Voel jij je aan het eind van de dag uitgeput?

Laat je niet beïnvloeden door wat anderen je misschien vertellen. Je hebt het recht om te klagen en zelfs om hulp te vragen als je je op enig moment overweldigd voelt.
Voel jij je aan het eind van de dag uitgeput?

Laatste update: 20 juni, 2022

“Waarom voel je je zo uitgeput? Het enige wat je hoeft te doen is voor je kind te zorgen!” Als iemand dit ooit tegen je zegt, verdedig jezelf dan goed, want volgens deskundigen is de uitputting van moeders gerechtvaardigd en heeft een naam: hypervigilantie-stress. Voel jij je aan het eind van de dag uitgeput?

Zoals we al weten wordt de situatie veel gecompliceerder als we de verantwoordelijkheden van werk moeten combineren met die van het ouderschap.

Veel moeders hebben echter het gevoel dat ze niet mogen ‘klagen’ over hun vermoeidheid en stress als ze ervoor kiezen om een paar maanden of jaren thuis te blijven om zich te concentreren op de opvoeding van hun kinderen.

Het is alsof ze niet het recht hebben zich uitgeput te voelen. Alsof het verzorgen, voeden, begeleiden, onderwijzen en opvoeden heel gemakkelijk is. Alsof moeders gewoon supervisors van hun kinderen moeten zijn.

Maar zo is het helemaal niet. Hier bij Je bent mama willen we met je praten over dit niet erg bekende aspect dat niet onopgemerkt mag blijven: stress door hyperwaakzaamheid.

Aan het eind van de dag voel je je om een goede reden uitgeput

We zullen beginnen met het definiëren van ‘hypervigilantie-stress’. Het is een toestand van mentale en sensorische overgevoeligheid die wordt veroorzaakt door heel specifieke dingen: het detecteren van bedreiging en gevaren.

Voel jij je aan het eind van de dag uitgeput

Deze psychologische druk zorgt ervoor dat mensen zonder energie komen te zitten, zich meer moe voelen dan normaal en zich zelfs geïrriteerder gedragen dan normaal.

Het merkwaardige van dit alles is dat over het algemeen hyperwaakzaamheid-stress wordt geassocieerd met ‘soldaten en oorlog-achtige contexten’.

Een soldaat moet zich bijvoorbeeld bewust zijn van elke mogelijke dreiging die om hem heen ontketent. Hij moet observeren, zich ontfermen, anticiperen en altijd alert zijn om te overleven en zijn team veilig te houden.

Wanneer deze staat weken of maanden aanhoudt, genereert het uiteindelijk veel stress, wat ook zorgt voor extreme vermoeidheid en mentale uitputting.

Je bent geen soldaat, maar je komt in de buurt…

Hetzelfde gebeurt met ouderschap. Het lijkt misschien ironisch, maar dat is het helemaal niet. Moeders, en ook vaders, dienen alert te zijn om bijvoorbeeld hun baby iedere drie uur te voeden.

Als ouders moeten we hun gehuil ’s nachts troosten, en soms staan moeders ’s nachts op om te kijken of de baby in orde is of omdat ze dachten dat ze een kreet hoorden terwijl er geen was.

Naarmate kinderen groter worden, nemen de gevaren toe en moet de moeder overal op letten. Ze moet ervoor zorgen dat haar kind bepaalde voorwerpen niet inslikt, dat hij niet valt, niet klimt, de wieg niet overhoop haalt…

Je bent uitgeput omdat al je zintuigen 24 uur per dag als een radar worden ingezet. Het gaat niet alleen om het zorgen voor de behoeften voor je kinderen, zoals eten en verzorgen.

We doelen in de eerste plaats op mentale druk, het verlangen dat alles goed gaat, dat onze kinderen veilig, gelukkig en vredig zijn… Soms kan het namelijk gebeuren dat door wat onzorgvuldigheid een ongeluk of een val veroorzaakt kan worden. Dat bezorgt ons dus veel ongerustheid.

Een moeder is constant alert

Dus als iemand kritiek heeft op het feit dat je je aan het eind van de dag uitgeput voelt, verdedig jezelf dan. Je werk is als dat van een soldaat op een slagveld: je moet de veiligheid garanderen van wat je het dierbaarst is: je kind.

Algemene tips voor uitputting in de ochtend

Moeder zijn is een taak die 24 uur per dag doorgaat. Het is iets dat je al heel lang weet. Maar je weet ook dat de taak van moeder zijn je gelukkig maakt en het beste is dat je ooit is overkomen.

Een dutje tussendoor helpt

Het is nodig dat je het beste van jezelf kan geven aan je kinderen. Hier zijn daarom enkele tips die het volgen waard zijn:

  • Delegeer taken. De opvoeding van kinderen is een taak van een stel. Als je een alleenstaande ouder bent, aarzel dan niet om je familie om hulp te vragen wanneer je maar kunt.
  • Overschat gevaren niet. Stel je niet het ergste voor tot het punt dat je ’s nachts niet kunt slapen, denkend aan het feit dat je kind uit de wieg valt of stikt door zijn dekentje. Concentreer je op rustige dingen.
  • Blijf niet de hele dag thuis. Ga als dit mogelijk is met je kind naar buiten. Ontmoet vrienden of meld je aan voor activiteiten die je met de baby kunt doen (zoals yoga met kinderen).
  • Probeer goed voor jezelf te zorgen. Maak van de gelegenheid gebruik om uit te rusten als je kind een dutje doet. Een paar minuten rust op de bank zal je doen herleven en het leegt je hoofd wat.

Voel jij je aan het eind van de dag uitgeput?

Laat je niet beïnvloeden door wat anderen je misschien vertellen. Je hebt het recht om te klagen en zelfs om hulp te vragen als je je op enig moment overweldigd voelt.

Probeer de hele dag door iets te doen dat je zal plezieren en ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen, een wandeling maken… Je zult ook geen slechte moeder zijn als je een half uurtje per dag even rust.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.