Wat je je dochter absoluut moet leren

Onze dochters zijn de vrouwen van morgen, help ze hun weg te vinden en laat ze weten dat je er altijd voor ze zal zijn.
Wat je je dochter absoluut moet leren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De wereld en de maatschappij evolueren en rolpatronen veranderen. Dit presenteert uitdagingen aan moeders. Er is een reeks lessen die je je dochter zonder falen moet leren. Stamp deze waarden, doelen en principes in de hoofden van de kleine meisjes die de vrouwen van morgen zijn.

Hoewel het onmogelijk is om de beste moeder van de wereld te zijn, kun je wel degelijk de beste moeder van jouw dochter zijn. Natuurlijk maak je fouten en leer je de dingen op de moeilijke manier.

Naarmate de tijd vordert, weet je of je het goed hebt gedaan. Je weet dat je het goed hebt gedaan als je ziet dat je dochter emotioneel sterk en onafhankelijk is.

Zorg er dus voor dat je je dochters de essentiële levenslessen geeft. Alleen zo zullen ze later zelf de kracht hebben om het beste uit het leven te halen. Ontdek in dit artikel alles wat je je dochters absoluut moet leren.

Wat  je je dochter moet leren over het leven

Wat  je je dochter moet leren over het leven

Het leven is soms moeilijk en soms is het pijnlijk. Niet alles is rozegeur en maneschijn en niet alles heeft een happy end zoals in de films van Disney. Het essentiële is echter om te leren intens te leven. Begin elke dag met de zekerheid dat je een nieuwe kans in handen hebt. Geniet van elke zonsopgang alsof het je laatste is.

Leer je dochter om niet weg te lopen voor haar angsten, maar om op te staan en tegen ze te vechten. Help haar vanaf jonge leeftijd om haar eigen beslissingen te nemen. Leer haar de verantwoordelijkheid te nemen voor wat zij doet, consequenties te accepteren en enthousiast in het leven te staan. Leer haar ook vast te houden aan wat goed is en tegelijkertijd het slechte te accepteren.

Trouw aan jezelf 

Maak je niet afhankelijk van en wacht niet op de goedkeuring van iemand anders. Je dochter is in deze wereld gekomen om gelukkig te zijn, niet om zich te voegen naar wat anderen willen.

Geaccepteerd worden zoals je bent geeft immense voldoening. Hou van jezelf om al je deugden maar ook om je gebreken. Jaag geen idolen of idealen na die het niet waard zijn.

Leer haar trouw te blijven aan zichzelf en zichzelf nooit te verloochenen. Het is goed  als ze zichzelf laat zien zoals ze is, zonder te doen alsof of zich uit te sloven om indruk te maken op anderen. Vergeet niet dat je dochter moet leren trots te zijn op haar persoonlijke prestaties.

Leer je kleine meid het belang van haar eigen intuïtie. Zeg haar altijd haar instinct te volgen, zich te laten leiden door haar onderbuikgevoel. Ze hoeft niet afhankelijk te zijn van iemand anders. Zelfs niet van jou.

Ze mag haar eigen weg gaan. En als ze onderweg in de war raakt, kan ze een andere route te nemen, een zijweg inslaan maar niet de reis te staken.

Lessen voor het dagelijks leven

Je moet je dochters ongetwijfeld leren om hulp te vragen wanneer ze het nodig hebben en om dankbaar te zijn wanneer ze hun hand uitgestrekt hebben. Ze moeten leren om over behoeften en zorgen te praten. Ze moeten echter ook leren vast te houden aan hun eigen overtuigingen met vastberadenheid.

Motiveer haar met een passie die haar vervult en haar vergezelt tot de laatste dag van haar leven. Leer haar plannen te maken voor de toekomst met beide voeten stevig op de grond. Help haar haar tolerantie aan te scherpen en zich open te stellen voor de constante veranderingen in het leven.

Wat je je meisje ook moet leren, is om moedig,  zonder angst  risico’s te nemen. Wie niet waagt, wie niet wint. Nog iets wat je dochter moet leren is om niet de verantwoordelijkheid van anderen over te nemen en niet ongegrond de schuld van iets op zich te nemen.

Lessen voor het dagelijks leven voor je dochter zijn zeer belangrijk

Laat haar door het leven gaan met die mooie en unieke glimlach die God haar gegeven heeft. Ze mag midden op straat in lachen uitbarsten zonder duidelijke reden, haar overtuigingen uit te roepen en haar geluk te delen met wie ze maar wil.

Er valt veel te leren over relaties

Leer je dochter om te genieten van de liefde, zonder beperkingen en vrij van vooroordelen. Laat haar zien dat zij zich kan overgeven aan haar partner, zolang de liefde en het respect wederzijds is. Je dochter kan leren zich volledig bewust te zijn van haar gevoelens en ze onder haar controle te hebben en naar haar gevoel te handelen.

Het is goed om te leren dat er soms meningsverschillen zijn, maar dat het ontmoeten van een gelijke ziel je wereld verlicht. Ze zou ook moeten leren over scheidingen en breuken in relaties en leren slechte mensen te vermijden. Ze mag genieten van de kortstondige aard van sommige relaties en de eeuwigheid van echte relaties.

Leer je dochter om haar eigen beste vriend te zijn. Zonder zelfliefde is er niets, en zeker geen emotionele intelligentie

Ze moet zichzelf  kennen en van zichzelf houden, en hetzelfde doen met haar omgeving. Ze moet weten hoe ze grenzen moet stellen, hoe moeilijk ook, en het als een uitdaging zien om die grenzen door de tijd vast te houden.

Maar bovenal, moeders, iets dat je je dochters moet leren vanaf zeer jonge leeftijd is dat ze niemand idealiseren of verafgoden, noch familie noch vrienden. Zelfs haar ouders niet. Het is belangrijk dat ze weet dat we allemaal mensen zijn, vol nuances. En zijzelf ook! Wellicht ook interessant voor jou

Hoe wordt je zoon een echte heer?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe wordt je zoon een echte heer?

Van je zoon een echte heer maken, hoeft geen moeilijke taak te zijn. Hem aanmoedigen zich als een heer te gedragen, zal hem helpen in alle relaties...

 


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.