Hoe om te gaan met de terrible twos

Elke fase van de kindertijd heeft zijn eigen bijzonderheden. Er zijn tedere momenten waarin ons kleintje gebaren maakt en dingen doet die ontzettend schattig en vaak erg grappig zijn. Maar aan de andere kant zijn er ook andere kritieke momenten die erg moeilijk zijn.
Hoe om te gaan met de terrible twos
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we alles met je delen wat je moet weten over de zogenaamde terrible twos. We zullen je ook een paar aanbevelingen geven over hoe je het best om kunt gaan met de problemen die zich voordoen tijdens die bijzonder intense maanden. Uit alle stadia van de kindertijd bestaat er geen twijfel over dat de terrible twos, of de peuterpuberteit,  één van de fasen is die speciale aandacht, verdraagzaamheid en liefde vereist. Deze fase markeert het begin van de onafhankelijkheid van de kinderjaren.

Het begeleiden en opvoeden van een 2-jarige kan soms moeilijk zijn. Ouders hebben te maken met de wens van hun kinderen om volledig onafhankelijk te lopen, te eten en aan te kleden.

Om dit goed aan te pakken moeten we geduldig en tolerant zijn, ook al zijn de resultaten van hun onafhankelijkheid vaak rampzalig.

De twee-jarige leeftijd is erg bepalend voor de toekomst van een kind. Dit komt omdat ze op deze leeftijd beginnen te begrijpen dat ze het vermogen hebben om beslissingen te nemen.

Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen:

 • welke kleding ze willen dragen
 • hoe ze willen lopen
 • of ze al dan niet een bad willen nemen
 • dat ze zichzelf aan willen kleden

Ook beginnen ze een deel van hun essentie en hun persoonlijkheid te tonen. Ze worden ook ongelooflijk energiek, stoutmoedig en onvoorspelbaar in vergelijking met de voorgaande maanden.

Als kinderen de leeftijd van twee jaar bereiken begint de pre-operationele fase. Tijdens deze fase leren kinderen op een complexere manier om te gaan met hun omgeving door het gebruik van woorden en mentale beelden.

– Piaget –

Klassiek gedrag tijdens de terrible twos

De terrible twos

Tijdens deze leuke en speciale fase kunnen we verschillende gedragingen en houdingen gaan opmerken waar we van moeten genieten en soms moeten proberen te corrigeren.

Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Kinderen laten zien hoe ze zich voelen ten opzichte van het moment. Ze kunnen hun blijheid tonen tijdens het bezoek van een familielid of hun ergernis wanneer je hun wensen niet vervult.
 • Het is makkelijk om hun aandacht vast te houden op deze leeftijd maar het kan ook makkelijk zijn het weer te verliezen als de activiteit naar hun beleving monotoon of oninteressant is.
 • De kleintjes kunnen heel gevoelig en enigszins egocentrisch zijn. Zo zouden ze bijvoorbeeld de koningin van het huis zijn, of de kleine krijger van mama.
 • Driftbuien, schreeuwen en zelfs het vertonen van agressiviteit kan typisch gedrag zijn dat kenmerkend is voor de terrible twos.

Aanbevelingen om met de terrible twos om te gaan

De terrible twos ofwel de peuterpubertijd
 • Beloon je kinderen voor hun goede gedrag 
  Het is belangrijk dat je ze laat zien dat goed gedrag wordt erkend. Het belonen van hun goede gedrag kan ook de waarde van inspanning versterken.
 • Wees een goed rolmodel
  Wanneer het gezin goede voorbeelden geeft is het makkelijker om goed gedrag weerspiegeld te zien in de kleintje in huis. De verschrikkelijke twee jaar worden benadrukt door de herhaling van woorden en gedragingen van degenen die dicht bij ze staan.
 • Stel regels vast
  Het opleggen van en vasthouden aan regels zal ze helpen om goed gemanierd te zijn. Het zal ook hun integratie in de samenleving bevorderen als ze ouder zijn.
 • Leer ze om zich met woorden uit te drukken
  Dit zal voorkomen dat ze in een driftbui krijgen. Het is belangrijk voor je dat je ze laat zien dat negatief gedrag hen niet zal helpen om te bereiken wat ze willen.
 • Geef ze de macht om beslissingen te nemen
  Geef ze zo nu en dan de mogelijkheid om te kiezen wat ze willen eten of met welk speelgoed ze willen spelen. Hierdoor zullen ze begrijpen dat hun mening ook belangrijk is.
 • Laat ze de gevolgen ervaren

  Als je ze al meerdere keren hebt verteld wat er zal gaan gebeuren (zolang het hun integriteit niet schaadt), laat ze dan de gevolgen van hun acties ervaren. Misschien zullen ze daarna meer aandacht besteden aan wat je zegt.

 • Relax
  Je moet begrijpen dat de rotzooi die ze maken normaal is voor de fase waarin ze zitten. Probeer jezelf niet uit te putten op zoek naar perfectie thuis want dat zal alleen maar bijdragen aan de stressvolle situatie.

Ondanks de moeilijkheden kan de fase van de terrible twos ook een mooie, geestige en fascinerende fase zijn.

Als ouders moeten we het eenvoudig waarderen en onze kleintjes het beste geven wat we kunnen. Alles wat ze nodig hebben is onze steun en tolerantie als ze opgroeien.

Ik ben een aardbeving van liefde
met jou wil ik delen
Jij mijn prachtige moeder, kijk me weggaan en weer terugkomen
Dankzij jou kunnen mijn ogen schijnen,
Ik kan de bries langs me heen voelen gaan,
Dankzij jou laten mijn voeten mij springen
– Anoniem 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hoecker JL. (2016). I’ve heard a lot about the terrible twos. Why are 2-year-olds so difficult?
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/terrible-twos/faq-20058314
 • Potegal M, et al. (2003). Temper tantrums in young children: 2. Tantrum duration and temporal organization.
  journals.lww.com/jrnldbp/pages/articleviewer.aspx?year=2003&issue=06000&article=00003&type=abstract

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.