gevoel dat je op de een of andere manier de trein van je eigen identiteit hebt gemist.

Baby ligt bij moeder te slapen

Je rol als je moeder van een baby bent

De chaos is het meest uitgesproken tijdens de kraamtijd. Toch zul je in de eerste leeftijdsfase van je kind eraan moeten wennen om door de ogen van de baby naar de wereld te kijken. Je zult je prioriteiten moeten bepalen op basis van zijn behoeften.

Deze behoeften van de baby worden die van jou. Tegelijkertijd voel je je uitgeput, met een wazig hoofd, heb je gemengde gevoelens en lijkt alles één grote verwarring.

Waarschijnlijk is het gevoel van moeder van een baby te zijn het beste weer te geven met de uitdrukking “ik voel me alsof ik in een wolk zit.

Dat betekent dus dat je het gevoel hebt dat je je in die periode in een parallelle wereld begeeft. Een wereld waarin een ander tempo heerst, waarin alles lijkt te vertekenen. Alles lijkt te vervagen tussen het huilen, de slapeloze nachten, darmkrampen en luiers.

Moeder van een baby zijn is chaos maar ook geluk

Emotionele steun

Hoe dan ook, het is wel noodzakelijk dat je als moeder van een baby jezelf toestaat om op te gaan in deze droomwereld. De wereld die bestaat uit borstvoeding, huilen, adviezen en aanbevelingen, tijdschema’s en andere kenmerkende aspecten van deze fase.

Je moet deze momenten van ontkoppeling van ‘de echte wereld’ evenaren. Daarom is het goed om te zoeken naar referenties die zijn gebaseerd op het hier en nu. Een van de dingen die je bijvoorbeeld kunt doen is praten met andere moeders die ook in dezelfde fase verkeren.

Op deze manier zul je situaties, gevoelens, ervaringen en gedachten normaliseren. Je komt er namelijk achter dat zij soortgelijke belevenissen hebben en dat zal je versterken. Het betekent dat je voor jezelf een omgeving creëert waarin je niet alleen deelt wat er met je gebeurt. Ook ga je ervaringen hervormen en deze positiever kleuren.

Baby grijpt de vinger van mama

Dit wil zeggen, dat ondanks dat je de chaos van deze fase als negatief kunt ervaren, doordat we het kunnen delen met anderen en we ons daardoor begeleid voelen, worden we aangemoedigd om onze identiteit als moeder van een baby te accepteren. Het helpt je om het allemaal op een positievere manier te gaan beleven met al de chaos die het met zich meebrengt.

Het is heel normaal dat je je ontregeld voelt. Je gaat onder in de overdadige hoeveelheid tips, adviezen en tegenstrijdige ervaringen. Deze zullen je vast desoriënteren en je tot wanhoop leiden in je zoektocht naar de juiste manier om moeder van een baby te zijn.

Omgeef jezelf met andere vrouwen die tegelijk met jou moeder van een baby zijn. Dit zal de emotionele ondersteuning bevorderen, de acceptatie van je gevoelens en het vertrouwen in een verbinding met jezelf.

Borstvoeding geven

Functioneren als moeder van een baby

Om te functioneren als moeder van een baby  betekent dit dat je heen en weer slingert tussen je volwassen-aspect en je baby-aspect. Dit is een een natuurlijk gegeven. Dit zal je leiden naar de kennis van ‘wat goed is’ en ‘wat fout is’.

Het is goed om contact te zoeken met andere moeders. Dat helpt om te ontdekken wat het beste voor je is en hoe te handelen in deze periode.

Het maakt niet uit welke adviezen je krijgt. Nuttig en vruchtbaar zijn alleen die, die nauw verband houden met jouw emotionele beleving. Op die manier ga jij beseffen dat jij de enige persoon bent die weet wat het beste is voor jezelf. Het punt is dat een moeder van een baby niet weet dat ze eigenlijk alles al weet wat ze moet weten.

Begrijpen dat iedere dag dat je moeder van een baby bent een tijd en een ritme heeft is het beste begin. Zodra de tijd daar is zul je daarna gewoon die normaliteit weer terugkrijgen, waar je zo bang voor bent dat je die verloren hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.