7 Zinnen over grootouders die vol liefde zijn

De volgende zinnen over grootouders zullen je herinneren aan hun onberekenbare waarde in het leven van hun kleinkinderen. Blijf lezen!
7 Zinnen over grootouders die vol liefde zijn
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Ouders zijn de primaire gehechtheidsfiguren voor kinderen. Maar, gelukkig, tijdens hun groei kunnen ze ook andere prachtige en zinvolle familiebanden koesteren. Van al die relaties verdient die met hun grootouders een speciale vermelding, zo speciaal als die intergenerationele band vol liefde, illusie en leren van beide kanten. Om de onvervangbare rol te eren die deze figuren voor kinderen spelen, willen we je daarom enkele zinnen over grootouders laten zien die je zullen herinneren aan de onberekenbare waarde van hun aanwezigheid in het leven van je kinderen.

Als je het geluk had je grootouders te kennen, herinner je je vast met oneindige genegenheid en nostalgie de tijd die jullie deelden. Bovendien ben je je, sinds je moeder bent geworden, waarschijnlijk bewust geworden van de steun die je ouders bieden bij de opvoeding van je kinderen en van de mooie band die tussen hen gesmeed is.

Niets is zo troostend als de liefde te zien die ze voor elkaar hebben, de medeplichtigheid die ze delen en de manier waarop ze elkaar verrijken. En waarlijk, grootouders spelen een prachtige rol.

7 zinnen over grootouders vol liefde

Zinnen over grootouders die vol liefde zijn

1. “Er zijn ouders die niet van hun kinderen genieten, maar er is geen grootouder die niet dol is op zijn kleinkinderen”

Ouder zijn en grootouder zijn zijn heel verschillende rollen. De laatste, vrij van druk, eisen en verantwoordelijkheden, biedt de gelegenheid om oprecht van een kind te genieten en het lief te hebben.

Grootouders voelen niet de behoefte om hun kleinkinderen op te voeden, hun gedrag te beoordelen of te corrigeren. Dat is de taak van hun ouders. Om dezelfde reden zijn ze in staat ze volledig te aanvaarden en ze te aanbidden in hun zuiverste essentie, en ze te zien door liefdevolle lenzen die hen alleen het goede in deze kleintjes lijken te laten zien.

2. “Een van de geneugten van grootouder zijn is de wereld weer te zien door de ogen van een kind”

Elke grootouder kan zeggen dat de komst van hun kleinkinderen een injectie van energie was (Spaanse link), dat hun aanwezigheid stimulerend werkt, en dat ze in hun gezelschap het wonder van de kindertijd weer ervaren. De kleinkinderen zijn de motor van de grootouders. Een verkwikkende frisse wind die hen hun leeftijd doet vergeten en herinnert aan eerdere stadia vol onschuld.

3. “De beste plaats om te zijn als je verdrietig bent is de schoot van je grootouders”

Waar gaat een kind heen als zijn ouders hem uitschelden, als hij zich aangevallen of onbegrepen voelt? Waar is hun toevluchtsoord wanneer andere volwassenen hun verzoeken afwijzen of wanneer hun geschaafde knieën pijn doen nadat ze tijdens het spelen gevallen zijn? Grootouders zijn een onuitputtelijke bron van liefde en troost. Ze hebben altijd hun armen open om zich toe te wenden en zich in thuis te voelen.

4. “Grootouders zijn de engelen van de kleinkinderen,” een van de mooiste citaten over grootouders

Ze bereiden de heerlijkste maaltijden, vertellen de mooiste verhalen, en geven de warmste knuffels. Ze zijn het eerste vriendelijke gezicht dat een kind ziet als het zenuwachtig naar het publiek kijkt bij de schoolvoorstelling. En de alomtegenwoordige, vriendelijke schouder om op uit te huilen als er iets mis gaat. Grootouders zijn echte aardse engelen.

5. “Een grootouder is een ouder die een tweede kans krijgt”

Het is paradoxaal om te zien dat de man of vrouw die een strenge of liefdeloze ouder was hun kleinkinderen overlaadt met complimenten en lof, hen laat doen wat ze willen, en zelfs urenlang met hen op het tapijt zit te spelen. Kleinkinderen krijgen betekent de prachtige gelegenheid krijgen om alles te corrigeren wat men vroeger niet wist te doen, en nu, met de ervaring van de jaren en een verzacht hart, kan men het ze eindelijk geven.

Grootouders wandelen met hun kleinkinderen


6. “Niemand kan voor kinderen doen wat grootouders doen: ze strooien een soort sterrenstof over hun leven”

Met hun grijze haren, hun gerimpelde huid, en hun verlangen om van hun kleinkinderen te houden, veranderen grootouders het leven van de kleintjes. Er is geen groter avontuur dan naar hen te luisteren terwijl ze over vervlogen tijden praten, naast hen te slapen, of hand in hand te wandelen. Alles waar ze bij betrokken zijn is vol magie.

7. “Grootouders moeten eeuwig zijn”

De vorige zinnen over grootouders benadrukken dat hun waarde niet te overzien is. En dat de leegte die ze met hun afwezigheid achterlaten onmogelijk te vullen is. Daarom is een van de grote onrechtvaardigheden van het leven afscheid van hen te moeten nemen. Zij zien hun kleinkinderen geboren worden, en de kleinkinderen moeten hen zien sterven.

Dus, als je kinderen het onmetelijke geluk hebben dat ze hun grootouders hebben, moedig ze dan aan om elk moment dat ze samen doorbrengen te koesteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marín Rengifo, A. L., & Palacio Valencia, M. C. (2016). La crianza y el cuidado en primera infancia: un escenario familiar de inclusión de los abuelos y las abuelas. Trabajo social, (18), 159-176.
  • Osuna, M. J. (2006). Relaciones familiares en la vejez: vínculos de los abuelos y de las abuelas con sus nietos y nietas en la infancia. Rev. multidiscip. gerontol, 16-25.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.