Moeder zijn is een keuze, instinct is een mythe

Een moeder weet van nature hoe ze voor haar kinderen moet zorgen en beschermen. Deze woorden vatten het concept dat bekend staat als het moederinstinct samen.
Moeder zijn is een keuze, instinct is een mythe
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Moederschap wordt beschouwd als een aangeboren instinct dat vrouwen drijft om hun kinderen te beschermen en te verzorgen. Voor sommige vrouwen is het moederinstinct echter een mythe.

Instinct of keuze?

We observeren echter elke dag honderden handelingen die het geloof in het instinct van moeders afbrokkelen. Het verandert langzamerhand in een mythe. We beginnen te geloven dat ‘moeder zijn is ervoor kiezen om er één te zijn.’

Vanuit cultureel oogpunt worden de meeste vrouwen geleerd om een partner te zoeken, te trouwen en zich voort te planten.

Tegenwoordig zien we echter een belangrijke groep vrouwen die hun eigen lot in handen hebben genomen. Om veel verschillende redenen hebben ze niet de motivatie, instelling of tijd om deze belangrijke ‘rol van liefde’ te vervullen.

Om een moeder te zijn is het handig om een bepaalde emotionele volwassenheid te bezitten. Hiermee kan je de veeleisende taak om voor een pasgeboren baby te zorgen en ervan te houden uitvoeren.

Afhankelijk van de betekenis dat het moederschap heeft voor de nieuwe moeder en haar relatie met haar eigen moeder en partner, kan deze ervaring plezierig zijn of een grote bron van conflict en opoffering.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de beslissing van een vrouw om al dan niet moeder te worden zijn onder andere:

 • ervaringen
 • emoties
 • educatie
 • sociale omgeving
Instinct van de moeder

Wat houdt moederschap in? Is het instinct of keuze?

De beslissing om kinderen te krijgen is er één die een moeder alleen moet nemen. Om deze beslissing te nemen is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat moederschap inhoudt. Dit bewustzijn is fundamenteel voor de toekomst van de baby.

Het is erg belangrijk om een duidelijk plan te hebben van wat we willen om te voldoen aan onze eigen verwachtingen als vrouwen en moeders.

Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om eerst hun professionele carrière op het goede spoor te zetten. Hierdoor hebben ze een solide economische basis voordat ze het moederschap op zich nemen.

Met financiële zekerheid kunnen ze iemand zoeken om hen te helpen met de essentiële taak om voor hun kind te zorgen terwijl ze blijven groeien in hun carrière.

Voor andere vrouwen is moeder zijn hun belangrijkste prioriteit. Zij nemen op een natuurlijke manier de taak op zich om hun kind te verzorgen en beschermen vanaf het moment dat de pasgeborene in hun leven komt.

De steun van familieleden en haar partner is erg belangrijk. Ze zullen helpen om de emotionele middelen en financiële steun te bieden om het nieuwe kind een goede start te geven.

Aspecten die je in gedachte moet houden voordat je moeder wordt

Moeder zijn is een unieke en bevredigende ervaring. Het perfecte moment in het leven om moeder te worden bestaat niet. Het is echter goed om zekerheid te hebben en een aantal factoren in overweging te nemen om de beslissing op verantwoorde manier te nemen:

 • Hou rekening met de mening van je partner. Zorg dat het een goed moment in de relatie is. Wil je partner ook een kind ter wereld brengen?
 • Men denkt te weten dat de ideale leeftijd om te bevallen tussen 18 en 22 jaar is. Maar elke vrouw die besluit moeder te worden kan de capaciteit en voldoende middelen hebben om voor haar kind te zorgen.
 • Het raadplegen van een arts is één van de belangrijkste stappen die je moet nemen voordat je moeder wordt.
 • Voordat je overweegt om een kind te krijgen is het belangrijk om weg te blijven van alle giftige gewoonten die de gezondheid van een baby kunnen schaden. Gewoonten zoals: roken, drinken, slecht voedingspatroon met veel vet en suiker, enz.

Enkele adviezen

Hier zijn enkele adviezen voor het nemen van de beslissing om moeder te worden:

 • Denk na over hoeveel kinderen je zou willen hebben en in welk tijdsbestek.
 • Raadpleeg je partner om te kijken wat hij denkt. Zoek uit of hij er klaar voor is. En heeft hij de juiste eigenschappen om samen voor het kind te zorgen enz.
Jong stel aan zee
 • In het geval van een alleenstaande vrouw die besluit om een kind te krijgen, overweeg om vooraf te sparen om een reservefonds te hebben. Dit zal helpen in het geval van onverwachte gebeurtenissen.
 • Als je denkt dat je niet bekwaam genoeg bent om moeder te worden of dat je instinct je in de steek zal laten, maar je toch een baby wilt hebben, raadpleeg dan een specialist. Deze kan je helpen je te oriënteren op hoe je het beste met je angsten en twijfels om kunt gaan.

De belangrijkste stap is om je ervan bewust te zijn dat het een hele belangrijke levensbeslissing is. Je moet ook een bereidwillig hart en een open geest hebben. Dit zal het mogelijk voor je maken om je kinderen met liefde en toewijding groot te brengen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.