Vijf mooie technieken om driftbuien te kalmeren

Vijf mooie technieken om driftbuien te kalmeren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 oktober, 2018

Ouders moeten leren hoe ze driftbuien kalmeren kunnen. Het is geen gemakkelijke taak maar gelukkig is het maar een fase in de ontwikkeling van je kind. 

Stukje bij beetje zal je kind leren om te gaan zonder driftbuien en dat gedrag aan de kant zetten, in de wetenschap dat dit niet de enige manier is om te krijgen wat hij wil.

De andere grote leermoment van driftbuien is dat een kind moet accepteren dat hij niet alles wat hij wil kan krijgen zoals hij het wil of precies op het moment dat we iets willen . Soms kan wat hij wil zelfs gevaarlijk zijn.

Het moeilijkste voor ouders is:

  • om te leren een kind met een driftbui te kalmeren
  • niet wanhopig te worden of de controle over de situatie te verliezen.

Daarom zullen we je over vijf mooie technieken vertellen om zelfs de ergste driftbuien mee te kalmeren.

Wanneer treden de meeste driftbuien op?

Kinderen tussen 2 en 3 jaar hebben de meeste driftbuien. In deze fase zijn kinderen ervan bewust dat hun wensen niet altijd worden vervuld en gaan ze op zoek naar een manier om de aandacht te trekken van degene die iets niet toestaan.

De krokodillentranen en buitensporig gegil zijn de middelen die kinderen gebruiken om te zeggen dat ze niet tevreden zijn. Ze passen dit ook toe als ze niet begrijpen waarom ze iets geweigerd wordt. Dit komt omdat ze nog niet in staat zijn om taal te gebruiken om hun frustratie en woede te uiten.

Wat is een driftbui?

Om te beginnen is een driftbui een informeel woord dat verwijst naar een uitbarsting. We weten allemaal dat zodra het begint het moeilijk kan zijn te stoppen als we niet over het juiste gereedschap beschikken.

De driftbui begint meestal als er sprake is van:

  • een grote frustratie
  • angst
  • spanning

Het begint zich in het kind te ontwikkelen totdat hij zo vol spanning zit dat het er alleen uit kan door middel van een explosie.

De ophoping van spanning is langzaam en voortschrijdend. Soms realiseer je je dat je kind niet begrijpt dat hij ongemak aan het opbouwen is en dat er een driftbui onderweg is. Op andere momenten verschijnen driftbuien snel en onverwacht.

Tijdens de uitbarsting wordt het kind overweldigd door zijn eigen innerlijke woede. De gevoelens zijn op dit moment oncontroleerbaar en hij voelt zich buiten zinnen. Door zijn natuurlijke verdedigingsmechanismen laat hij zijn tranen lopen en kan hij gaan schreeuwen.

Driftbuien op straat moeten ons niet intimideren

Driftbuien op straat moeten niet intimiderend zijn

Het beste wat je kunt doen zolang de driftbui duurt is kalm blijven. Zodra het voorbij is zal je kind je nodig hebben om hem te knuffelen en hem een veilig gevoel te hebben. Het verlies van controle heeft hem laten schrikken. Ja, zelfs als je het niet gelooft, dat is wat er gebeurt! Je moet hem knuffelen.

Geef niet toe aan zijn grillen. Het feit dat je hem troost betekent niet dat je moet toegeven aan zijn impulsiviteit en de spelregels moet veranderen om toe te geven ten gunste van hem.

Vijf mooie technieken om driftbuien te kalmeren

Medeleven

Je moet ontdekken wat er met je kind is gebeurt. Als je ziet dat hij in orde is en dat hij slechts zonder reden en ongegrond een driftbui had, moet je hem rustig leren hoe je wilt dat hij zich gedraagt.

Zoek een veilige plaats

Je moet een veilige plek vinden voor je kind waar hij vrij is om zijn hart te luchten. Hierna moet je hem knuffelen en kussen.

Dit is eigenlijk een time-out. Het is een manier om los te komen van de vorige situatie en er voor te zorgen dat het kind begrijpt dat hij daar blijft tot hij zich rustiger voelt.

