Wacht niet met zorgen voor jezelf, begin nu!

Moeders, neem even de tijd voor jezelf, je hoeft niet continu met je kinderen bezig te zijn, jij bent zelf ook belangrijk!
Wacht niet met zorgen voor jezelf, begin nu!
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 04 maart, 2019

Vaak schuiven moeders hun eigen zorgen en problemen aan de kant terwijl ze zich aanpassen aan de uitdagingen van het grootbrengen van hun kinderen. Maar het is ook enorm belangrijk om jezelf niet te vergeten en goed voor jezelf te blijven zorgen terwijl je kinderen opgroeien; zorgen voor jezelf is cruciaal.

Of het nu is omdat traditie het ons heeft geleerd of omdat we gewoon niet beter weten, denken we vaak dat we onze eigen zorgen aan de kant moeten zetten zolang onze kinderen nog steeds afhankelijk zijn van ons.

Dit is echter helemaal niet nodig. Voor onszelf zorgen en onszelf tijd gunnen om even te ontspannen is een van de beste voorbeelden die we onze zonen en dochters namelijk kunnen geven.

Als we tijd voor onszelf vrijmaken, leren we onze kinderen iets door het voorbeeld te geven, niet alleen met woorden. Op deze manieren leren onze kinderen eigenliefde en zelfzorg kennen als iets normaals, dat niets hoeft te kosten of voor problemen hoeft te zorgen.

Op dezelfde manier voorkomen we emotioneel afhankelijk te worden van onze kinderen en ook dat zij afhankelijk van ons worden. Zo leren ze om te geven en te krijgen. Niet alleen wat anderen betreft maar ook wat de relatie met zichzelf betreft.

Moeder en baby liggen in het gras

Zorgen voor jezelf en voor je kinderen

Als je wacht met zorgen voor jezelf totdat je kinderen ouder zijn, onthoud je ze een belangrijke les: hoe van zichzelf te houden. Onze kinderen moeten de waarde en het belang van eigenliefde leren kennen als iets dat onmisbaar is voor ons allemaal.

Dit betekent dat we af moeten van de gedachte dat we als vrouw niets waard zijn als we onszelf niet opofferen voor onze familie. Een moeder geneest en wordt weer vrouw wanneer ze de rol van martelaarschap begint te negeren die de maatschappij haar oplegt.

Een vrouw zijn betekent niet dat we over onszelf heen moeten laten lopen, onze eigen emotionele grenzen laten overschrijden of blijven zitten met een last, hoe groot die ook mag zijn. Een moeder die een gezonde vrouw is kent haar eigen waarde in de wereld als individu en weet wat ze zelf nodig heeft.

Bovendien zal een moeder die goed voor zichzelf zorgt en die tijd vrijmaakt voor haar lichamelijke en geestelijke gezondheid, ervoor zorgen dat haar kinderen later ook goed voor zichzelf zullen zorgen, hun doelen nastreven en balans creëren in hun eigen leven.

Moeder en baby in flexibele yogapose

Mam, zorg goed voor jezelf, ik heb er ook baat bij

Zoals we gezegd hebben is het belangrijk voor moeders om elke dag goed voor zichzelf te zorgen. Zet jezelf niet aan de kant! Het is makkelijk om dit te vergeten of het in elk geval je laagste prioriteit te maken. Maar dat is niet de bedoeling.

Voor jezelf zorgen is namelijk essentieel als we er zeker van willen zijn dat we onze kinderen de beste levenslessen meegeven.

Laten we een paar tips om voor onszelf te zorgen bekijken.

Maak elke dag tijd vrij voor jezelf

Zorg dat je iedere dag tijd voor jezelf vrijmaakt, om even rustig te ademen. Vraag jezelf dan hoe je je voelt en kom even tot rust. Dit kan een paar minuten in bed, op de bank of in de tuin zijn. Denk eventjes aan jezelf en de gebeurtenissen van die dag. Hoe voel je je over die gebeurtenissen? Zo kan je jezelf weer even bij elkaar rapen en beter met je gevoelens omgaan.

Dit komt ook je kinderen direct ten goede. Je bent namelijk kalmer en georganiseerder. Bovendien zien zij in jou een goed voorbeeld van de eerste stap naar goede zorg voor jezelf: namelijk tijd besteden om jezelf beter te begrijpen.

Kies elke week en maand momenten om van jezelf te houden

Op dezelfde manier moet je elke week een of meer momenten vrijmaken om dingen te doen die je leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld sporten, lezen of uitgaan met vrienden zijn. Je moet je tijd dus goed inplannen zodat je al die dingen kunt doen die je normaal nooit kan doen of simpelweg uitstelt tot later.

Doe moeite om tijd vrij te maken voor leuke activiteiten waarbij je even kunt ontspannen en aan jezelf kunt werken. Deze tijd heb je speciaal voor jou gereserveerd om lol te hebben en jezelf te leren kennen. Jezelf die vrijheid geven zorgt ervoor dat je je voldaan, levendig en gelukkig zult voelen.

Moeder houdt de voet van haar baby vast

Werk aan je zelfvertrouwen

We zijn geneigd om ons zelfvertrouwen stuurloos te laten varen als een papieren bootje in de oceaan. Bij stormachtig weer kan dit bootje kapseizen en zinken. In dit scheepswrak lijdt onze eigenliefde.

  • Haal emotionele lasten weg uit je leven. Niet-constructieve opmerkingen of daden doen er niet toe. Je doel is om op te bouwen, niet om af te breken.
  • Pas hetzelfde principe toe bij negatieve gedachten en gevoelens die je koestert jegens jezelf of je omgeving. Door deze eerst op te schrijven en ze vervolgens te verscheuren kunnen we onszelf ervan bevrijden.
  • Schrijf alle positieve dingen in je leven open herlees het elke keer wanneer je daar behoefte aan hebt.
  • Maak een lijstje van alles wat je leuk vindt om te doen, en alle dingen die je ooit nog wilt proberen. Doe die dingen dan ook echt!

Onthoud dat de beste manier om onze kinderen iets te leren, is door zelf een goed voorbeeld te zijn. Laten we niet vergeten dat alles wat goed is voor ons, ook goed is voor onze kinderen. Op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Het is een eenvoudig concept: we functioneren beter wanneer we beter in ons vel zitten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.