6 mythes van het moederschap

21 augustus 2018

Het intense gevoel van blijdschap dat een moeder heeft, omdat ze weet dat er een kindje onderweg is, kan worden overschaduwd door vele twijfels en gedachten die ze maar niet los kan laten. Zeker wanneer we het hebben over de mythes van het moederschap, is dit absoluut waar.

Mythes zijn algemene overtuigingen die door de maatschappij zijn verspreid door een gebrek aan kennis en feiten ten opzichte van een bepaald onderwerp. Er zijn talloze zinloze en ongegronde overtuigingen over het moederschap die van generatie op generatie zijn doorgegeven. 

Deze overtuigingen kunnen een onervaren moeder ongerust of bang maken over de verzorging van haar kind. Deze moeders kunnen zichzelf zelfs gaan afvragen op hun eigen moederschap wel toereikend is.

De mythes van het moederschap zouden geen reden tot bezorgdheid moeten worden. Aan de andere kant, wanneer een moeder onvoldoende kennis heeft over een onderwerp waar ze ongerust over is, zal ze onderzoek moeten doen, profesisionele hulp moeten zoeken en de juiste oplossingen moeten vinden. 

Niet alles wat ons wordt verteld over het moederschap is de waarheid. Het is belangrijk om te weten dat iedere zwangerschap anders is. Elke baby ontwikkelt zich op een andere manier. Met de juiste kennis met betrekking tot de verzorging die je zal moeten bieden, zal je het geweldig goed doen. 

Mythes van het moederschap

Oververmoeide moeder

In dit artikel delen we een aantal mythes van het moederschap en onderzoeken we of deze op de waarheid berusten. Je zal een zorgelozere en zelfverzekerde moeder worden wanneer je over de juiste informatie beschikt:

Moeder zijn betekent oneindig geluk

Hoewel we als moeder vreugde en voldoening krijgen wanneer we onze kroost zien opgroeien, zijn er ook verdrietige momenten. Er zijn dagen dat we van streek, bezorgd of gefrustreerd zijn.

Het moederschap betekent dat je geen vrijheid meer hebt

Integendeel, het moederschap is een periode waarin de moeder veel moet plannen, maar daarbij niet mag vergeten dat ook zij recht heeft op plezier, hobby’s, winkelen, een bezoek aan de bioscoop of het park etcetera.

Het geven van borstvoeding maakt ons betere moeders

Het is waar dat het geven van borstvoeding kinderen bij draagt aan de gezondheid van de baby. Het versterkt ook de band tussen de moeder en haar kind. Echter, er zijn nog andere manieren van voeden die net zo gezond zijn.

Daarom is een vrouw niet meteen een slechte moeder wanneer ze om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding geeft aan haar baby.

Alle vrouwen dromen er van kinds af aan van om moeder te worden

Hoewel het moederschap voor veel geluk en voldoening kan zorgen, is het moederschap zeker niet van essentieel belang om je vrouw te voelen.

Postnatale depressie is het gevolg van een gebrek aan liefde van de moeder voor de baby

Als de moeder een depressie krijgt na de geboorte van haar kind heeft dat te maken met de hormonale verschuivingen die ze ervaart. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan liefde voor haar kind.

Tips voor een mythe-vrij moederschap 

Moeder speelt met baby

Wanneer je te maken hebt met de mythes van het moederschap, is het belangrijk om je de volgende tips te realiseren. Hierdoor kun je je kennis vergroten en het aantal twijfels minimaliseren die kunnen ontstaan door de verkeerde overtuigingen:

  • Lees tijdschriften en artikelen over het moederschap, zodat je je kennis vergroot ten opzichte van verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan het gebruik van spenen of hoe je tegelijkertijd een goede moeder en vrouw kan zijn, etc.
  • Hecht geen waarde aan de opmerkingen of adviezen van anderen. Het is belangrijker professionele hulp van een dokter of psycholoog te zoeken.
  • Vraag je partner om hulp. Het opvoeden van een kind is geen gemakkelijke taak en als moeder heb je altijd iemand nodig die je begrijpt en je helpt.
  • Moeders zouden zeker moeten zijn over hun eigen moederschap. Moeders zijn waardevolle en moedige vrouwen die het altijd zo goed mogelijk proberen te doen.

Onthoud dat ook moeders niet perfect zijn. Echter, de meeste van hen zijn dappere vrouwen die iedere dag weer talloze uitdagingen aan gaan.

Eerlijk informatie kan de uitdagingen die het moederschap je biedt wat gemakkelijker maken.