Gesprek

Dit is om je kind goed gedrag aan te leren. Je vertelt hem dat je zijn ergernis begrijpt, maar dat je hem alleen aandacht zal geven als hij kalmeert.

Dit helpt kinderen hun gevoelens en emoties te onderscheiden tijdens en na de driftbui. Te zijner tijd zullen ze zichzelf kunnen uiten wanneer ze frustratie voelen.

Een kind kan drie dingen aan een volwassene leren: gelukkig zijn zonder reden, altijd met iets bezig zijn en weten hoe hij met al zijn kracht kan eisen wat hij wil.

– Paulo Coelho –

Blijf streng: dat is ook liefde

Liefde betekent niet toegeeflijkheid maar eerder het vermogen te laten zien wat je voor je kind voelt. Hij moet zich verzorgd en beschermd voelen. Er moeten echter ook grenzen zijn. Deze zullen hem helpen te groeien. Liefde en vastberadenheid moeten hand in hand gaan.

Leer hem om diep in te ademen en tot tien te tellen

Deze techniek moet worden geleerd als het kind al rustig is. Op die manier zal je opdracht om ‘diep adem te halen’ middenin een driftbui niet iets vreemds of iets nieuws lijken.

Het heeft meer zin als je merkt dat je kind op het punt staat boos te worden maar nog voor de grote driftbui uitbarst.

Tot tien tellen om driftbuien te kalmeren

Hoe kun je driftbuien kalmeren

Anticipatie

De beste manier om driftbuien te voorkomen is om precies te weten welke situaties er een zullen veroorzaken.

Alle moeders weten dat er dingen zijn die onze kinderen niet kunnen controleren. Wanneer ze in bepaalde situaties zijn wordt het ze teveel. Er zijn bijvoorbeeld veel kinderen die erg prikkelbaar zijn als ze slaperig of hongerig zijn.

Het gaat er gewoon om dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt. Zo voorkom je dat je bang bent voor driftbuien en dat je ze ten koste van alles probeert te vermijden. Het gaat er eerder om te voorkomen dat ze een probleem worden als dingen onder controle zijn.

Als je bijvoorbeeld weet dat je zoon iedere keer als hij honger heeft een driftbui begint, is het meest logische je zoveel mogelijk te houden aan de etenstijden en/of snacks mee te nemen voor als dat nodig is.

Anticipatie gaat over het voorspellen hoe je kind zal reageren op bepaalde situaties of omstandigheden, met afweging van de mogelijke gevolgen en alternatieven om op een betere manier te reageren.

Geduld

Frustratie roept de meeste driftbuien op. De mate van frustratie voorspelt het niveau van de driftbui. Zo simpel is het. Als zowel de moeder als het kind gefrustreerd zijn komen ze nergens tot de kleine het zat wordt om te huilen en te gillen.

Als de moeder echter kalm blijft en de situatie onder controle heeft zal het kind vroeg of laat beseffen dat hij niet moet blijven schreeuwen.

Met geduld kun je je kleintje helpen begrijpen dat het niet nodig is zich mee te laten slepen door een driftbui. Er zijn alternatieve manieren om te reageren. Het is jouw missie om je kind te leren de andere opties te zien zodat hij niet beperkt is tot het in tranen uitbarsten wanneer hem iets wordt ontzegd.

Minder vragen, meer woorden

Vaak heeft een kind een driftbui omdat hij de woorden niet kan vinden om zichzelf te uiten. Wanneer ze niet kunnen uitleggen wat er aan de hand is of zich onbegrepen voelen verliezen ze de controle en krijgen ze een driftbui.

Het belangrijkst is dat je voor hem zorgt en dat je hem helpt zodat hij zich begrepen voelt. Stel hem een paar vragen en zoek naar oplossingen met hem.

Het kalmeren van driftbuien is geen gemakkelijke taak maar het is ook niet onmogelijk. Het is gewoon een kwestie van onze kinderen met liefde en discipline tegemoet te treden. Kop op! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.