Strategieën om de rivaliteit tussen broers en zussen te beheersen

In bepaalde gezinnen en situaties kan spanning tussen broers en zussen een probleem zijn. In dit artikel zullen we enkele strategieën bespreken om je te helpen rivaliteit tussen broers en zussen te beheersen.
Strategieën om de rivaliteit tussen broers en zussen te beheersen
María Matilde

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog María Matilde.

Laatste update: 22 december, 2022

Op bepaalde momenten in de opvoeding van hun kinderen moeten ouders bemiddelen bij familieruzies. Ze vragen zich dan vaak af wat de beste manier is om rivaliteit tussen broers en zussen onder controle te houden. Ze moeten ervoor zorgen dat deze spanningen niet escaleren tot verbaal of fysiek geweld.

Hoewel het niet altijd het geval is, zullen broers en zussen in de regel vechten en met elkaar ruzie maken. Dit gebeurt bij bepaalde leeftijden, vooral wanneer ze erg jong zijn en wanneer ze tieners zijn. De rivaliteit tussen broers en zussen kan echter doorgaan als ze ouder zijn.

De oorzaken van rivaliteit tussen broers en zussen

Broers en zussen beginnen ruzie te maken vanaf het moment dat het tweede kind wordt geboren. De eerstgeborenen voelen vaak een gevoel van afgunst jegens hun broertje of zusje. Ze kunnen zich zelfs verlaten voelen door hun ouders.

Naarmate ze ouder worden, zullen de conflicten verschillende oorzaken hebben. Ze zijn echter meestal afhankelijk van de persoonlijkheden van elke broer of zus en hun interesses.

Maar de aard van deze conflicten hangt ook af van de opvoeding die de kinderen krijgen. Ouders moeten proberen de juiste soort relaties tussen broers en zussen te ontwikkelen en te cultiveren.

Broer en zus maken ruzie

Gevechten, ruzies, driftbuien en jaloezie kunnen vele oorzaken hebben. Redenen zijn onder andere de noodzaak om het middelpunt van de aandacht te zijn, het verlangen naar materiële objecten en de behoefte om gelijk te hebben in elke situatie.

Om welke reden dan ook, ook al spelen broers en zussen samen, delen ze dingen met elkaar en verdedigen ze elkaar tegenover anderen, ze concurreren ook en ze markeren hun territorium.

Voor ouders kan het ingewikkeld en vermoeiend zijn om de strijd en wrok van hun kinderen te bemiddelen, terwijl ze proberen om de rivaliteit tussen hun kinderen onder controle kunnen houden.

Hoe kun je rivaliteit tussen broers en zussen beheersen

Er zijn geen magische oplossingen. Er zijn echter enkele adviezen die ouders kunnen volgen in hun missie om de vrede tussen hun kinderen te bevorderen.

  • Zorg dat ze zich altijd even speciaal voelen. Hoe gek het ook lijkt, er zijn veel alledaagse situaties waarin kinderen het gevoel hebben dat ze anders worden behandeld.
  • Leer ze van jongs af aan om absoluut alles te delen, maar leer ze ook om dingen te vragen die niet van hen zijn.
  • Leer ze om te onderhandelen en afspraken te maken. Kinderen moeten leren beslissingen te nemen over zaken als op hun beurt wachten. Ongeacht de details van de overeenkomsten die ze bereiken, is het van belang dat ze leren om een ​​open dialoog te hebben.
  • Van jongs af aan moeten ze leren dat een broer of zus, net als elke andere persoon, niet iemand is om tegen te schreeuwen, te slaan of te duwen. Integendeel, ze moeten leren om toestemming te vragen, te bedanken en te zeggen dat het hen spijt.
Broertjes vechten om speelgoed

Aanvullende tips

  • Benadruk het juiste gedrag en motiveer hen om hun broers en zussen goed te behandelen. Focus op het belang van goede relaties tussen broers en zussen in het leven, zoals emotionele steun, vertrouwen, loyaliteit en veiligheid.
  • Zorg ervoor dat hun entertainment en recreatieve activiteiten vrij zijn van geweld, zowel fysiek als mondeling. Wat ze ook willen zien of doen, het moet onder ouderlijk toezicht gebeuren. Op deze manier kun je het beoordelen op geschiktheid in termen van leeftijdscategorie en inhoud.
  • Maak geen vergelijkingen tussen hen. Ze moeten voelen dat, hoewel ze fouten maken, ze unieke en speciale mensen zijn, wat er ook gebeurt.
  • Luister altijd naar ze. Dit geldt zelfs als je weet wat zij je gaan vertellen. Of als je hun rechtvaardigingen met betrekking tot een conflict al kunt voorspellen. Je moet toch nog naar hun redenen luisteren en ze door een open dialoog helpen om het perspectief van anderen te zien in het geval dat ze het mis hebben.

Conclusie

We moeten onze kinderen opvoeden door voorbeelden te geven. Broers en zussen zullen minder snel conflicten hebben als ze opgroeien in een omgeving van vreedzaam samenleven en een constante dialoog. Deze lessen zullen verder worden versterkt als er geen tegenstellingen zijn tussen wat je zegt dat er moet gebeuren en wat er feitelijk in hun omgeving gebeurt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.