Hoe bereik je dat je oudere kind zich ook belangrijk voelt

Wanneer er een nieuwe baby wordt geboren in huis, zal het grootste deel van onze tijd aan hem gericht zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt voorkomen dat een ouder kind zich niet minder belangrijk gaat voelen.
Hoe bereik je dat je oudere kind zich ook belangrijk voelt

Laatste update: 10 mei, 2019

De eerstgeborene is een zeer speciaal kind omdat papa en mama hem vol verwachting in hun wereld hebben ontvangen. Ze bedelven hem onder hun volle aandacht en tonen constant hun onvoorwaardelijke liefde. Eigenlijk krijgt het eerste kind het beste deel van zijn ouders.

Met het eerste kind studeer je af als ouder. Je leert immers een rol die je nooit eerder hebt gehad. Wanneer er een nieuwe baby komt doe je weer dezelfde handelingen, maar toch is het anders. Je hebt namelijk wat meer ervaring opgedaan en je bent rijper geworden. Daar komt nog bij dat ook je eerste kind, nu meer dan ooit, speciale aandacht nodig heeft.

Een tweede kind erbij

Het is heel normaal dat je oudste kind jaloezie voelt en dat moet je volkomen accepteren, want hij zal nu alle aandacht moeten delen. Het nieuwe spruitje zal immers een beetje meer zorg en toewijding nodig hebben.

Daarom is het belangrijk dat je je eerste kind erbij betrekt vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Je moet hem uitleggen dat zijn broertje of zusje na de geboorte veel aandacht en zorg nodig heeft en dat hij een bijdrage kan leveren aan deze prachtige taak. Op die manier kan er ook een liefdesband tussen de twee kinderen groeien.

Hoe bereik je dat je oudere kind zijn broer of zus accepteert?

Een broertje en een zusje die met elkaar spelen

Veel gedachten kunnen verwarring veroorzaken. Je gaat twijfelen over dingen als: “mijn oudste kind is mijn leven, maar mijn tweede is dat ook”; “mijn eerste kind is eraan gewend dat zijn ouders er alleen voor hem zijn, maar de nieuwe baby heeft ons ook alleen nodig”, enz. Iets wat zeker niet werkt is dat papa er voor het ene kind is en mama er voor het andere.

Je moet ervoor zorgen dat er voldoende gelijkheid en integratie is in je gezin. Zo niet, dan kan dit leiden tot flinke psychische problemen bij je oudste kind. Het kan onder andere een onverschillige houding teweeg brengen. Als het niet lukt om dit tijdig te corrigeren kan het heel moeilijk worden.

Om ervoor te zorgen dat je oudere kind zich niet minder belangrijk gaat voelen, kun je de volgende adviezen ter harte nemen:

Evenwicht

Je moet niet de fout begaan om meer aandacht te schenken aan het oudste kind omdat je denkt dat hij het meest getroffen zal zijn door de komst van zijn kleine broertje of zusje.Het oudste kind zal zeker een zekere mate van jaloezie voelen, maar om die reden hoeft hij niet alle aandacht te krijgen.

Gelijkheid

Beide kinderen zullen moeten leren en begrijpen dat ze broertjes of zusjes zijn en daarom zullen ze beide evenveel liefde ontvangen.

Kansen

Zodra je op de hoogte bent van het nieuws dat jullie opnieuw ouders worden, moet je er met je kind over praten.

Je kunt het hebben over de komst van zijn broer of zus, de liefde die ze voor elkaar zullen hebben en de liefde die ze beide van hun ouders zullen ontvangen. Het idee hierachter is om hem het gevoel te geven dat hij ertoe doet, ongeacht wie er eerder of later is geboren.

Dialoog

Alles gaat gepaard met een dialoog. Ook al is het kind nog zo klein, hij heeft toch het vermogen om al naargelang zijn ontwikkelingsfase te oordelen en te begrijpen. Leg hem dus uit wat er gebeurt.

Geen vergelijkingen

Een veelvoorkomende fout die ouders maken is dat ze gaan ‘vergelijken’. Voor geen enkel kind is het goed om zich vergeleken te voelen of dingen te horen als: ”Je oudere broertje doet het beter”. Het is goed om de sterke en de zwakke kanten van elk van hun te accepteren.

Let op je woorden

We moeten goed opletten met wat we zeggen, omdat je kinderen daar verkeerde conclusies uit kunnen trekken. Spreek dus op een verantwoorde manier met ze en voorkom zo dat ze zich schuldig of minderwaardig voelen.

Tweede kind op komst

Dingen om rekening mee te houden bij een tweede kind

Misschien is het met het tweede kind allemaal wat gecompliceerder. Er zijn twee kinderen in verschillende leeftijdsfases, de zorg voor het eten, meer verantwoordelijkheden, alles verdubbelt zich.

Denk erom dat je voorkomt dat je tweede kind zich daardoor slecht gaat voelen. Je stuurt hem anders indirect een verkeerde boodschap.

Bij broertjes of zusjes van hetzelfde geslacht en van dezelfde leeftijdsgroep, gaat meestal alles wat de oudste achterlaat aan speelgoed en kleding over op de jongste.

Pas daarmee op! Om economische redenen kan dit zeer verstandig zijn. Er ontstaat echter een probleem wanneer je jongste kind het idee krijgt dat hij geen recht heeft op nieuwe dingen of op dingen die hij leuk vindt. Voorkom dat hij zich zo gaat voelen.

Helaas bestaat er geen handleiding die je zal vertellen hoe je perfecte ouder moet zijn. Wees er echter wel voldoende op bedacht dat je geen twee prototypes van je kinderen gaat vormen. Elk van hen is uniek, er is er maar één van.  Elke geboorte is dat ook. De sleutel is evenwicht, liefde en je kinderen niet vergelijken. Wellicht ook interessant voor jou

De effecten van leeftijdsverschil tussen broers en zussen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De effecten van leeftijdsverschil tussen broers en zussen

Als je je afvraagt ​​je af wat het beste leeftijdsverschil tussen broers en zussen is, dan vind je dit artikel wellicht nuttig.