5 tips om een goede grootouder te zijn

Een goede grootouder probeert plannen te delen met de kleinkinderen, hen lessen te leren en ervaringen te delen op een liefdevolle en medeplichtige manier.
5 tips om een goede grootouder te zijn
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 19 april, 2024

Ongetwijfeld beschrijven mensen die een goede band hebben gehad en hun leven lang van hun grootouders hebben kunnen genieten dit als een prachtige ervaring. Opa’s en oma’s staan zichzelf meestal toe om met hun kleinkinderen te doen wat ze met hun kinderen niet hebben gedaan. Wil jij tips om een goede grootouder te zijn?

Deze relatie wordt op een andere manier beleefd, omdat er geen verantwoordelijkheid is in de volledige zin van ouderschap, maar eerder een begeleiding en de vrijheid om hand in hand met kleinkinderen de wereld te verkennen. Met de komst van kleinkinderen bevinden grootouders zich ook vaak in een andere levensfase – actief, maar in een ander tempo, met andere interesses en andere zorgen.

Als je een goede grootouder wilt zijn, volgen hier enkele nuttige tips om de band met je kleinkinderen te cultiveren.

Hoe word ik een goede grootouder voor mijn kleinkinderen?

Een band creëren met kleinkinderen is de droom van veel grootouders, maar niet iedereen weet hoe dat moet. Vooral niet in dit digitale tijdperk, waarin kinderen het liefst meer tijd voor beeldschermen doorbrengen. Hieronder vind je een aantal tips als je wilt weten hoe je een goede grootouder kunt zijn.

1. Deel anekdotes met je kleinkinderen

Kun je je voorstellen hoe het voor je kleinkinderen is als je ze vertelt dat je in jouw tijd geen mobiele telefoons gebruikte om te communiceren? Of dat je, om een liedje dat je mooi vond ‘op te slaan’, de radio moest bellen en vragen of ze het wilden uitzenden, zodat je het op een cassettespeler kon opnemen? Ongetwijfeld zijn veel van de ervaringen die je hebt meegemaakt interessant en aantrekkelijk, omdat ze een ander tijdperk weerspiegelen en verrassend kunnen zijn voor je kleinkinderen.

Ontzeg jezelf niet om ze een andere wereld te laten zien. Dit verrijkt niet alleen hun kijk op het leven maar helpt hen andere werkelijkheden te leren kennen. Intergenerationele uitwisseling (Spaanse link) helpt om tradities levend te houden.

tips om een goede grootouder te zijn

2. Een goede grootouder maakt plannen met de kleinkinderen

Om te delen met je kleinkinderen kun je je eigen momenten van ontspanning en vrije tijd creëren, die niet altijd de aanwezigheid van je kinderen vereisen. Je kunt ze bijvoorbeeld meenemen naar het park of de bioscoop, als een grootouder-kleinkind uitje. Je kunt ze ook vragen om je te helpen eten klaar te maken of de planten water te geven. Naast het ‘wat’, gaat het ook om de kwaliteit van de gedeelde tijd.

3. Heb een eigen ‘ritueel’ of een unieke gewoonte met je kleinkind

Bijvoorbeeld ‘Pasta donderdag’ of ‘Film vrijdag’. Dit bouwt anticipatie en verwachting op voor die langverwachte dag waarop je samen kunt delen en plezier kunt hebben. Dit is een geweldige manier om een blijvende band te creëren die jullie je hele leven zullen herinneren.

4. Laat ze je hobby’s zien

Of je nu geïnteresseerd bent in vissen of schilderen, je kunt een deel van jouw wereld delen met je kleinkinderen. Zo kun je ook een nieuw facet ontdekken van die activiteit waar je zo van houdt. Misschien kunnen ze dankzij jou in de toekomst geïnspireerd raken en dezelfde hobby’s volgen.

5. Vraag ze naar hun interesses en activiteiten

Als je je afvraagt hoe je een goede grootouder kunt zijn, denk dan aan de basis: leer je kleinkinderen kennen. Maak deel uit van hun leven en weet wat hen interesseert, wat ze leuk en minder leuk vinden. Vaak winnen kleinkinderen eerder aan vertrouwen en openheid bij grootouders dan bij ouders.

Dit komt omdat ze soms bang zijn voor de reactie van de ouders. Daarom moet je als grootouder weliswaar zorgen voor het vertrouwen dat je kleinkind in je stelt, maar je kunt ze ook helpen om hun emoties te begrijpen, na te denken voordat ze iets doen, na te denken over hun daden en nog veel meer.

Het is belangrijk dat je de opvoeding van hun ouders respecteert

Het is waar dat grootouders hun kleinkinderen bepaalde ‘gunsten’ kunnen geven of bepaalde ‘grillen’ kunnen toestaan. Als ze bijvoorbeeld een logeerpartijtje hebben, zeggen ze misschien snel ja tegen chocolade voor het slapengaan of een zoete frisdrank. Daar ligt de basis van deze medeplichtigheid, van deze band die voor jullie beiden zo waardevol en levensveranderend is.

Als grootouder moet je echter ook respect hebben voor het soort opvoeding dat je eigen kinderen met hun kinderen willen. Dat wil zeggen, het is belangrijk dat je weet hoe je bepaalde grenzen moet respecteren en dat je voorkomt dat je je kind confronteert of tegenspreekt in het bijzijn van je kleinkind. Je kunt ze je waarden leren en je kennis overdragen, maar houd altijd in gedachten dat jouw kinderen een plan hebben voor je kleinkinderen.

Een kleinkind knuffelt zijn opa

Een wederzijds voordelige relatie

De mogelijkheid om grootouders te zijn of als grootouder te zijn voor andere kinderen in de buurt van de familie biedt een band met meerdere voordelen (Spaanse link) voor beide betrokken partijen. De kinderen ontwikkelen zich in een liefdevolle omgeving, terwijl de grootouders zich gewaardeerd en geliefd voelen en ook nieuwe energie opdoen door deze nieuwe ervaring van lesgeven vanaf een andere plek, een plek die wat meer ontspannen is en met meer plezier.

De volwassenen die van deze nabijheid kunnen genieten, hebben een sterkere gezondheid en vinden meer betekenis in het voortzetten van activiteiten, en zorgen beter voor zichzelf. Daarom is deze band ook een geweldig tegengif om depressie en ontmoediging te voorkomen.

Ook leren kinderen in een ander tempo met zichzelf om te gaan – soms langzamer. Volgens de mogelijkheden van grootouders leren ze empathie en zorg te voelen. Met andere woorden, in deze grootouder-kleinkindrelatie hebben kinderen ook een geweldige leerschool (Spaanse link) voor de ontwikkeling van emotionele intelligentie.

Daarom zijn degenen die de mogelijkheid hebben om deze relatie te hebben, het erover eens dat samen met grootouders herinneringen voor het leven worden gesmeed. Met deze tips kun je de opa of oma worden die elk kleinkind graag zou willen hebben!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.