Moederliefde is haar drijvende kracht

Als je moeder bent geworden ontdek je krachten waarvan je niet eens wist dat je ze had. Ook kom je erachter dat je het moederschap misschien wat had geïdealiseerd.
Moederliefde is haar drijvende kracht
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het artikel van vandaag gaat over de kracht van moederliefde, die ervoor zorgt dat je vooruit blijft gaan en je voor altijd zal veranderen.

Wanneer je moeder wordt, ontdek je echter verborgen informatie. Het aangaan van deze nieuwe missie betekent namelijk vaak dat je erachter komt dat je visie op het moederschap wat geïdealiseerd was.

Toch, met je baby in je armen, zul je met onverwachte helderheid zien dat er geen grotere drijvende kracht in het leven is dan jouw kind. De liefde van een moeder dwingt haar te leven.  

Moederlijke liefde zorgt voor vooruitgang

Moederliefde kan bergen verzetten, zoals we soms zien in nieuwsverhalen die miljoenen harten raken. Het is de kracht achter de meest onverwachte wonderen.

Het maakt niet uit hoe moe je bent of hoe moeilijk de situatie is waar je in zit. Slapeloze nachten, troep, kapotte spullen en ongedane zaken worden allemaal onbelangrijk. 

Dat geldt ook voor plannen die je nooit hebt uitgevoerd. Je hebt jezelf nieuwe prioriteiten gesteld en de richting van je leven is veranderd.

Wanneer moederliefde je in beweging brengt, ben je tot dingen in staat waarvan je niet eens wist dat je het in je had.

Dagelijks groeit je geduld en voed je de zaadjes van hoop, totdat ze uitkomen. Met de toewijding die jij voor jouw kind voelt, is alleen de toekomst nog van belang.

Het moederschap vormt je opnieuw, je eigenschappen badend in een nieuw licht van onvoorwaardelijke liefde. Het maakt van jou, als nieuwe moeder, een beschermer en een verzorger.

Je wordt een helder baken die warmte in huis brengt en een licht schijnt op jouw gezin.

De liefde van een moeder vormt niet enkel de persoonlijkheid en het zelfvertrouwen van haar kind. Het biedt ook veiligheid en onafhankelijkheid voor de toekomst.

Je deelt jouw kennis en wijsheid met hem. Jij helpt hem zijn vleugels zo sterk te maken, zodat hij wanneer de dag komt, zo hoog mogelijk kan vliegen.

Moederliefde biedt de zoetste beloning

De liefde van een moeder biedt de zoetste beloning.

Misschien toen je klein was wilde je ook moeder worden. Je speelde bijvoorbeeld gezinnetje en in jouw ogen zag alles er rooskleurig uit. Maar nu, confronteert het leven je met alles wat je altijd hebt gewild.

Je begint de moeite, de toewijding en de offers die jouw moeder gemaakt heeft om jou op te voeden te waarderen. Zelfs wanneer je haar destijds bekritiseerde.

Dit is je kans om uit de eerste hand te begrijpen hoe vermoeidheid en de daarbijkomende prikkelbaarheid je teneer kunnen slaan en je kunnen verslaan in een jarenlange meedogenloze strijd.

Je zal ook gaan begrijpen hoe buiten het “Ik hou van je, mijn lieverd” er ook een “Stoppen nu, ik heb het gehad met jou”, tussendoor kan slippen.

Wanneer je jezelf deze vreselijke woorden hoort zeggen, zal het misschien voelen alsof je wereld op instorten staat. Je voelt je een slechte moeder.

De frustratie verandert in tranen en nood, die je in je eentje beleeft. Maar dan, op de een of andere manier, lukt het jouw kind om je te raken en jouw pijn te verzachten. Zijn glimlach weet namelijk niet hoe hij wrok moet koesteren.

Wees gerust wanneer moederliefde niet alleen zijn beste kant laat zien en je humeur soms de kop op steekt. Jouw kind zal dat accepteren, zelfs wanneer je chagrijnig of bazig bent.

Zijn dankbaarheid en liefde voor jou is onvoorwaardelijk, onmeetbaar en volkomen puur.

Moederliefde, ruikt aan kind

Voel je niet schuldig. Knuffel je kind, kijk in zijn ogen en zeg sorry. Geef een glimlach terug en spendeer wat tijd met hem.

Zing zijn favoriete liedje, speel met dat oude speelgoed waarvan je dacht dat hij eroverheen was gegroeid. Dans met hem mee, volg zijn voorzichtige stapjes.

Moederliefde is leven en toekomst

Moeder zijn is absoluut een zegen; het meest wonderlijke geschenk wat het leven ons kan bieden. Zonder twijfel kan het soms ook ingewikkeld worden.

Deze onbetaalde baan biedt echter de grootste beloning van alles voor je hart en ziel: die kleine geruststellende details van het alledaagse leven.

Het zijn juist deze alledaagse, unieke en onverklaarbare gebeurtenissen, die het soms onmogelijk maken om te begrijpen wat de kracht van moederliefde is.

Het is een doorlopend leerproces, waarin de zure smaak van kleine problemen en tegenslagen, gecompenseerd worden door de zoetheid van knuffels en spelletjes.

Moederliefde is een niet te stoppen kracht, de meest intense, woeste, oprechte en overvloedige van allen. Deze kracht is gesmeed door al deze ervaringen die elke dag dat we moeder zijn markeren.

Dit is de reden waarom moeder worden betekent dat je geschokt bent over ons ware vermogen om blindelings lief te hebben.

Het betekent elke dag betekenis vinden in dat kleine wezen dat ons voortdrijft om de moeilijkheden van het leven te overwinnen, hoe groot of klein deze ook mogen zijn.  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.