Ontdek 7 tekenen van mentale uitputting bij ouders

Mentale uitputting ontstaat als je het gevoel hebt dat je werk als moeder je hulpbronnen overweldigt. Ontdek hoe je het kunt vaststellen.
Ontdek 7 tekenen van mentale uitputting bij ouders
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Moeder zijn is een full-time baan. Je moet je kinderen voeden en schoonmaken, op hun gezondheid letten, ze naar school brengen en weer halen, ze helpen met hun huiswerk en ook nog quality time met ze doorbrengen. Maar daarnaast heb je een huis om voor te zorgen en een baan om te vervullen. Door al het bovenstaande lijden steeds meer ouders aan mentale uitputting.

Wil je weten waar dit uit bestaat? We leggen het je uit in het onderstaande artikel.

Tekenen van mentale uitputting bij vaders en moeders

Men heeft ontdekt (Engelse link) dat ongeveer 11,6% van de mannen en 12,9% van de vrouwen met kinderen lijdt aan extreme uitputting die voortkomt uit de uitoefening van hun rol.

In plaats van te genieten van hun vader- of moederschap, zijn ze slaaf van een lichamelijk en geestelijk uitputtende routine, die uiteindelijk het hele gezin beïnvloedt.

Mentale uitputting beïnvloedt alle gebieden van iemands leven. Daarom wordt de situatie vroeg of laat onhoudbaar en komt het probleem op de ergste manier aan het licht. Wil je het echter op tijd onderkennen , dan zijn dit de tekenen waar je op moet letten.

1. Slaapstoornissen

Je kunt je de hele dag door uitgeput en slaperig voelen en in de heel vroege uurtjes uitgeput op de bank in elkaar zakken.

Toch geniet je niet van een kwaliteitsrust omdat je slaap gefragmenteerd en onrustig is. Zorgen en dingen die nog gedaan moeten worden verdringen je gedachten als je in bed ligt. Je wordt vervolgens wakker voordat de wekker afgaat.

A woman sitting in bed looking exhausted.

2. Overmatig hongergevoel

Slaapgebrek, stress en angst kunnen tot overeten leiden. Vooral is er vaak een behoefte om ongezond voedsel te eten dat veel vet en suiker bevat.

Honger is een mechanisme dat het lichaam bij stress in werking zet om over voldoende energie te beschikken. Maar als het een situatie wordt die langere tijd aanhoudt, is dat heel schadelijk.

3. Concentratiemoeilijkheden

Iets eenvoudigs en alledaags als een boek lezen kan onmogelijk lijken als je lijdt aan extreme psychische uitputting. Dit komt doordat je cognitieve functies aangetast zijn en je prefrontale cortex niet goed werkt. Daarom kun je moeite hebben om een gesprek te volgen of voel je voortdurende verwarring of mentale mist.

4. Geheugenproblemen door mentale uitputting

Je vergeet waar je de sleutels hebt gelaten, hoe laat de afspraak met de tutor van je kind was, of wat je in de supermarkt was gaan kopen. Deze geheugenproblemen komen vaak voor als de geest verzadigd is en niet alle lopende zaken kan verwerken.

5. Prikkelbaarheid

Als je de laatste tijd merkt dat je meer tegen je kinderen schreeuwt dan je zou willen, dat je over alles boos wordt, en dat de ruzies met je partner steeds vaker voorkomen, kun je merken dat je geestelijk uitgeput bent.

De meeste tijd prikkelbaar, opvliegend en ongeduldig zijn is een teken dat je het rustiger aan moet doen.

6. Emotionele labiliteit

Een van de duidelijkste tekenen is de moeite die je hebt om je emoties te reguleren. Je stemming lijkt wel een achtbaan: je gaat van euforie naar droefheid, van angst naar schuldgevoel, je huilt gemakkelijk en hebt het gevoel dat je interne toestanden niet onder controle zijn.

7. Extreme vermoeidheid en apathie

Tot slot is het heel gewoon dat je je voortdurend moe voelt. Maar het is een soort vermoeidheid die niet zakt met een dutje of een goede nachtrust.

Het is een uitputting die je lichamelijk, geestelijk en emotioneel beïnvloedt, die je lange tijd voortsleept, en die je verhindert te presteren in je dagelijks leven. Daardoor voel je je niet geïnteresseerd of gemotiveerd als het om wat voor activiteit dan ook gaat en wil je alleen maar rusten. Dat lukt echter niet omdat je geest voortdurend in beweging is.

A mother lying on the couch looking overwhelmed.

Verminder mentale uitputting om je levenskwaliteit terug te krijgen

Emotionele uitputting kan invloed hebben op je werkprestaties, je sociale leven, en je relatie met je partner. Bovendien kan het de band met je kinderen verslechteren. Het verhoogt namelijk het risico op gewelddadig en nalatig ouderlijk gedrag (Engelse link).

Als je er niets aan doet, kan deze situatie zelfs leiden tot een psychische stoornis, zoals angst of depressie.

Je lichaam laat je merken dat je de machine forceert, dat je het rustiger aan moet doen en beter voor jezelf moet zorgen. Om dat te bereiken moet je delegeren.

Misschien moet je de toewijzing van taken met je partner reorganiseren, hulp vragen aan een familielid, een beroepskracht inhuren om je te helpen met de kinderen of het huishouden, of gewoon je niveau van zelf-eisen verlagen. Het huis hoeft niet altijd perfect te zijn. Er gebeurt ook niets als je kinderen een buitenschoolse activiteit per week minder doen.

Kinderen hebben bovenal gelukkige ouders nodig die in staat zijn hen de aandacht, liefde en steun te geven die ze nodig hebben. En jij, als moeder, verdient het om van je moederschap te genieten in plaats van het als een dagelijkse strijd te beleven.

Daarom, als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt en niet weet hoe je deze situatie moet kanaliseren, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roskam, I., Raes, M. E., & Mikolajczak, M. (2017). Exhausted parents: Development and preliminary validation of the parental burnout inventory. Frontiers in psychology8, 163.
  • Mikolajczak, M., Gross, J. J., & Roskam, I. (2019). Parental burnout: What is it, and why does it matter?. Clinical Psychological Science7(6), 1319-1329.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.