In het belang van je kind kan je geen moeder zijn die lijdt

Lijdende moeders zijn het slachtoffer van zichzelf. Het zijn vrouwen die niet weten hoe ze uit hun lijden moeten komen of niet weten de liefde te onderscheiden van de meest bedroevende pijn.
In het belang van je kind kan je geen moeder zijn die lijdt
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

In het belang van je kind kun je geen lijdende moeder zijn, ongeacht de omstandigheden of oorzaak. Lijden is geen liefde en alles wat een kind betreft, moet worden gedaan met de meest platonische liefde die er ooit kan bestaan.

In het belang van je kind moet je leren een gelukkige, welvarende, bemoedigende, grappige, positieve moeder te zijn… maar nooit één die te tam is of onderhevig is aan lijden.

Voor elke lijdende moeder is er een ongelukkig kind

Niet alle vrouwen weten hoe ze de rol van een moeder op zich moeten nemen. Velen denken dat van hun kinderen houden betekent om voor hen te rouwen en te lijden onder wat er morgen kan gebeuren.

Vrouwen die medelijden hebben met hun kinderen vanwege bepaalde lichamelijke of geestelijke kenmerken. Die geïrriteerd zijn door hun economische behoeften en onbereikbare verlangens. Zij zullen uiteindelijk hun kinderen kwetsen en hun eigen pijn doorgeven.

Kinderen hebben een krachtige emotionele capaciteit. Ze weten altijd wanneer er iets ergs gebeurt, wanneer er een probleem is of wanneer er iemand lijdt.

De kinderen van moeders die zich op die manier voelen en gedragen, worden opgevoed met het gevoel dat ze ‘minder zijn dan anderen’. Met het idee dat er iets mis met ze is en dat ze hun doelen niet zullen kunnen bereiken.

Oorzaken van een lijdende moeder

Moeder huilt tegen de muur

De oorzaken van een lijdende moeder zijn divers. Een reden waarom ze rouwen is gebaseerd op de intellectuele en lichamelijke beperkingen van hun kind.

Vrouwen die in hun eigen jeugd hebben geleden aan emotionele verwaarlozing of lichamelijk en geestelijk misbruik, die hun jeugd en dromen hebben opgeofferd om een onverwacht kind op te voeden, die jarenlang werden bedrogen en veracht door hun echtgenoten of diegene die vrezen om in de toekomst te worden gescheiden van hun kleintjes wanneer ze volwassenen zijn, hebben ook redenen om lijdende moeders te zijn.

Hoe je geen lijdende moeder wordt

Volg deze tips om geen lijdende moeder te zijn of om het op zijn minst te proberen te vermijden.

Taalgebruik

Gebruik om te verwijzen naar je kind, vooral wanneer je denkt dat hij je kan horen, nooit de woorden:

 • jammer
 • arm ding
 • mislukking
 • niet in staat
 • verlaten

Medelijden

Heb geen medelijden met hem. We hebben allemaal onze tekortkomingen, we missen iets, worden ziek of bereiken een droom niet.

Verzorgen

Zorg voor hem, maar overbescherm hem niet. Het leven wat hem te wachten staat is vol met talloze tegenslagen. Die zal hij onder ogen moeten zien of hij wil of niet. Het heeft geen zin je zorgen te maken over iets wat misschien nooit met hem gaat gebeuren. Het is beter om hem en jezelf voor te bereiden voor het geval hij het hoofd moet bieden aan datgene waar je zo bang voor bent.

Liefde

Houd van hem en laat hem weten dat liefde zowel vreugde, voldoening, welzijn als optimisme is.

Dapper

Wees dapper en indrukwekkend in moeilijke situaties. Je kind verdient het beste van het leven, het beste wat je hem kunt geven. Streef daarnaar als een moeder. Wees er als hij fouten maakt, ziek of bang is, wanneer hij je het meest nodig heeft. Dat zijn de minst geschikte momenten om depressief te worden. Om je rug toe te keren en het ‘probleem’ door te geven aan een ander lid van het huishouden.

Eigenwaarde

Doe niet alsof je voor altijd zijn aandachtspunt blijft, zijn figuur van gehechtheid, uit angst dat hij morgen zal opgroeien en je in de steek zal laten. Vermijd het om hem op te voeden in een omgeving, waarin het lijkt dat jij de belangrijkste persoon bent.

Eigenliefde, hoog gevoel van eigenwaarde, gevoel van tevredenheid en vreugde in hun prestaties, hun capaciteiten en de manier van zijn… dat is de beste erfenis, de meest waardevolle leer van een moeder.

In het belang van je kind, zorg voor je geestelijke gezondheid en wees gelukkig

Moeder lacht naar baby

Mama, nog een detail dat je niet kan negeren als je wilt voorkomen dat je een lijdende moeder wordt. Dat is het verzorgen van je eigen geestelijke gezondheid en emotionele welzijn.

Stop met een slaaf te zijn die al haar dromen uitstelt voor een toekomst die niet komt. Wees niet degene die:

 • 24/7 voor anderen zorgt, maar zelf niet persoonlijk of professioneel uitblinkt.
 • niet het huis verlaat behalve om boodschappen te doen.
 • geen sport beoefent.
 • geen tijd met haar vriendinnen doorbrengt…

De opofferende moeder is diegene die het meest waarschijnlijke slachtoffer dat in een diepe depressie zal vallen, die niet alleen schadelijk is voor haar, maar de rest van de familie ook volledig verscheurd. De familie die zozeer op haar rekent.

In het belang van je kind en jezelf, wees gelukkig, zo gelukkig en vervuld als maar mogelijk is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.