Hoe voorkom je dat je een bemoeizuchtige ouder wordt

Een ouder zijn is niet makkelijk. Soms proberen we ons te veel te bemoeien met onze kinderen. Als gevolg ontwikkelen ze geen zelfvertrouwen en vergeten ze hun eigen keuzes te maken. 
Hoe voorkom je dat je een bemoeizuchtige ouder wordt

Laatste update: 31 juli, 2019

Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Maar omdat we niet geboren worden met een handleiding onder onze arm, maken we allemaal fouten, zoals bijvoorbeeld het zijn van een bemoeizuchtige ouder.

Proberend om alles in de gaten te houden en te zorgen dat alles goed verloopt, zijn we vaak eerder bemoeizuchtig in plaats van behulpzaam. Dit zorgt ervoor dat kinderen niet goed kunnen ontwikkelen, wat kan leiden tot veel problemen.

Een ouder zijn is niet altijd makkelijk

Het ouderschap is erg complex en elk kind heeft zijn eigen persoonlijkheid dat gevormd wordt tijdens het opgroeien. Ouders spelen een fundamentele rol in dit proces. Je kind kan echter niet natuurlijk ontwikkelen als je een bemoeizuchtige ouder bent.

Begeleid ze op hun eigen pad, dicteer het niet

Het is belangrijk dat ouders begrijpen dat hun kinderen hun eigen leven hebben. Onze taak is om ze te begeleiden en op het juiste spoor te houden, maar niet om elk probleem voor ze op te lossen. Ze groeien op en moeten leren hoe ze zelfstandig door elke periode van hun leven komen.

Door te veel op je kinderen te letten en altijd op zoek te zijn naar perfectie, kunnen hun vaardigheden niet ontwikkelen. Als je bemoeizuchtig bent, in plaats van behulpzaam, belemmer je hun ontwikkeling.

Een tiener op haar mobiel

Wees geen bemoeizuchtige ouder, maar wees ook niet te makkelijk

Dit betekent dat we niet alles moeten doen wat onze kinderen zeggen. Er moet namelijk een balans zijn. Kinderen moeten leren dat er grenzen zijn en een goede situatie kunnen onderscheiden van een slechte.

Het idee is om een harmonieuze relatie te hebben waarin zowel de ouders en de kinderen zich comfortabel voelen en er van genieten om een deel van het gezin te zijn. Ouders moeten altijd positief zijn, maar ook streng wanneer het nodig is.

Hoe gedragen kinderen zich tegenover een bemoeizuchtige ouder?

Ze zoeken vaak naar gevaarlijke situaties waarin ze genieten van het uitdagen van hun ouders. Het zijn vaak kinderen met emotionele tekortkomingen die daarom ook constant gestrest zijn.

Ze voelen zich vaak verdrietig of niet op hun plek, waardoor ze angsten vormen die kunnen zorgen voor serieuze problemen.

Een laag zelfbeeld door de bemoeizuchtige ouder

Kinderen met een bemoeizuchtige ouder hebben vaak een laag zelfbeeld omdat ze het gevoel hebben dat ze nooit goed genoeg zullen zijn voor hun ouders. Ze hebben het gevoel dat ze niks goed kunnen doen, wat vaak hun relaties met anderen beïnvloedt.

Besluiteloos

Het zijn kinderen die niet zelf keuzes kunnen maken en het vaak moeilijk vinden om ergens verantwoordelijk voor te zijn. Ze verstoppen zich voor alles dat ervoor zorgt dat ze uit hun comfortzone komen.

Een bemoeizuchtige moeder

Bouw vertrouwen op

We moeten leren om open te zijn met onze kinderen om een goede hoeveelheid vertrouwen op te bouwen. Onthoud dat kinderen naar iemand anders zullen zoeken als ze jou niet vertrouwen en dit zal niet altijd de juiste persoon zijn. Dit kan leiden tot het maken van slechte keuzes.

Wanneer ze nog jong zijn heb je volledige controle. Naarmate ze ouder worden nemen ze misschien echter een ander pad dan jij voor ze gepland had.

Onthoud dat je kind niet altijd klein zal blijven en een adolescent zal worden. Ouders zijn vaak bang voor deze periode vanwege de veranderingen die het met zich mee brengt. Degene die het het moeilijkst vindt is de bemoeizuchtige ouder.

Je kinderen zullen alles waar jij je mee bemoeit voor je verborgen proberen te houden en zich op een compleet onverwachte manier uiten.

Als ouders moeten we daarom begrijpen dat onze kinderen niet ons eigendom zijn. We moeten ze in hun eigen tempo laten groeien en tegenslagen laten ervaren, maar ze nooit laten vergeten dat we er altijd voor ze zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Baumrind, D. (1966). PARENTAL CONTROL EFFECTS OF AUTHORITATIVE. Child Development.
  • Bornstein, L., & Bornstein, M. (2014). Estilos Parentales y el Desarrollo Social del Niño. Development.
  • López, S. P., Mesa, J. L., & Linares, M. C. C. G. (2002). Los estilos educativos de los padres y la competencia psicosocial de los adolescentes. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 79-95. https://www.raco.cat/index.php/AnuarioPsicologia/article/download/61699/88466

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.